Vijesti - Pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću

 

Pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću

Pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću Objavljeno: 12. 03. 2013 - 11:57

Dokumentarni film "Tomislav Janko Šagi-Bunić, pokoncilski teolog i mislilac 21. stoljeća – dijalog: drugog puta nema" pretpremijerno je prikazan u Osijeku 12. ožujka u donjogradskoj sinagogi (evanđeoskoj pentekostnoj crkvi). Autor i scenarist filma Augustin Bašić, urednik i suutemeljitelj prve redakcije religijskog programa Hrvatske televizije te autor nekoliko dokumentarnih filmova, uvodno je pojasnio kako zahvaljujući sudjelovanju 23 sugovornika različitih profila HRT-ov film prozveden 2013., u trajanju od 41 minute, prikazuje pedesetak godina stvaralačkog rada Tomislava Janka Šagi-Bunića, kojega je poznavao osobno te kao autora čije je knjige sve pročitao.
 

Nakon prikazivanja, fra Miljenko Vrabec, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku, župnik i upravitelj svetišta Sv. Leopolda Bogdana Mandića, srdačno je čestitao zaslužnima za autentično portretiranje "kapucina i profesora koji je ostavio pečat na sve generacije, ostao upamćen po majici s otiskom Mt 25,40 (Isusova pouka "Što učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste") koju je nosio na sebi i dijelio mladima te iznimno po svojoj veličini u jednostavnosti". Budući je pretpremijera održana u povodu 40. obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, koji je 2006. dr. Šagi-Buniću i dr. Josipu Turčinoviću posthumno dodijelio "Ekumensku povelju za promicanje ekumenizma, međuvjerskog dijaloga i tolerancije", rektor ETF-a prof. dr. Peter Kuzmič izražavajući dobrodošlicu i zahvalnost istaknuo je kako Šagi-Bunić "živi u sjećanju, ne samo po živoj intelektualnoj misli…, nego i kao čovjek u duhu franjevaca kapucina", pripominjući da je Šagi-Bunić u više navrata bio dragim gostom u Osijeku, desetljećima je surađivao je s pok. osječkim župnikom Mirkom Novakom. Augustin Bašić, autor i scenarist dokumentarnog filma "Leopold Mandić-ekumenski svetac", otkrio je želju da se njegov sljedeći film, ako doživi, zove "Pater Šagi – svetac". "Radeći na filmu želio sam objasniti raspoloženje toga vremena. O nekim događajima film prvi puta javno govori i njime sam htio istaknuti teološku dimenziju koja se isprepliće od početka do kraja", kazao je autor. Film je ostvaren zahvaljujući stručnom konzultantu i naratoru kapucinu dr. fra Anti Barišiću, producentu Drašku Vrgoču te redatelju Nevenu-Mihaelu Dianeževiću i suradnici Petri Pajdaković Šebek koji su također bili nazočni na pretpremijeri.


Kroz niz sugovornika i svjedoka pokoncilskog vremena, predstavljen je vizionar hrvatske duhovnosti otvorenoga duha za dijalog, ekumenizam i afirmativno djelovanje u društvu, graditelj civilizacije ljubavi i teolog obnove Crkve na zasadama Drugoga vatikanskog koncila. Prvi kadrovi vode u rodno mjesto Brodarovac kraj Varaždina, gdje je Šagi-Bunić rođen (2. veljače 1923., umro 21. srpnja 1999.), a priču počinje kapucin fra Anto Barišić, koji govori o izvrsnom čovjeku, odličnom teologu: "U svakom trenutku me oduševljavao, dojmio me se njegov neumorni rad na svim područjima". O širitelju koncilskog duha u Crkvi u Hrvata svjedoče Šagi-Bunićevi školskih kolege fra Bonaventura Duda i 89-godišnji fra Zvonko-Marija Pšag (kapucin u Osijeku), sestra Dragica, brat fra Bono Zvonimir Šagi, osobni tajnik zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera mons. Vladimir Stanković, kršćanski teolog i suradnik dr. Peter Kuzmič, muftija Ševko Omerbašić, bivši profesori na KBF-u Zagrebu i Sarajevu, predstavnici Srpske pravoslavne Crkve... Sugovornici podsjećaju na nezaobilazni Glas Koncila kojemu je Šagi-Bunić jedan od osnivača i gdje objavljuje prvi tekst, kako je na Koncilu bio osobni teolog nadbiskupa Šepera te zaslužnost za pokretanje časopisa i Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije "Kršćanska sadašnjost".

Premijerno prikazivanje filma o tom teologu i misliocu na HTV-u očekuje se za Uskrs. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi