Vijesti - Pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću

 

Pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću

Pretpremijera dokumentarnog filma o Tomislavu Janku Šagi-Buniću Objavljeno: 12. 03. 2013 - 11:57

Dokumentarni film "Tomislav Janko Šagi-Bunić, pokoncilski teolog i mislilac 21. stoljeća – dijalog: drugog puta nema" pretpremijerno je prikazan u Osijeku 12. ožujka u donjogradskoj sinagogi (evanđeoskoj pentekostnoj crkvi). Autor i scenarist filma Augustin Bašić, urednik i suutemeljitelj prve redakcije religijskog programa Hrvatske televizije te autor nekoliko dokumentarnih filmova, uvodno je pojasnio kako zahvaljujući sudjelovanju 23 sugovornika različitih profila HRT-ov film prozveden 2013., u trajanju od 41 minute, prikazuje pedesetak godina stvaralačkog rada Tomislava Janka Šagi-Bunića, kojega je poznavao osobno te kao autora čije je knjige sve pročitao.
 

Nakon prikazivanja, fra Miljenko Vrabec, gvardijan Kapucinskog samostana u Osijeku, župnik i upravitelj svetišta Sv. Leopolda Bogdana Mandića, srdačno je čestitao zaslužnima za autentično portretiranje "kapucina i profesora koji je ostavio pečat na sve generacije, ostao upamćen po majici s otiskom Mt 25,40 (Isusova pouka "Što učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste") koju je nosio na sebi i dijelio mladima te iznimno po svojoj veličini u jednostavnosti". Budući je pretpremijera održana u povodu 40. obljetnice Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku, koji je 2006. dr. Šagi-Buniću i dr. Josipu Turčinoviću posthumno dodijelio "Ekumensku povelju za promicanje ekumenizma, međuvjerskog dijaloga i tolerancije", rektor ETF-a prof. dr. Peter Kuzmič izražavajući dobrodošlicu i zahvalnost istaknuo je kako Šagi-Bunić "živi u sjećanju, ne samo po živoj intelektualnoj misli…, nego i kao čovjek u duhu franjevaca kapucina", pripominjući da je Šagi-Bunić u više navrata bio dragim gostom u Osijeku, desetljećima je surađivao je s pok. osječkim župnikom Mirkom Novakom. Augustin Bašić, autor i scenarist dokumentarnog filma "Leopold Mandić-ekumenski svetac", otkrio je želju da se njegov sljedeći film, ako doživi, zove "Pater Šagi – svetac". "Radeći na filmu želio sam objasniti raspoloženje toga vremena. O nekim događajima film prvi puta javno govori i njime sam htio istaknuti teološku dimenziju koja se isprepliće od početka do kraja", kazao je autor. Film je ostvaren zahvaljujući stručnom konzultantu i naratoru kapucinu dr. fra Anti Barišiću, producentu Drašku Vrgoču te redatelju Nevenu-Mihaelu Dianeževiću i suradnici Petri Pajdaković Šebek koji su također bili nazočni na pretpremijeri.


Kroz niz sugovornika i svjedoka pokoncilskog vremena, predstavljen je vizionar hrvatske duhovnosti otvorenoga duha za dijalog, ekumenizam i afirmativno djelovanje u društvu, graditelj civilizacije ljubavi i teolog obnove Crkve na zasadama Drugoga vatikanskog koncila. Prvi kadrovi vode u rodno mjesto Brodarovac kraj Varaždina, gdje je Šagi-Bunić rođen (2. veljače 1923., umro 21. srpnja 1999.), a priču počinje kapucin fra Anto Barišić, koji govori o izvrsnom čovjeku, odličnom teologu: "U svakom trenutku me oduševljavao, dojmio me se njegov neumorni rad na svim područjima". O širitelju koncilskog duha u Crkvi u Hrvata svjedoče Šagi-Bunićevi školskih kolege fra Bonaventura Duda i 89-godišnji fra Zvonko-Marija Pšag (kapucin u Osijeku), sestra Dragica, brat fra Bono Zvonimir Šagi, osobni tajnik zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera mons. Vladimir Stanković, kršćanski teolog i suradnik dr. Peter Kuzmič, muftija Ševko Omerbašić, bivši profesori na KBF-u Zagrebu i Sarajevu, predstavnici Srpske pravoslavne Crkve... Sugovornici podsjećaju na nezaobilazni Glas Koncila kojemu je Šagi-Bunić jedan od osnivača i gdje objavljuje prvi tekst, kako je na Koncilu bio osobni teolog nadbiskupa Šepera te zaslužnost za pokretanje časopisa i Centra za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije "Kršćanska sadašnjost".

Premijerno prikazivanje filma o tom teologu i misliocu na HTV-u očekuje se za Uskrs. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi