Vijesti - Preminuo poljski isusovac Andrzej Koprowski, dugododišnji urednik programa Vatikanskoga radija

 

Preminuo poljski isusovac Andrzej Koprowski, dugododišnji urednik programa Vatikanskoga radija

Preminuo poljski isusovac Andrzej Koprowski, dugododišnji urednik programa Vatikanskoga radija Autor: ika
Objavljeno: 29. 01. 2021 - 21:58

U Varšavi u petak 29. siječnja od posljedica bolesti COVID-19, u 80. godini života, preminuo je poljski isusovac pater Andrzej Koprowski, koji je od 2003. do 2015. godine bio glavni urednik programa Vatikanskoga radija, javlja hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 30. siječnja.

Otac Koprowski nakon studija filologije na sveučilištu u Varšavi, 1961. godine ušao je u Družbu Isusovu, a 1969. godine zaređen je za svećenika. Desetak godina nakon ređenja djelovao je kao kapelan studenata u Lublinu, gdje je također poučavao Karol Wojtyla, potom je postao rektor isusovačke bogoslovije u Varšavi. U Rim je prvi put stigao 1983. godine, te preuzeo službu asistenta vrhovnoga poglavara Družbe Isusove za srednjoistočnu Europu. Tamo je ostao do 1989. godine, kada je padom Berlinskoga zida započelo razdoblje obnove u kojem je sudjelovao kao protagonist u svojoj zemlji.

Po povratku u domovinu, pater Koprowski je obnovio katolička informativna sredstva koja je uništio komunistički režim, postavši ravnatelj televizijskog programa na crkvenoj i državnoj razini. Tu je dužnost obnašao do 1997. godine kada je postao vrhovni poglavar Poljske sjeverne isusovačke pokrajine. U Rim se vratio 2003. godine i nakon što je nekoliko godina bio asistent tadašnjem glavnom uredniku Vatikanskoga radija, ocu Federicu Lombardiju, preuzeo je od njega tu službu. Veliki je prinos dao međunarodnom Vatikanskom radiju koji program emitira na više od trideset jezika i vatikanskom novinarstvu koje je moralo ići u korak s novom globalizacijom svijeta.

Pater Koprowski je službu na Vatikanskom radiju završio 2015. godine i tada se vratio u Poljsku, gdje je, osim što je pastoralno djelovao kao ispovjednik i duhovni voditelj, još dugo djelovao na području medija kao autor članaka i prevoditelj knjiga.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi