Vijesti - Predstavljeni svitci pronađeni prilikom uklanjanja križa sa zvonika karlovačke crkve Presvetog Trojs

 

Predstavljeni svitci pronađeni prilikom uklanjanja križa sa zvonika karlovačke crkve Presvetog Trojs

Predstavljeni svitci pronađeni prilikom uklanjanja križa sa zvonika karlovačke crkve Presvetog Trojs Autor: ika
Objavljeno: 13. 03. 2021 - 14:40

Karlovački franjevci su u subotu 13. ožujka javnosti predstavili svitke iz kapsule pronađene prilikom nedavnog uklanjanja križa i jabuke sa zvonika crkve Presvetog Trojstva.

Gvardijan fra Krunoslav Albert izrazio je zadovoljstvo što je operacija skidanja križa i jabuke 2. ožujka prošla kako je planirano. „Kao čuvari neprocjenjivog blaga, mi franjevci danas mu pridodajemo i svitke koje su nam u vremenskoj kapsuli ostavili graditelji i obnovitelji crkve, samostana i zvonika iz prošlih vremena”, rekao je fra Krunoslav.

„No živimo trenutak u kojem ćemo i mi ostaviti svoj svitak budućim generacijama. Ali čeka nas strpljiva i dugotrajna obnova crkve i samostana Presvete Trojice, stradalih u nedavnom potresu. U to će biti potrebno uložiti i volje i znanja, ali i novaca. Zahvaljujem svima koji su nam već pomogli, na svaki način, a preporučamo se svim ljudima dobra srca, jer srce Zvijezde treba vašu pomoć“, poručio je gvardijan.

Predstavljajući pronađene svitke, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar naglasila je da se radi o četiri dokumenta, jednom svjedočenju i jednoj kraćoj zabilješci. Kapsula je otvorena 8. ožujka u Državnom arhivu u Zagrebu, u strogo kontroliranim uvjetima: „Sve isprave bile su preklopljene i potom zajedno zarolane. Vremenska kapsula postavljena je u križ 1938. godine, zajedno s dokumentima o prethodnim obnovama crkve ili zvonika, iz 1883. i 1858., s tim da za ove obnove 1883. i 1938. nismo ni znali.“

„Prema preliminarnim istraživanjima, koja zahtijevaju dodatnu potvrdu restauratora, sve četiri isprave pisane su na papiru, najvjerojatnije impregniranim voskom, a ne na pergameni, kako smo prije mislili. Sve isprave pisane su klasičnom tintom na organskoj bazi i željeznogalnom tintom, koja je služila za potpise i neke istaknutije riječi”, istaknula je Kočevar.

Prvi svitak je iz 1858. godine, iz doba vladavine cara Franje Josipa I., bana Josipa Jelačića i službe kardinala Haulika. Ono što je konzervatorima vrlo interesantno, spomenut je Prokopije Godler koji je pozlatio križ i jabuku. S tim dokumentom bio je i prijepis starijeg dokumenta na njemačkom jeziku, koji govori o tome tko su bili majstori, ali i popis prehrambenih namirnica i njihove tadašnje vrijednosti. Treći dokument je iz 1883., za koju nije bilo poznato da je tad bila restauracija, s obzirom da su komunističke vlasti 1949. godine franjevcima oduzeli svu kroniku i samostanske dokumente iz razdoblja od 1930. do 1948. Četvrti svitak je iz 1938., iz vremena kardinala Alojzija Stepinca. Detaljno se navodi što se restauriralo na crkvi, a interesantno je da je sve četiri restauracije zvonika platio – Grad Karlovac.

Predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije dr. Vlado Mikšić rekao je da ovakva otkrića, prilikom rekonstrukcija ili obnova, nisu rijetkost te je dodao: „Bez obzira što je za nekoga ovakvo otkriće obična stvar, uvjeren sam da je za naše časne oce franjevce, bez čije se povijesti ne bi mogla pisati ni povijest našega Karlovca ili Zagrebačke nadbiskupije, ovo izuzetna radost. Radujem se s njima i nadam se da će i iz ovoga otkrića izići još puno znanstvenih istraživanja, kako ovo otkriće ne bi palo u zaborav nego se upisalo u povijest grada Karlovca i preslavne Crkve zagrebačke“.

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura opisao je način kako je otvarana i čuvana vremenska kapsula sa zvonika te koliki je povijesni i kulturološki značaj ovih nalaza. Potom je dodao: „Ovi svici su savršeno odmotani i očuvani, kao da su jučer pisani. Ubrzo ćemo ih pripremiti za izlaganje u Franjevačkom muzeju, ovdje uz samostan“.

S obzirom na oduzete samostanske knjige. dr. Čutura je obećao da će učiniti sve kako bi se vratile, čak i ako se nalaze u Beogradu, za što postoje neke naznake.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković izrazio je stav ministarstva spram ovih i ovakvih nalaza: „Ovo je veliki nalaz koji govori o kulturnoj povijesti našega grada. Iako je to uobičajena stvar, da se takve kapsule stavljaju u jabuku zvonika, moram priznati da ih je jako malo sačuvano“.

Najavljujući mogućnosti financiranja i dinamiku obnove križa i zvonika ove crkve te cijelog objekta, Trupković je spomenuo strašne štete od razornih potresa koje bi se mogle sanirati iz Fonda solidarnosti koji se sad priprema i dovršava u dogovoru sa Svjetskom bankom: „Razmjeri šteta su ogromni, naročito na povijesnim i sakralnim građevinama, a posebno s obzirom na zvonike. Svjesni smo da je većina sakralnih objekata izvan funkcije. Kako su sredstva osigurana za Grad Zagreb i Zagrebačku te Krapinsko-zagorsku županiju, tako se sada priprema cjelokupna dokumentacija i procjena štete za Fond solidarnosti na koji će se prijaviti i Franjevački samostan u Karlovcu“.

Predstavljanju svitaka nazočili su i županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin te gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić koji je najavio da će obnovu samostana i crkve Grad Karlovac sufinancirati iz europskih fondova s iznosom od 200.000 kuna.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi