Vijesti - Predstavljene tri knjige o sv. Maloj Tereziji i sv. Maravillas od Isusa

 

Predstavljene tri knjige o sv. Maloj Tereziji i sv. Maravillas od Isusa

Predstavljene tri knjige o sv. Maloj Tereziji i sv. Maravillas od Isusa Autor: ika
Objavljeno: 11. 02. 2022 - 13:19

Svečanost predstavljanja triju knjiga o znamenitim bosonogim karmelićankama, crkvenoj naučiteljici sv. Tereziji od Djeteta Isusa i sv. Maravillas od Isusa upriličena je 11. veljače u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Knjige “Ako mu ti dopustiš… Život svete Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke”, potom “Mistični život majke Maravillas od Isusa, bosonoge karmelićanke” te “Mali katekizam prikazanja svete Terezije od Djeteta Isusa poput žrtve paljenice milosrdnoj Božjoj ljubavi” objavljene su u suizdanju Glasa Koncila i Zaklade “Sveta Maravillas od Isusa”. O knjigama, ali i o dvjema sveticama čiji su životi snažno povezani, govorili su, među ostalima, i pisac predgovora samo za hrvatsko izdanje umirovljeni madridski nadbiskup kardinal Antonio María Rouco Varela, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te priređivači i gosti.

Kardinal Bozanić zahvalio je svima koji su se potrudili oko izdavanja ovih knjiga te naglasio: “U središtu ovoga našeg susreta su životi i mistička duhovnost dviju karmelskih ruža i bosonogih karmelićanki – sv. Male Terezije i sv. Maravillas od Isusa. Drago mi je što ovime i na hrvatskom jeziku dobivamo knjige koji nam približavaju susret duše s Bogom ljubavi, susret koji se događa ako mu ti dopustiš.”

Predsjednica Zaklade “Svete Maravillas od Isusa” Sanela Mlinarić istaknula je da se u susretu s jednom hrvatskom karmelićankom u Španjolskoj oduševila svetačkim životom sv. Maravillas od Isusa, toliko da je poželjela na hrvatski prevesti njezin životopis. Mislila je da će na tome ostati, ali zbog brojnih svjedočanstava koja su počela pristizati neposredno nakon objavljivanja životopisa, odlučeno je o osnivanju Zaklade. “Zaklada je prije nešto manje od dvije godine osnovana s ciljem širenja lika i djela sv. Maravillas od Isusa u Hrvatskoj, promicanju kršćanskih vrednota te karmelske duhovnosti; pružanju materijalne pomoći klauzurnim samostanima koji žive po Konstitucijama iz 1990. godine i onima koji pripadaju Udruženju sv. Terezije; pružanju financijske pomoći novim duhovnim zvanjima te izdavanju duhovne literature”, istaknula je Mlinarić.

Umirovljeni madridski nadbiskup kardinal Antonio María Rouco Varela govorio je o fenomenu sv. Maravillas. Povezao je živote sv. Terezije Avilske, punim imenom Terezije od Isusa, sv. Male Terezije iz Lisieuxa od Djeteta Isusa i sv. Maravillas od Isusa te zaključio: “Sv. Maravillas je svetica 20. stoljeća, koja je u tom stoljeću aktualizirala poruku sv. Terezije Avilske. Zajednička crta koja u duhovnosti spaja sve tri svetice je kontemplativna ljubav prema Isusu te iskustvo vjere utemeljene u susretu s Kristom. I sve tri su bile snažno svjesne svih potreba Crkve i svijeta. Filozof Nietszche htio je ubiti Boga. A sv. Mala Terezija htjela je ljubiti Boga”, rekao je kardinal Rouco Varela.

Izrazio je i divljenje prema hrvatskom narodu koji je, kako je rekao, “prolazio – i još prolazi – kroz teška vremena, ali je očuvao vjernost Katoličkoj Crkvi i vjeri, ali i svojoj kulturi. Tako u bl. Stepincu, čiju smo svetkovinu sinoć proslavili, možemo vidjeti jednu sintezu velikoga duhovnog i kulturnog bogatstva hrvatskog naroda. Između tri svetice o kojima danas govorimo i bl. Stepinca postoji jedna poveznica – ljubav prema Kristu, pobožnost prema Djevici Mariji i ljubav prema čovjeku”, zaključio je kardinal Rouco Varela.

Prikazana su i dva video svjedočanstva, hrvatskoga nogometnog reprezentativca Ive Grbića o bliskoj povezanosti sa sv. Maravillas te prevoditeljice “Malog katekizma prikazanja svete Male Terezije” Josipe Baran o svom zagovoru sv. Maloj Tereziji. Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu prof. dr. Mladen Parlov govorio je o sv. Maloj Tereziji i sv. Maravillas kao duhovnim obnoviteljicama i u hrvatskom narodu. Ističući, među ostalim, iznimnu sličnost duhovnog života sv. Maravillas i Marije Propetog Petković, pozvao je okupljene da upoznaju tu posebnu hrvatsku blaženicu.

Predstavljanju knjiga su nazočili i zamjenik španjolskog veleposlanika u Hrvatskoj Mikel Iriso Ivchenko te savjetnik u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske Neven Pelicarić, a u programu su sudjelovali Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci” i ansambl Ayllu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi