Vijesti - Predstavljena zbirka pjesama s. Mariangele Žigrić

 

Predstavljena zbirka pjesama s. Mariangele Žigrić

Predstavljena zbirka pjesama s. Mariangele Žigrić Autor: ika
Objavljeno: 31. 03. 2022 - 20:28

U povodu 25. obljetnice smrti s. Mariangele Žigrić (+ 24. ožujka 1997.) u četvrtak, 31. ožujka u Dvorani duhovnih vježbi u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu predstavljena je zbirka njezinih pjesama „Hvalim te, Gospode blag“.

Knjigu su objavile Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova, a urednica izdanja je s. Marija Stela Filipović. Knjiga je to u kojoj su sada prvi put na jednom mjestu prikupljeni i objavljeni poetski izričaji s. Mariangele, koje je s. Zorka Kojaković (1917.-2013.) u svojem opisu nazvala religioznom lirikom. Ovaj je svečani događaj okupio kandidatice, postulantice, sestre novakinje, sestre đakovačkih zajednica, kao i zajednica iz bliže okolice. Bolesne i starije sestre, u „Domu sv. Josipa“, pratile su program slušajući preko razglasa.

Središnji dio u programu predstavljanja zauzimale su upravo pjesme, naglas izgovorene. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su sestre novakinje – s. Filotea Hajek (flauta), s. Matea Čelik (gitara) – i postulantica Franka Dobranić (violina). One su izvele izabrane skladbe za koje i glazbu i tekst potpisuje s. Mariangela („Hvalim te, Gospode blag“, „Na tebe sva se oslanjam“, „Ja imam Oca“, „U onaj dan“). Skladba koju su melodijski ponovile, a zatim su je i sve okupljene zajedno otpjevale, bila je pjesma „Hvalim te, Gospode blag“, po kojoj je cijela zbirka dobila ime. Osim pjesama i čitanih dijelova iz Predgovora zbirke, okupljeni su mogli čuti i podatke iz životopisa s. Mariangele, a jednu zgodu iz života obitelji Žigrić („Ljubav je domišljata“ iz knjige „Vukovarske uspomene“) postulantice i kandidatice scenski su prikazale. Podatci iz životopisa bili su popraćeni i prikazom fotografija. Slikokazom su također prikazani crteži s. Mariangele kojima su ilustrirane pojedine stranice knjige.

Na kraju se riječima zahvale obratila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, izražavajući zahvalnost Gospodinu na daru života i stvaralaštva s. Mariangele, kao i zahvalnost svim sestrama koje su doprinijele ostvarenju ovoga djela. Sestre koje su poznavale s. Mariangelu iznijele su svoja sjećanja na nju.

Program je pripremila i vodila s. Marija Stela Filipović, ponovivši na kraju riječi koje je fra Bonaventura Duda (1924.-2017.) izrekao nad odrom s. Mariangele: „Hvala ti, Bože što si stvorio s. Mariangelu, što si ju obdario vrlim darovima i što si joj dao redovničko zvanje sestre svetoga Križa“.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi