Vijesti - Predstavljena slikovnica „Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić“ na Smiljevcu u Zadru

 

Predstavljena slikovnica „Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić“ na Smiljevcu u Zadru

Predstavljena slikovnica „Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić“ na Smiljevcu u Zadru Autor: ika
Objavljeno: 27. 02. 2024 - 16:54

Slikovnica „Srcem prema nebu – Majka Marija Krucifiksa Kozulić“ čije su autorice i ilustratorice Petra Ušljebrka i Flora Marinović, predstavljena je u utorak, 27. veljače 2024. u dvorani Župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.

Urednica slikovnice je s. Marijana Mohorić, SCJ, djelatna u pastoralu smiljevačke župe i predavačica na Teološko – katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru. Izdavač je Družba sestara Presvetog Srca Isusova, Postulatura službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić.

Inicijatorica izrade slikovnice je s. Mohorić, koja je ideju slikovnice o životu Kozulić prenijela smiljevačkoj župljanki Željki Diklan, učiteljici razredne nastave u OŠ Zadarski otoci u Zadru. Diklan je s učenicima već radila u izradi raznih slikovnica, među kojima su neke osvojile i nagrade. Diklan je dobila puno knjiga o životu Riječke Majke, autorice s. Dobroslave Mlakić, vrhovne predstojnice Družbe SCJ. Diklan je ljeto 2022. godine provela u čitanju, razmišljanju i molitvi kako realizirati ideju. Na jesen je tu ideju predstavila učenicima u OŠ Smiljevac, gdje su se pozivu odazvale Petra i Flora koje su pohađale 8. razred, spremne istraživati život Marije Krucifikse i stvarati slikovnicu. Tako je nastala likovna radionica „Mima“ po dječjem nadimku Marije Kozulić. U radionici su bile s. Marijana, Flora, Petra, Iva Buljat, prof. Hrvatskog, lektorica slikovnice i Diklan, voditeljica radionice koja je počela 12. studenog 2022. godine. Održavala se subotom u dvorani župe sv. Ante na Smiljevcu. „Uvijek smo bile dočekane kolačima, sokovima i toplim čajem. Radili smo u ugodnoj i blaženoj atmosferi. Osjećali smo podršku i župnika don Tomislava koji nas je često dolazio posjetiti i ohrabriti u radu“, rekla je Diklan. Zahvalila je Petri i Flori koje su svoj doživljaj života Marije Krucifikse uspješno prenijele likovnim i literarnim izričajima.  Poželjela je da Kozulić sve zagovara kod Gospodina i da njen divni primjer potakne da i mi radimo za siromahe i potrebne.

Rad na slikovnici trajao je osam mjeseci, do lipnja 2023. godine. U pripremi za rad, Petra i Flora pogledale su dokumentarni film o radu Riječke Majke, pročitale su knjigu o njenom životu, posjetile samostan u Rijeci, mjesto gdje je Krucifiksa boravila i grob te susrele recenzenta slikovnice, akademskog slikara Josipa Botterija Dinija koji je pohvalio ilustracije darovite djece. Na naslovnici slikovnice je crtež Dinijevog vitraja iz zadarske crkve Presvetog Srca Isusova te crtež susreta Riječke Majke s dvije djevojčice. S. Marijana je Petri i Flori objašnjavala pravila, nastanak, odijevanje, medaljicu i život Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

„Život službenice Božje Marije Kozulić bio je protkan radom, trpljenjem, žrtvom, na kraju i progonom iz Rijeke. Sve to donijelo je velike plodove. Spašena su djeca koja su bila napuštena, gladna, bosa i žedna. Njoj je svaki život bio važan. Važno je spasiti dušu svakog čovjeka. Sve što je radila, radila je na slavu Božju“, rekla je Diklan na predstavljanju slikovnice. Diklan je osobito dotaknula velika hrabrost mlade Kozulić kad je pokrenula osnivanje sirotišta. „Rijeka je u 19. st. bila opasan industrijski grad. To bi bilo teško i danas ostvariti, a kamoli ženi u 19. stoljeću. Marija je stalno govorila: ‘Molimo se i uzdajmo u Boga’. Što je govorila, to je i živjela. Išla je Isusovim stopama. Imala je veliko pouzdanje u Boga. Govorila je: ‘Neka se u svemu vrši Božja volja’. Bog je bio njena zaštita i zaklon“, istaknula je Diklan. Upozorila je na duh sadašnjeg vremena: „Danas živimo brzo i u buci. Okrenuti smo materijalizmu. Što više imamo, to smo prazniji. Komunikaciju u obitelji zamijenili su ekrani. Veliki su zahtjevi i stres na poslu. Vrtimo se oko sebe. Nema trpljenja, odricanja i žrtve, nema vremena za molitvu“.

„Cilj je nebo. Kako doći do cilja? Srcem prema nebu i vratiti se Isusu, izvoru života. Isusu trebamo predati svoje srce. Isus čuva, čisti, liječi, obnavlja, smiruje. On je dao svoj život za nas, da nas spasi. Samo je u Isusu spas“, poručila je Diklan, zaključivši riječima Kozulić: „Nema radosti, nema mira, osim u Srcu Isusovom“.

Autorica Ušljebrka, srednjoškolka 1. razreda, rekla je da je izrada slikovnice bila jako lijepo iskustvo. Voli crtati, to joj je bila prilika da crta i upozna život Marije. „Najviše me dojmila Marijina predanost Bogu i poniznost, kako je kroz sve teške trenutke prolazila u vjeri u Boga. Kroz život su je pratile razne nedaće, gubitak članova obitelji, glad, rat, nepravda, ali ona nikad nije gubila vjeru u Boga, mirno bi prihvatila svoj križ i nastavila dalje. Uvijek je pratila Božja providnost. Bog joj je uvijek dao rješenje u svim najpotrebnijim trenucima. Prema uzoru na Isusa, ona je svoju ljubav i brigu svima nesebično davala. Pred smrt često je govorila: ‘Rado ostavljam zemlju jer sam ostvarila svoje djelo’. Ostavila je iza sebe veliki trag, osnovala je Družbu sestara Presvetog Srca Isusova koje i danas djeluju“, rekla je Petra Ušljebrka.

Recenzentica doc. dr. sc. Diana Nenadić Bilan predstavila je stručno pedagošku analizu slikovnice. „Petra i Flora uspjele su literarnim i likovnim izričajem reći temeljno o Mariji Krucifiksi, dati pregled njenog života, osobito njenog prosvjetnog i karitativnog rada. Kompozicijski, slikovnica je vrlo pregledna. Tako mlade uspjele su postići harmoniju, sklad između teksta i slike. Postoji skladan unutarnji dijalog između likovnog i narativnog. To je postignuće za djevojke koje su amateri u tom poslu. Slikovnica je pisana jednostavnim, sažetim stilom, razumljivo, dinamično i živo. Sadržaj je izrečen gotovo dokumentaristički, utemeljen na objektivnim činjenicama, kronološki, kako su se i odvijali događaji u životu Krucifikse. Obuhvaćene su sve ključne etape iz njenog života. I to je trebalo znati učiniti, tekstualno izložiti slijed zbivanja na način da bude povezan, cjelovit, sveobuhvatan, koherentan, a sve u jednostavnoj proznoj strukturi“, rekla je Bilan, istaknuvši da je Riječka Majka objektivno opisana, djevojke su se informirale o liku i djelu Marije. „Iz rečenica u slikovnici moguće je iščitati dubinu i širinu duše Marije Krucifikse, njenu plemenitost, nježnost, sebedarje, strpljenje, upornost i veliku poniznost. Slikovnica ima veliki odgojni potencijal, spoznajno informacijsku funkciju i estetsku dimenziju“, naglasila je Bilan.

Slikovnica odgovara djeci starije predškolske dobi i nižim razredima osnovne škole. „Slikovnica je ilustracija kako djeca govore stotinu jezika. Primjer je duhovnog i kreativnog potencijala autorica i svjedoči o autentičnosti i svježini djece. Lijep je primjer kako se djecu prihvaća s njihovim talentima, potiče i daje potpora da talent izraze i razvijaju. Na jednostavan način uspjele su dotaknuti duboku i višeslojnu stvarnost, kristocentričnu i marijansku duhovnost Marije Krucifikse“, poručila je Bilan.

Na predstavljanju je govorila i s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica Družbe SCJ. U Zadar je došla iz Rijeke sa s. Martinom Vlahović koja je ravnateljica Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić i sa s. Kristinom Tunić, ravnateljicom Dječjeg vrtića Nazaret u Rijeci.

Marija Krucifiksa je rođena 1852. u Rijeci, u bogatoj brodovlasničkoj obitelji koja joj je omogućila školovanje. „U drugoj polovici 19. st. u Rijeci i mnogim gradovima Hrvatske i Europe bilo je puno siromašne djece o kojoj nitko nije brinuo. Roditelji ih nisu mogli odgajati ni školovati, škola svugdje nije ni bilo. Mnoga djeca bila su na ulici, u siromaštvu, bijedi i svakom zlu. Mlada Riječanka Marija Kozulić posvetila je svoj život napuštenoj i siromašnoj djeci. Djelovala je najprije kao franjevačka trećoredica u Trstu, a kasnije je osnovala veliko djelo, Družbu sestara Presvetog Srca Isusova. Sa svojim sestrama odgajala je, školovala i prehranjivala brojnu djecu i pomogla im da odrastu i žive dostojno ljudske osobe, nadahnute kršćanskom vjerom. To djelo sestre provode već 145 godina“, rekla je s. Dobroslava.

Riječka nadbiskupija prepoznala je u toj ženi svetost i njeno veliko odgojno – obrazovno i karitativno djelovanje te je pokrenula postupak za njeno proglašenje blaženom i svetom.

„Kroz dugu povijest grada Rijeke bilo je tisuće djevojaka, žena i majki, ali samo je jedna nazvana divnim imenom, Riječka Majka, jer je bila velika žena, učiteljica, odgojiteljica i spasiteljica brojne siromašne djece, čak i graditeljica karitativnih i odgojno – obrazovnih katoličkih ustanova. Marija je svom imenu u čast Isusove muke dodala redovničko ime Krucifiksa, tj. Raspeta. Iskreno je i zanosno ljubila Boga, osobito je voljela siromašnu i napuštenu djecu jer je u njima vidjela sâmog Isusa koji je rekao: „Što ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili“. Njen veliki Zavod koji je izgradila kao mlada djevojka na Pomeriju i danas svjedoči da nije gradila kuću za svoju obitelj, nego je izgradila kuće za siromašnu i napuštenu djecu za koju nitko nije brinuo“, rekla je s. Dobroslava.

Don Tomislav Dubinko, smiljevački župnik, zahvalio je Bogu za dar slikovnice, rekavši da kod Boga ništa nije slučajno. „U njegovoj providnosti i planu bilo je i da u veliku obitelj naše župne zajednice dođu drage sestre Presvetog Srca Isusova, da nas obogate svojom duhovnošću i da nam daju još jedan put kako Bogu služiti do kraja. A to je primjer, nadajmo se, buduće blaženice Marije Krucifikse. Ona pokazuje da ljubav ne bježi od žrtve i da ljubav ne daje mrvice. Nego, ljubav se daje do kraja, u zgodno i nezgodno vrijeme. Da bismo to mogli, moramo se spojiti na izvor. A izvor je ljubav koja dolazi s križa, iz Presvetog srca našeg Gospodina. Tu ljubav su prepoznala i djeca, a Bog je u njima probudio silne talente i darove. Hvala Petri, Flori i djeci koja se okupljaju oko časnih sestara u župi sv. Ante na Smiljevcu“, rekao je župnik Dubinko.

Marija Kozulić (Rijeka, 1852.-1922.) „prikazuje kako se najsigurnije ide u nebo – srcem punim ljubavi za Boga i bližnje, osobito one u potrebi“, rekla je urednica, s. Marijana Mohorić. Istaknula je da se slikovnica počela raditi u godini važnih obljetnica Kozulić: 170 godina od njenog rođenja i 100 godina od smrti, a završena je o 10. obljetnici od otvorenja kauze za proglašenje blaženom, kad je postala službenica Božja Marija Kozulić. Zahvalila je svima u izradi slikovnice za darovano vrijeme, kreativnost i prekrasna subotnja druženja, kao i dobročiniteljima. Marija Krucifiksa koja se posvetila skrbi napuštenih i siromašnih djevojčica u Trstu, Rijeci i na Krku, „može nam biti primjer kako svladati teškoće života i kako ga ispuniti ljubavlju koja nikad ne prestaje. Ona je iskusila kako „Ljubav nije nikada nikoga osiromašila, nego nad onim koji ima ljubavi prema bližnjemu, sja blistava zvijezda Božjeg blagoslova“. Neka ta zvijezda obasja sve do kojih će doći poruka ove slikovnice, a na putu prema Nebu neka sve prati zagovor Majke Marije Krucifikse Kozulić“, poručila je s. Marijana Mohorić. Tijekom večeri predstavljanja, smiljevačka djeca otpjevala su nekoliko pjesama, izvijestio je Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi