Vijesti - Predstavljena knjiga „Konventualni franjevci u Hrvata“

 

Predstavljena knjiga „Konventualni franjevci u Hrvata“

Predstavljena knjiga „Konventualni franjevci u Hrvata“ Autor: ika
Objavljeno: 05. 10. 2021 - 00:47

U dvorani samostana Svetog Duha u Zagrebu u utorak 5. listopada predstavljena je knjiga Konventualni franjevci u Hrvata autora fra Ljudevita Antona Maračića, čime je započeo program kulturnih događanja o proslavi 100. obljetnice dolaska fratara na Sveti Duh.

To kapitalno djelo sastoji se od 25 autorovih povijesnih radova (dosad objavljenih ali i neobjavljenih) podijeljenih u četiri velika poglavlja, prema geografskoj i sadržajnoj tematici o franjevcima konventualcima s područja Istre i Dalmacije. Autor zahvaljujući arhivskom istraživanju nudi svojevrsnu monografiju poslanja i djelovanja franjevaca konventualaca u hrvatskim krajevima.

Knjigu su nakon pozdravnih govora fra Tomislava Glavnika, vikara Hrvatske Provincije franjevaca konventualaca i gvardijana samostana Svetog Duha, te direktora i glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepana Bebrića predstavili recenzenti dr. Ivan Armanda iz Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, dr. Lovorka Čoralić s Hrvatskog povijesnog instituta te sam autor. 

Dr. Armanda na početku je naglasio kako je fra Ljudevit Maračić jedan od najproduktivnijih povjesničara među konventualnim franjevcima u Hrvatskoj ali i jedan od najproduktivnijih suvremenih hrvatskih živućih crkvenih povjesničara. „Široka je lepeza velikih i malih tema kojima se fra Ljudevit bavi u knjizi te njegov rad dokazuje kako ni jedna tema nije toliko mala da ne bi bila vrijedna naše pažnje“, istaknuo je Armanda. Radovi o nebeskim zaštitnicima današnje Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, o prekretnicama u povijesti tog reda franjevaca u hrvatskim krajevima, o kulturnoj baštini redovničkih zajednica, samostanima, samo su neke od glavnih tema kojima se autor bavi u knjizi, sve temeljeći na arhivskom istraživanju, objasnio je Armanda.

„Fra Ljudevit odradio je jedan ‘rudarski posao’ tražeći silnu arhivsku građu iz mnogih samostana duž jadranske obale i to se da prepoznati u čitanju ove knjige“, naglasila je dr. Čoralić, dodajući da je autor svojom predanošću i samozatajnošću uvelike pridonio ne samo crkvenoj povijesti već i širem spektru društvene i kulturne povijesti.

Na kraju je sam autor istaknuo kako mu je jedan od poticaja za pisanje knjige bilo neistraženo arhivsko bogatstvo provincije koje želi učiniti dostupnim novim generacijama, pogotovo jer slabi interes za poznavanje latinskoga jezika.

Predstavljanjem knjige Konventualni franjevci u Hrvata započeo je program mjesečnih kulturnih događaja kojim će se obilježavati 100. obljetnica dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh. Jubilarna godina započela je na blagdan sv. Franje. 

Nakladnici knjige su Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Kršćanska sadašnjost uz grafičko oblikovanje  Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga.

Program predstavljanja knjige vodila je urednica Hrvatskog katoličkog radija Tanja Maleš, a glazbeni ugođaj ostvarila je Mirta Lončarević na harfi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi