Vijesti - Predstavljen zbornik „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana u Trogi

 

Predstavljen zbornik „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana u Trogi

Predstavljen zbornik „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana u Trogi Autor: ika
Objavljeno: 06. 05. 2023 - 17:03

U Pastoralnom centru sv. Ivana Pavla II. u Trogiru u subotu 6. svibnja održano je predstavljanje zbornika „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana u Trogiru“.

Zbornik je rezultat međunarodnog znanstvenog simpozija koji se u najvećoj trogirskoj župi održao prije pet godina. Simpozij je okupio znanstvenike s područja teologije, povijesti, povijesti umjetnosti te arheologije. Njime su župa, Trogir, ali i Crkva u Hrvata, kao i kulturna baština hrvatskog naroda, dobili vrijedan doprinos u osvjetljavanju i boljem poznavanju povijesti početaka franjevačke prisutnosti na ovim prostorima, poručeno je na predstavljanju.

Zbornikom se, također, dobio i bolji uvid i saznanja o razvoju franjevačke karizme, kao i svega onoga što je za nju vezano. Osim toga, možemo reći kako je potvrđeno da je crkvica Gospe od Anđela u Trogiru, sagrađena na temeljima prvog franjevačkog samostana na ovim prostorima, zapravo početak franjevačke karizme u domovini i Crkvi u Hrvata, istaknuto je, između ostaloga, na predstavljanju.

Na početku predstavljanja, okupljenim se gostima obratio župnik don Stipan Bodrožić, naglasivši kako moramo biti ponosni na povijesnu činjenicu koja dokazuje da je sveti Franju Asiški hodao ulicama ove župe. Istaknuo je ponos, ali i odgovornost za očuvanje franjevačke baštine.

Provincijalni ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić istaknuo je da će zbornik biti sredstvo za dodatno osvjetljavanje nacionalne povijesti, kulture i duhovnosti našeg naroda. „Kad tome dodamo da su prigodom održavanja simpozija donesene i relikvije sv. Franje, onda se doista može reći da je ovo obilježavanje bilo organizirano na visokoj razini“, istaknuo je provincijal.

Uz fra Miljenka, zbornik su predstavili glavni urednici Lujana Paraman, ispred Muzeja grada Trogira, te dr. sc. don Ivan Bodrožić, ispred Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Splita, koji su, zajedno sa Župom Gospe od Anđela, bili organizatori simpozija 2018. godine.

Okupljenima se obratio i fra Ivo Martinović, govoreći o aktivnosti župe na očuvanju spomena na taj događaj. Uime recenzenata Ane Šverko i Marka Trogrlića, koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati predstavljanju, njihove su osvrte pročitali dr. sc. Josip Vrandečić s Filozofskog fakulteta u Splitu te dr. sc. Fani Celio Cega, dugogodišnja ravnateljica Muzeja grada Trogira. Zbornik, koji sadrži četrnaest znanstvenih radova, izdan je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije te Zračne luke Split.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi