Vijesti - Predstavljen album „Hrvatske korizmene popijevke“

 

Predstavljen album „Hrvatske korizmene popijevke“

Predstavljen album „Hrvatske korizmene popijevke“ Autor: ika/mb
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 10:10

Album „Hrvatske korizmene popijevke“ s 18 skladbi koji su zajedničkom suradnjom ostvarili Zbor „Pelikan“ sestara Klanjateljica Krvi Kristove i Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je u ponedjeljak, 20. ožujka u dvorani Tribine grada Zagreba.

Uvodno je voditeljica programa mr. sc. Tanja Popec naglasila, kako „ovakve glazbene uradke rijetko imamo priliku čuti, osim u liturgiji. Primjerice, mnoge božićne pjesme su komercijalizirane, ali korizmene i uskrsne pošteđene su te zamke i uistinu sačuvane su u otajstvenosti muke, smrti i uskrsnuća. Zato se mogu razumjeti dubokom istinskom vjerom“.

Pozdravljajući okupljene regionalna poglavarica Družbe Klanjateljice Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović, zahvalila je upravi KBF-a koja je dala pristanak za suradnju između zbora „Pelikan“ i Mješovitog zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“.

U zadnjim desetljećima prvo oktet, a onda zbor „Pelikan“ snimio je četiri nosača zvuka. Dva su pjesme koje slave otajstvo Krvi Kristove i štuju utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias, jedan nosač zvuka donosi marijanske pjesme, a jedan adventske. Sanjale smo i željele smo snimiti korizmene pjesme koje su nama posebno bliske i drage, jer je u njima opjevano otajstvo iz koje izvire karizma nas, Klanjateljica Krvi Kristove. Bogu hvala da je došao i taj dan, rekla je s. Antolović. U ovoj prigodi izrekla je zahvalu najzaslužnijima za ostvarenje ovog projekta idejnoj začetnici i producentici nosača zvuka doc. mr. art. s. Domagoji Ljubičić, voditeljici Mješovitog zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ prof. Danijeli Župančić, orguljašu mag. art. Milanu Hibšeru, te glazbenom snimatelju i producentu Toniju Eteroviću. Zahvalu je izrekla i rektoru zagrebačke katedrale preč. Josipu Kuhtiću za otvorenost i gostoprimstvo jer je sve snimano u zagrebačkoj prvostolnici. Obračajući se posebno mladim pjevačicama i pjevačima, studentima KBF-a rekla je „hvala vam što ste pomogli nama sestrama da se ostvari naš san, a vama čestitam na zauzetom radu i želim puno uspjeha u studiranju i promicanju lijepe crkvene glazbe“.

Okupljenima se obratio i novi dekan KBF-a prof. dr. sc. fra Mario Cifrak, OFM, te izrazio radost ove suradnje koja je rezultirala nosačem zvuka.

Sigurno se često pitamo, osobito u ovo korizmeno vrijeme „zašto je Isus morao umrijeti“. Na to se može dvostruko odgovoriti, teološki i povijesno-politički. No, vjernički duh je svoj odgovor pretočio u stihove, ali i u glazbu, i to već dvije tisuće godina prati sve nas, osobito u ovo sveto vrijeme kad i sami želimo dati odgovor na postavljeno pitanje, rekao je dekan Cifrak.

Stručni osvrt na sam album izrekao je redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu prof. art. dr. sc. Davorin Kempf.

Riječ je o jednom lijepom i hvalevrijednom glazbenom, religijskom i kulturnom projektu, rekao je, te pojasnio kako se radi o obradama skladbi koje su uglavnom realizirali Franjo Dugan, Mate Lešćan, Miroslav Martinjak, Vinko Žganec, Šime Marović, Miho Demović i dr. Obrade se baziraju i u duhu su crkvenog pučkog pjevanja. Porijeklo napjeva je različito. Tu su gregorijanski napjevi, potom napjevi iz zbirke Cithara octochorda iz 18. st., a postoje i narodni napjevi. Otuda je proizašla jednostavnost harmonijske, melodijske (polifone) i ritmičke strukture, jasnoća i preglednost glazbenih oblika. Radi se o obradama za zbor i orgulje, a ponekad uz solističke dijelove, rekao je prof. Kempf. Također je pojasnio, kako skladbe redovito počinju kratkim orguljskim uvodom, a i završavaju svojevrsnim postludijem. Te uvodne i zaključne dijelove u većini slučajeva je nadopisao nedavno preminuli akademik Anđelko Klobučar.

Prof. Kempf je pohvalio interpretacije na visokom nivou za što su zaslužne dirigentice doc. mr. art. s. Domagoja Ljubičić i prof. Danijela Župančić. Istaknuo je, kako su one vodile računa „o primjerenom, ne prebrzom tempu, razgovijetnoj dikciji neophodnoj za razumijevanje sadržaja teksta, prirodnom i muzikalnom protoku glazbe u jednom luku od početka do kraja, što je napose važno u skladbama čiji se oblik zasniva na smjenjivanju kontrastnih zbor-solo dijelova. Orguljsku pratnju znalački je realizirao mag. art. Milan Hibšer vodeći računa o jasnoj artikulaciji, primjerenoj registraciji i dinamičkom odnosu između vokalnog i instrumentalnog dijela“. Dodao je i važnost i kvalitetnog tonskog zapisa Tonija Eterovića.

Objavljivanje ovog nosača zvuka s odabranim hrvatskim korizmenim popjevkama zasigurno će doprinijeti popularizaciji hrvatske sakralne glazbe, i omogućiti mnogim pojedincima i obiteljima da provedu korizmeno vrijeme u sadržajnom i inspirativnom duhovno-glazbenom ozračju, rekao je na kraju prof. Kempf, te još jednom čestitao svim sudionicima ovog projekta.

Tijekom predstavljanja zborovi su izveli više skladbi pod ravnanjem prof. Danijele Župančić i doc. mr. art. s. Domagoje Ljubičić uz orguljsku pratnju mag. art. Milana Hibšera.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi