Vijesti - Predbožićni susret redovnika i redovnica s nadbiskupom Kutlešom

 

Predbožićni susret redovnika i redovnica s nadbiskupom Kutlešom

Predbožićni susret redovnika i redovnica s nadbiskupom Kutlešom Autor: ika
Objavljeno: 21. 12. 2023 - 21:34

„Odgovarajući na poziv, svatko je od vas posvjedočio da je povjerovao u Božje obećanje..."

Predbožićni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih osoba sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom održan je u četvrtak 21. prosinca u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Uz nadbiskupa Kutlešu, susretu su nazočili kancelar i biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. Ivan Lukić. Uime redovnika i redovnica nadbiskupu je čestitao fra Ratko Radišić, OFM, koji je naglasio da „blagovijest ispunja srce ljubavlju i zahvalnošću, pruža duboku utjehu, daje snagu za suočavanje sa svim izazovima koje Božja providnost pred nas stavlja“ te zahvalio nadbiskupu Kutleši što je već prve godine svoje službe iskazao blizinu redovnicima posjećujući zajednice, predvodeći misna slavlja, upućujući duhovne pobude kako bi bili što vjerniji svome pozivu.

„Kako bismo trajno unosili milost Božju, spasiteljicu ljudi, u ovaj svijet mi ćemo i nadalje sudjelovati u životu naše nadbiskupije, ponajprije onome što je naša prva i glavna dužnost, kao što nas Crkva uči i potiče, a to je kontemplacija o božanskoj stvari i neprekidnom sjedinjenošću s Bogom u molitvi, a za tu kontemplaciju pruža nam se najveća prigoda upravo pred božićnim jaslicama jer one uprisutnjuju čudesni paradoks – Božju veličinu u ljudskoj malenosti. Naravno da ćemo se posvećivati i apostolatu, a koji se iznad svega sastoji u svjedočenju svoga posvećenog života kojeg njegujemo molitvom i pokorom. Svjesni smo da ćemo, kao i svi vjernici, za Boga učiniti najviše ne svojim riječima, već time što ga ćemo ga nositi u svojoj duši i svojim mislima, time što ćemo za njega svjedočiti čitavim svojim životom time što će Bog progovarati iz dubine našega srca”, zaključio je fra Ratko.

Nadbiskup Kutleša pozdravio je okupljene redovnike, redovnice i Bogu posvećene osobe te svoje misli upravio i „onima koji žive i mole u klauzurnim samostanima naše nadbiskupije, zatim bolesnoj i nemoćnoj braći i sestrama koji su danas s nama u molitvi“. Zahvalivši za prisutnost i sve ono što čine u Zagrebačkoj nadbiskupiji i cijeloj Crkvi u Hrvata, nadbiskup se okupljenima obratio kao svjedocima i nositeljima Božjeg obećanja.

„Odgovarajući na poziv, svatko je od vas posvjedočio da je povjerovao u Božje obećanje da samo On može ispuniti ljudsko srce i da njega jedinoga treba ljubiti svim srcem, svom dušom i svom snagom. Nasljedovanje Krista, prihvaćanje evanđeoskih savjeta i oblika života koje je Crkva odobrila znak je takve nepodijeljene ljubavi. O ljubavi kojoj vaši redovnički zavjeti i druge veze smjeraju povezuju se s Crkvom i njezinim otajstvom. Naša mjesna Crkva u tom smislu od vas puno očekuje i treba vas. U prvom redu računa s vašim duhovnim životom koji, kako kaže Drugi vatikanski sabor, mora biti posvećen dobru čitave Crkve“, rekao je nadbiskup.

Dodao je da iz toga „proizlazi i vaša dužnost raditi na ukorjenjivanju i jačanju Kristova kraljevstva u dušama. Danas je vaša zadaća to zahtjevnija što se moderna kultura u svemu suprotstavlja načinu života koji ste izabrali. Suprotstavlja se u konačnici samom čovjeku zanemarujući narav ljudske osobe i zaboravljajući vid ljudskog postojanja“.

Nadbiskup je naglasio da posvećeni život nije samo znak eshatološkog dobra, „već i živo podsjećanje na izgubljeni identitet čovječanstva u sadašnjem vremenu. Posvećena osoba živi u vremenu, ali njezino se srce projicira izvan vremena i suvremenom čovjeku svjedoči da je njegova prava sudbina sam Bog. Nadalje, vaše posvećenje Bogu znak je koji može i mora učinkovito privući sve udove Crkve i nanovo ispunjavanje dužnosti kršćanskog poziva. To će i učiniti ponajprije vašom ustrajnošću u vjernosti pozivu. Ona je moguća ako ostanete čvrsti u malim i svakodnevnim vjernostima, u vjernosti molitvi i slušanju Božje riječi, apostolatu prema vlastitoj karizmi, u vjernosti učenju Crkve, u kreativnom pronalaženju odgovora na potrebe ljudi današnjice u zajedništvu sa svojom mjesnom Crkvom“, zaključio je nadbiskup Kutleša. Susret je nastavljen druženjem u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Slijedeći članak:
Božić, 2023.
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi