Vijesti - Predbožićni susret kardinala Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije

 

Predbožićni susret kardinala Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije

Predbožićni susret kardinala Bozanića s redovnicama Zagrebačke nadbiskupije Autor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno: 18. 12. 2019 - 14:33

Emanuel, Bog s nama

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u srijedu 18. prosinca u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu s predstavnicama redovničkih zajednica koje djeluju na području Zagrebačke nadbiskupije. Uime okupljenih sestara Kardinala je pozdravila i čestitku povodom svetkovine Spasiteljeva rođenja izrekla s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi čija Provincija Božje providnosti ove godine proslavljaju stotu obljetnicu osnutka.

– Svake godine u Božiću dolazi nam ista poruka: Isus Krist, utjelovljena ljubav Očeva, svojim rođenjem postao nam je blizak - Emanuel, Bog s nama. Ta poruka uvijek iznova ista je ali i drugačija, jer i mi se mijenjamo! Ova godina je i za Vas, Uzoriti, bila posebna i bremenita lijepim i značajnim obljetnicama koje obilježavaju Vaš život. – kazala je s. Igrec, čestitajući Kardinalu 70. rođendan i 30. obljetnicu biskupskoga ređenja uime redovnica grada Zagreba. Istaknula je kako je tradicionalni susret božićnoga čestitanja ujedno i prigoda u kojoj zahvaljuju Gospodinu za dar Kardinalova života, za dar svećeničkoga poziva i služenja Crkvi u službama koje su mu povjerene te za očinsku i pastirsku brigu za sve redovnice u Zagrebačkoj nadbiskupiji i odvojeno te darovano vrijeme zajedničkih susreta.

Govoreći o trenucima zajedništva, s. Igrec je izdvojila susret u Krašiću prilikom kojeg je Kardinal s tri stotine redovnica predvodio molitvu križnoga puta i predslavio euharistijsko slavlje. – Tom prigodom zahvalili ste Gospodinu na daru redovnica koje su bile prisutne u životu Blaženika kao neodvojiva sastavnica njegova životnoga puta, službe i mučeničkoga svjedočanstva. Sestre redovnice svojom karizmatskom prisutnošću to žele biti i danas, budno osluškujući što Duh Sveti govori i nadahnjuje, u sredinama gdje se traže nove prisutnosti. Ta novost odzvanja u našim srcima kao jeka nakon završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koju ste Vi otvorili i priveli kraju. – kazala je s. Igrec te, citirajući Kardinalove riječi kako Sinoda nije završena, već se, s nakanom da Crkva bude iz dana u dan sve više onakva kakvu je Krist želi, nastavlja u zajednicama, župama, obiteljima, naglasila kako redovnice Zagrebačke nadbiskupije žele nastaviti hodati otvorena srca, prepoznavati Božje darove i njegov poziv te izvršiti ono što im je povjereno.

– Stvarnost u kojoj živimo stavlja pred nas sve više izazova. Osjećamo da kao crkvena zajednica trebamo više zajedničkog promišljanja, molitve i planiranja te traženja odgovara i suradnje na svim razinama kroz dosljednost, vjernost, strpljivost življenja u povjerenom nam pozivu. – posvjedočila je provincijalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi. Posjetivši kako je priprema za slavljenje Božića uvijek povlašteno vrijeme za razmatranje dubine i ljepote Božje ljubavi prema čovjeku, potaknula je da i ovoga Božića dopustimo da nas dotakne Njegovo svjetlo, ohrabri Njegova božanska prisutnost, ispuni Njegova radost, privuče Njegova ljepota i zagrije Njegova ljubav.

Prenoseći pozdrave sestara koje ostvaruju svoje poslanje na povjerenim im dužnostima te bolesnih koje strpljivo i ustrajno mole za potrebe i nakane Svete Crkve i Nadbiskupije, s. Igrec je uime svih redovnica Crkve zagrebačke zaželjela Kardinalu čestit Božić i Božjim blagoslovom ispunjenu 2020. godinu.

Kardinal Bozanić je, upućujući čestitku redovnicama, istaknuo koliko je njihov poziv i svjedočanstvo važno za Crkvu današnjice te, referirajući se na riječi s. Igrec, podsjetio kako je Božić uvijek nov jer Bog koji je isti jučer, danas i sutra, dolazi i kuca na vrata srca na novi, drugačiji način, pozivajući da ga se nasljeduje. Stoga su, napomenuo je Kardinal, posljednje Marijine riječi zapisane u Evanđelju, koje su ujedno i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine, „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5), poticaj i poziv na ustrajnost, vjeru i slijeđenje. Zahvalivši se na čestitkama i zajedništvu susreta, Kardinal je redovnice Zagrebačke nadbiskupije pozvao da se u svojemu pastoralu također odazovu domaćinstvu, molitvama i priprema te sudjelovanju na velikome nacionalnom događaju vjere u glavnome gradu Republike Hrvatske za koji se mladi radosno pripremaju.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi