Vijesti - Predavanje u Metkoviću o hrvatskim misionarima

 

Predavanje u Metkoviću o hrvatskim misionarima

Predavanje u Metkoviću o hrvatskim misionarima Objavljeno: 18. 07. 2018 - 23:34

a dan odlaska metkovskog misionara o. Ante Gabrića u zemlju svojih čežnja, u Indiju, prije 80 godina u srijedu 18. srpnja, a u povodu 30. obljetnice njegove smrti, kao i smrti fra Alekse Benigara, u Gradskoj knjižnici u Metkoviću održano je predavanje o dvojici hrvatskih misionara, koji su umrli na glasu svetosti u razmaku od 10 dana - o. Gabrić 20. listopada u Bengaliji, a fra Aleksa Benigar 1. studenoga u Rimu 1988. godine.

Predstavljena je i knjiga Metkovke prof. Matije Maše Vekić „Put svetosti fra Alekse Benigara" o kojoj je govorila književnica Ružica Martinović Vlahović, dr. med, i autorica knjige. 

O. Aleksa Benigar, po krštenju Franjo, rođen je u Zagrebu 1893., s 14 godina stupa u franjevački red, bio je misionar u Kini, odakle je protjeran 1954., te do smrti živio u Rimu. 

Kao i o. Gabrić, čijega se odlaska u Indiju još dobro prisjeća Mašina majka, tada devetogodišnja djevojčica Jurka Bebić, napose oproštaja s djecom i igrokaza o svetom Tarziciju, malom mučeniku Euharistije, kojega su priredile metkovske redovnice i povele u procesiji po dvoje da ga isprate do rive, i fra Aleksa je samo nekoliko puta posjetio svoj rodni Zagreb, prvi put, kada je 1956. posjetio blaženog Alojzija Stepinca u Krašiću, i poslije njegove smrti kada je skupljao dokumente o njegovu životu i mučeništvu. Njegov otac Ivan, vrlo ugledna i značajna osoba, bio je zagrebački srednjoškolski profesor, koji je predavao matematiku, a njegovi učenici bili su i Antun Gustav Matoš, Miroslav Krleža i blaženi Alojzije Stepinac. 

Fra Aleksa objavio je više teološko-duhovnih knjiga za svoje studente, buduće domaće kineske svećenike i poslije u Rimu. Duhovne vježbe držao je franjevačkim svećenicima studentima iz cijeloga svijeta, kao i redovnicama raznih družbi. Godine 1974.u Rimu izdao je knjigu na hrvatskom jeziku o kardinalu Stepincu kojoj do danas nema premca. Knjiga „Alojzije Stepinac - hrvatski kardinal" objavljena je i u Zagrebu u proširenom izdanju 1993. 

Postupak za proglašenje blaženim o. Alekse započeo je 1995. a 2008. završen je prvi dio postupka i poslan Kongregaciji za kauze svetih u Vatikanu. Godine 2007. njegovi zemni ostaci su s Mirogoja preneseni u kriptu franjevačke crkve na Kaptolu. 

I o. Ante i fra Aleksa željeli su biti misionari i mučenici, mada ne krvni, mučenici su svakako svojom željom i svojim trpljenjem, svojim životom. Čak su i prosili za različite potrebe - o. Ante za svoje bijednike u Indiji, a fra Aleksa dok je još bio u gvardijan franjevačkog samostana na Kaptolu Zagrebu, kad je njegova, tad mlada Provincija svetih Ćirila i Metoda zapala u dugove. 

I o. Ante Gabrić i o. Aleksa izuzetno su cijenili misu, klanjanje pred Presvetim Sakramentom i ispovijedanje, a djetinjom ljubavlju voljeli su Blaženu Djevicu Mariju i molili krunicu. Kada su o. Gabriću 1954. javili da mu je umrla majka, zaplakao je i zapitao: „Može li majka umrijeti?"

Program je glazbenom uljepšao mandolinski sastav župe svetog Nikole biskupa iz Metkovića, a prije početka programa riječima dobrodošlice sve nazočne pozdravila je ravnateljica knjižnice Vesna Vidović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 1. lipnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi