Vijesti - Predavanja prvog dana Redovničkih dana u Splitu

 

Predavanja prvog dana Redovničkih dana u Splitu

Predavanja prvog dana Redovničkih dana u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 17. 09. 2022 - 20:05

Redovnički dani 2022.

Trideset i osmi Redovnički dani o temi „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ održavaju se u Splitu 16. i 17. rujna u franjevačkom samostanu o. Ante Antića na Trsteniku u Splitu.

U popodnevnom dijelu programa prvoga dana predavanja su održali: župni vikar na Sigetu (Zagreb) fra Ivan Ivanković, OFM, o temi „Pravni status redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu“ i predavačica moralne teologije u Rijeci doc. dr. Mirjana Pinezić o temi „Suodgovorni u poslanju: Sklad različitosti karizmi“.

Fra Ivan je istaknuo da se temi njegovoga izlaganja može pristupiti s različitih vidova, a on ju je nastojao sintetizirati. Ono što je vrlo aktualno u Hrvatskoj su cijene energenata koje pogađaju redovničke zajednice ali i druge pravne osobe Katoličke Crkve. Govorio je o pitanju oporezivanja s društvene strane, ali i o statusu redovništva u Crkvi – koje je njegovo utemeljenje, koja su njegova teološka polazišta i koje je mjesto i uloga suradnje s mjesnom Crkvom, biskupima, poslušnost Papi.

Zaključna misao izlaganja je da redovničke zajednice nikada svoje poslanje ne vrše same radi sebe već da su uvijek u službi Crkve, kao što je redovništvo u službi Crkve tako i redovničke zajednice kao pravni izričaj redovništva su uvijek u službi drugima.

Dr. sc. Pinezić je u svome predavanju naglasila važnost da svi vjernici preuzmu odgovornost u Crkvi i važnost dijaloga između svećeništva, redovništva i vjernika laika. Istaknula je također potrebu slušanja „odozdo“.

Kao što papa Franjo naglašava da čitav narod Božji ima sensus fidei po tome što živi vjeru, moramo se naučiti osluškivati jedan drugoga u onome što već sada živimo, na temelju toga promisliti i izdati smjernice kako dalje djelovati – kazala je. Upozorila je da smo zaglušeni bukom, možda ne toliko žamorom koliko svakodnevnim dužnostima. Zato nismo raspoloženi niti za slušanje Boga prije svega, ni svoje nutrine a onda ni drugoga. Poručila je da treba u sebi stvoriti prostor mira, koji će se onda moći dati drugima.

Program Redovničkih dana nastavlja se u subotu 17. rujna kada će predavanja održati: mr. sc. Marina Šijaković o temi „Periferije u zajednici“ i dr. sc. s. Krista Mijatović s naslovom „Covid-19 u redovničkim zajednicama u fokusu medija“. Program Redovničkih dana u Splitu završit će euharistijskim slavljem.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi