Vijesti - Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica

 

Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica

Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Autor: ika
Objavljeno: 11. 05. 2023 - 19:48

Studijsko-rekreativni dan redovničkih pripravnica

U organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnica i redovnika pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, održano je u četvrtak, 11. svibnja jednodnevno studijsko-rekreativno putovanje za redovničke pripravnice.

Na izletu su sudjelovale novakinje, postulantice i kandidatice različitih ženskih redovničkih družbi zajedno sa svojim odgojiteljicama te dvojica svećenika: dr. sc. Ivica Musa SJ i o. Stjepan Ivan Horvat CPPS.

Prvo odredište na putovanju bio je kartuzijanski samostan u Pleterju u Sloveniji. Na ulazu u jednu od najljepših gotičkih kartuzijanskih crkava u Europi, pripravnice je dočekao prior samostana otac František, koji im je pustio kratki dokumentarni film o kartuzijancima. Film je prikazivao povijest nastanka kartuzijanskog reda, osnivanje samostana po Sloveniji te život kartuzijanaca u današnje vrijeme. Nakon dokumentarnog filma otac František je kroz osobno iskustvo pripravnicama protumačio život kartuzijanaca istaknuvši kako je poziv na ovakav način života Božji dar i velika milost. Glavni cilj i zadatak jednog redovnika je pronaći Boga u tišini i samoći, živjeti samo za Božju ljubav. I kada nastupi monotonija svagdana, te redovnik osjeti težinu života zbog odcjepljenosti od vanjskog svijeta, Božja ljubav je ta za koju uvijek treba živjeti, a molitva i askeza pomažu u duhovnom rastu. Prior František poručio je pripravnicama da uvijek budu vjerne Kristove zaručnice i da žive samo za Njega.

Nakon Pleterja, sljedeće odredište bilo je Brezje gdje su pripravnice posjetile slovensko nacionalno svetište Marije Pomoćnice. U bazilici Marije Pomoćnice misu je predvodio o. Stjepan Horvat. U homiliji o. Horvat je govorio o Blaženoj Djevici Mariji koja je rekla Bogu svoje „da“ iako nije znala kako će joj život izgledati nakon tog „da“. Bogu posvećene osobe trebaju slijediti Marijin primjer i prihvaćati put kojim ih Bog vodi, a ponekad Bog želi upravo ono što nikada za sebe ne bi mogli zamisliti. Nakon euharistijskog slavlja slijedilo je slobodno vrijeme za okrepu, razgledavanje svetišta i osobnu molitvu.

Iz Brezja, pripravnice su se uputile prema Bledu gdje su posjetile Bledski dorac, jedan od najstarijih dvoraca u Sloveniji.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi