Vijesti - Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica

 

Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica

Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Autor: Marija Belošević
Objavljeno: 31. 05. 2022 - 19:34

Podjela diploma u Školi za novakinje

U sjedištu Hrvatske redovničke konferencije u Zagrebu u utorak, 31. svibnja s posljednja dva predavanja završila je akademska godina 2021./2022. u Školi za novakinje.

Čestitajući polaznicama Škole, predsjednik HRK fr. Slavko Slišković, OP naglasio je, kako one kao redovničke pripravnice nisu samo budućnost, nego i sadašnjost redovništva. „Bez vas bi ova zgrada HRK izgubila smisao, jer smisao HRK je upravo da Bogu posvećenim osobama pomogne bolje živjeti duhovni poziv, da uče jedni od drugih, i da nastoje u tom zajedničkom učenju bolje vršiti vlastitu karizmu“. Fr. Slišković je podsjetio polaznice, da ovim završava jedan dio formacije, a drugi dio će se odvijati u njihovim zajednicama gdje će upoznati baštinu koju su zacrtali njihovi utemeljitelji. „Volio bih da početni zanos koji imate, početna radost koju nosite u sebi ostane do kraja vašega života, da to ne izgubite, jer mi smo pozvani biti navjestitelji Radosne vijesti. Neka vam Gospodin pomogne, da ono što ste započele uspješno dovršite“, poručio je fr. Slišković, te uručio diplome polaznicama koje su završile dvogodišnji program.

Diplome su dobile: s. Ivona Baraba i s. Maristela Raič (Karmelićanke Božanskog Srca Isusova), s. Ana Marija Gegić, s. Ana Kolak i s. Meri Majačić (sestre Presvetog Srca Isusova), s. Mihaela Andrijević (Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje), te kandidatice Klanjateljica Krvi Kristove: Mihaela Vukojević i Marija Stojanović.

Sestra Meri Majačić je u ime polaznica zahvalila predsjedniku HRK-a fr. Sliškoviću što je ustanova kojoj je na čelu omogućila ovaj vid obrazovanja koji početnice u redovničkom životu snaži i daje teološku podlogu na kojoj mogu dalje graditi. „Ova Škola nam je puno pomogla. Kad smo započele, nismo znale što nas čeka. Po predmetima smo otprilike mogle naslutiti, ali kad su počela predavanje u nama su se počela otvarati neka nova saznanja kojih možda nismo ni bile svjesne. Sa svakog predavanja nosile smo nešto o čemu smo razmišljale tijekom tjedna“, rekla je s. Meri. „Predavanja su jako korisna; budućim naraštajima prenosit ćemo naša iskustva. Mnogo nam znači ovo zajedništvo, što smo mogli upoznati druge redovničke zajednice i sestre, te razmijeniti iskustva s drugima i od drugih primiti nova“, rekla je na kraju zahvale s. Meri.

U ovoj akademskoj godini tijekom zimskog semestra polaznice su slušale predavanja iz kolegija „Proroci i Psalmi“ (izv. prof. dr. sc. Božidar Mrakovčić), „Duhovna teologija“ (izv. prof. dr. sc. Marija Pehar), „Moralna teologija“ (dr. sc. Stjepanka Stanić) i „Evanđelja“ (doc. dr. sc. Silvana Fužinato). U ljetnom semestru održana su predavanja iz kolegija:  Duhovna teologija (izv. prof. dr. sc. Marija Pehar, Liturgika (dr. sc. Zlatko Vlahek), Moralna teologija (dr. sc. Stjepanka Stanić) i Poslanice i otkrivenje (doc. dr. sc. Silvana Fužinato). 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi