Vijesti - Potres oštetio brojne crkve u Zagrebu i okolici

 

Potres oštetio brojne crkve u Zagrebu i okolici

Potres oštetio brojne crkve u Zagrebu i okolici Autor: ika
Objavljeno: 22. 03. 2020 - 21:21

Grad Zagreb i širu okolicu, u nedjelju 22. ožujka, pogodio je cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6 sati i 24 minute kada je prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda potresa iznosila 5,5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca. Jedno dijete je teško ozlijeđeno, a 14 osoba lakše. Među lakše ozlijeđenima je župni vikar u župi Marija Bistrica. Oštećeno je više od 600 zgrada, među njima brojne crkve i Zagrebačka katedrala.

Predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić potvrdio je za HKR da se vrh južnog tornja zagrebačke katedrale srušio uslijed potresa koji je zahvatio Zagreb u nedjelju ujutro. “Oštećenja ima unutar katedrale, ali ne znamo u kojoj mjeri. Nitko nije stradao. Mi ćemo nastaviti s obnovom zagrebačke katedrale.”

Kaptol

U potresu je oštećena crkva, toranj i samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu. Svi fratri, njih 50 i dvije časne sestre, evakuirani su iz samostana te su privremeno smješteni u Kuću susreta Tabor u Samoboru.

Palmotićeva, Gornji Grad

Uslijed potresa urušio se dio stropa bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, na Gornjem gradu oštećena je barokna crkva svete Katarine te crkva svetog Marka.

Remete

Uslijed potresa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. “Od glavnog oltara odvalio se kamen. Donji dio crkve nismo pogledali zbog sigurnosti, ali nadamo se da nisu prevelika oštećenja. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, pogotovo južni plato,” kazao je remetski župnik o. Antonio Mario Čirko koji je nakon potresa iz svetišta u video-poruci uputio riječi ohrabrenja. „Bog je uvijek nazočan među nama. Netko će reći: ovo je Božja kazna. Ne, nema Božje kazne. To bih htio da nam svima bude jasno. Bog ne kažnjava. Nego, možemo si postaviti pitanje: Što nam Bog želi reći?! Ovo su vremena kušnje gdje je potrebno napraviti jedan naš ‘reset’.

Šestine

U Šestinama uslijed tri jaka potresa oštećena je i crkva sv. Mirka. “Crkva sv. Mirka nalazi se na najtrusnijem potezu u gradu Zagrebu. Podsljemenska zona ide upravo od Sljemena preko Šestina, Mihaljevca do Kaptola i Donjega grada. Dakle, naša crkva je oštećena. Nije toliko kao druge, ali ima ozbiljnih oštećenja. Vidljivo je bilo da nakon prvog udara nije bilo tako strašno, nakon drugog su se pokazivala oštećenja, a nakon trećeg proširila su se oštećenja, pogotovo po unutrašnjosti crkve. Ono što se može vidjeti prostim okom je da nije ugrožena statika crkve, ali iznutra je doživjela ozbiljna oštećenja. Znat ćemo točno kad stručnjaci kažu svoje mišljenje”, poručio je župnik iz Šestina Robert Šreter.

Granešina 

Uslijed potresa oštećena u Granešini i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Osim unutrašnjosti, oštećen je nedavno obnovljeni toranj. Pao je strop crkve i uništio oltar, no kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu oštećeni, izvijestio je portal Direktno.hr.

Čučerje

U podrhtavanjima tla srušen je dio crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, a radi popucanog tornja isključena su zvona.

Marija Bistrica

Župni vikar u župi Marija Bistrica (D. P.) lakše je ozlijeđen u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i njegovu okolicu, a oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju.Pregledan je u bolnici u Zaboku, gdje mu je pružena liječnička pomoć, te je otpušten na kućnu njegu.

Papa Franjo je u nedjeljnom angelusu nakon potresa u Zagrebu izrazio bliskost s hrvatskim narodom te zamolio Krista da mu podari snagu i solidarnost u suočavanju s katastrofom.

“Izražavam bliskost s hrvatskim narodom pogođenim potresom u nedjeljno jutro. Neka im Uskrsli Gospodin podari snagu i solidarnost u suočavanju s tom nepogodom”, rekao je papa.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić slaveći euharistijsko slavlje u kapeli Sv. Tita u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, izrazio je svoju ljudsku i kršćansku sućut te blizinu svima koji su pogođeni potresom u Zagrebu i pandemijom koronavirusa.

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je poziv svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim pripadnicima Božjeg naroda Požeške biskupije na molitvu i solidarnost nakon zemljotresa u Zagrebu i okolici. “Uputio sam izraze svoje osobne blizine zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim drugim vjernicima i građanima Zagreba i okolice sa željom da sjedinjeni s Isusovim spasonosnim trpljenjem budu ispunjeni nadom a njihove patnje smislom, da im Bog udijeli snagu i mir u srcima, a u svima nama probudi suosjećajnu solidarnost kojom ćemo im priteći u pomoć,” piše u pozivu biskup Škvorčević.

Na misi četvrte korizmene nedjelje koja se prenosila putem interneta, dubrovački biskup Mate Uzinić uvodno je rekao da “iako liturgijski ova nedjelja poziva na radost, mi nažalost danas živimo situaciju koja je sve više nego vesela ne samo zbog prazne crkve i razloga zbog kojeg je to tako, nego i zbog jutrošnjeg potresa u našem glavnom gradu, gdje su srušene zgrade, krovovi crkava i što je najgore ugrožen je jedan mladi život za kojeg se liječnici bore. Sve to nas na neki način udaljava od poziva „Veseli se, Jeruzaleme!“ iz uvodne liturgijske pjesme, ali i taj poziv je povijesno bio upućen u situaciji koja je možda bila i gora od ove naše. Zato je posebno važno da u ovakvim situacijama čujemo taj poziv, da otvorimo srce, ali da nas on usmjeri prema pravom veselju, prema radosti koju samo Bog može dati,” kazao je biskup Uzinić.

Sisački biskup Vlado Košić na kraju mise koju je predvodio iz kapele Bl. Alojzija Stepinca u sisačkom Velikom Kaptolu, pozvao je “da se danas u 15 sati na svim našim crkvama u Sisačkoj biskupiji oglase sva zvona, a iz naših duša neka se vine molitva Bogu da zaštiti našu Domovinu od epidemije i od potresa, te da se moli krunica Božjeg milosrđa“.

Hrvatska radiotelevizija zbog izvanrednog stanja i oštećenja crkve Sv. Marka nije jutros bila u mogućnosti na HTV1 i HR1 prenositi misu, pa je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško misno slavlje predvodio poslijepodne iz crkve Tijela Kristova u Sopotu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi