Vijesti - Poruka Svetog Oca redovnicima i redovnicama na misi otvorenja Godine posvećenog života

 

Poruka Svetog Oca redovnicima i redovnicama na misi otvorenja Godine posvećenog života

Objavljeno: 30. 11. 2014 - 22:54

Vatikan, nedjelja 30. studenoga 2014.


Dragi redovnici i redovnice,

s velikom vam se radošću obraćam ovom važnom prigodom koju predstavlja euharistijsko slavlje na početku Godine posvećenog života. Toliko sam želio biti osobno prisutan među vama, kao što sam već zajamčio, ali Božja je volja odredila drugačije.

U sazivanja ove Godine posvećenog života, pedeset godina nakon proglašenja koncilskog dekreta Perfectae caritatis o prilagođenoj obnovi redovničkog života, prije svega sam htio predložiti cijeloj Crkvi ljepotu i dragocjenost ovog osobitog oblika sequela Christi, kojeg predstavljate svi vi koji ste se odlučili ostaviti sve da nasljedujete Krista izbliza ispovijedanjem evanđeoskih savjeta. Kroz razne inicijative koje će se provoditi u narednim mjesecima ovdje u Rimu kao i u svim dijelovima svijeta, vaše svijetlo svjedočenje životom bit će poput svjetiljke postavljene na svijećnjak da daje svjetlost i toplinu čitavom Božjem narodu. Ponovno vam dakle upućujem usrdni poziv kojeg sam uputio prije godinu dana vrhovnim poglavarima: probudite svijet, prosvijetlite ga svojim proročkim svjedočenjem kojim idete protiv struje!

Kako ćete ostvariti taj poziv, ne samo u ovoj posebnoj Godini posvećenoj vama već uvijek? Naznačujem vam tri programatske riječi.

Budite radosni! Pokažite svima da nasljedovati Krista i provoditi u djelo njegovo evanđelje ispunjava vaše srce srećom. Zarazite tom radošću sve one koji su vam blizu, i tada će vas mnogi pitati za razlog te radosti i osjetiti želju dijeliti s vama vašu divnu i zanosnu evanđeosku avanturu.

Budite hrabri! Oni koji osjećaju da ih Gospodin ljubi znaju se potpuno pouzdati u njega. Tako su učinili vaši utemeljitelji i utemeljiteljice, otvarajući nove putove služenja Kraljevstvu Božjem. Snagom Duha Svetoga koji je s vama, kročite ulicama svijeta i pokazujte inovativnu moć evanđelja koja, ako se provodi i djelo, izvodi i danas čuda i može dati odgovore na sva čovjekova pitanja.

Budite žene i muškarci zajedništva! Čvrsto ukorijenjeni u osobno zajedništvo s Bogom, koje ste izabrali kao porro unum (Lk 10, 42) svoga života, budite neumorni graditelji bratstva, prije svega provodeći među sobom u djelo zakon evanđelje uzajamne ljubavi, a zatim sa svima, pogotovo s najsiromašnijima. Pokažite da sveopće bratstvo nije utopija, već san samog Isusa za cijelo čovječanstvo.

Drage posvećene žene i muškarci, hvala vam što ste došli danas ovdje kako bi svečano započeli Godinu posvećenog života. Zahvaljujem također kardinalu Joãou Braz de Avizu, prefektu Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, koji predsjeda euharistiji u moje ime. Želim izraziti svoju zahvalnost i mons. Joséu Carballu i svim članovima dikasterija, koji rade s velikodušnošću za dobar uspjeh događaja planiranih za ovu godinu.

Dok povjeravam Djevici Mariji, ljubljenoj Očevoj kćeri, koju je Duh Sveti obasuo svim milosnim darovima, i vašem najvišem uzoru, Godinu posvećenog života koja počinje danas, pratim vas svojim molitvama i rado udjeljujem vama ovdje prisutnima svoj apostolski blagoslov.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi