Vijesti - Pohod generalnog ministra OFM-a Samostanu sv. Ante na Poljudu

 

Pohod generalnog ministra OFM-a Samostanu sv. Ante na Poljudu

Pohod generalnog ministra OFM-a Samostanu sv. Ante na Poljudu Autor: ika
Objavljeno: 29. 12. 2021 - 16:56

Generalni ministar Reda manje braće (OFM) u srijedu 29. prosinca, u sklopu bratskog posjeta Južnoslavenskoj konferenciji provincijalnih ministara, pohodio je bratstvo Samostana sv. Ante na Poljudu, piše na stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Nakon sjednice JKPM-a OFM-a u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku, generalni ministar je u pratnji generalnog definitora za Slavenske konferencije fra Konrada Cholewe, osobnog tajnika fra Vjekoslava Miličevića i provincijalnih ministara naše Konferencije stigao na Poljud gdje su ga braća dočekala ispred samostanske crkve. Gvardijan bratstva fra Anselmo Stulić ukratko je fra Massimu predstavio povijest samostana i crkve pokazavši mu pritom značajnije umjetnine.

Na objedu, generalnog ministra je u ime provincijske zajednice pozdravio provincijal fra Andrija Bilokapić koji je istaknuo zahvalnost fra Massimu na njegovu dolasku među fratre. Ističući osobito dvije riječi iz pisma generalnog ministra za Božić, vidjeti i vjerovati, fra Andrija je napomenuo kako je i ovaj bratski pohod u službi tih riječi da Generalni ministar vidi sve nas te zajedno učvrstimo našu vjeru u Gospodina. Fra Andrija je istaknuo povijesni značaj i ulogu braće franjevaca u povijesti Crkve u našem narodu i ovom dijelu Europe te rekao da kao što smo nekada bili predziđe kršćanstva s Istoka, sada postajemo predziđe poganstva sa Zapada. Posljedice takvog poganskog načina života i danas kušamo u sve manjem broju potomstva, što je zatim vidljivo i u sve manjem broju zvanja. Baš zbog tih činjenica, potrebna nam je mudrost kako bismo znali donositi i prihvaćati zrele odluke koje nas trebaju podsjećati da smo na ovim prostorima isti narod, ista Crkva i isti Red, zaključio je fra Andrija.

U ime JKPM-a OFM-a pozdravio je kratko njezin predsjednik fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovacke franjevačke provincije koji je izrazio radost zbog bratskog pohoda Generalnog ministra i njegova prihvaćanja posjeta u okviru novogodišnjih slavlja u Međugorju te je zahvalio braći zadarske provincije na srdačnom bratskom prijemu.

S nekoliko riječi generalnom ministru i braći obratio se i fra Bože Vuleta, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira i trenutno generalni vizitator Provincije Bosne Srebrene, koji je zahvalio braći na Poljudu čiji je samostan dom Instituta već više od dva desetljeća.

Na koncu se braći obratio i generalni ministar fra Massimo Fusarelli. Zahvalio je braći na gostoprimstvu i istaknuo kako u ovih nekoliko mjeseci svoje službe gdje god dođe osjeća se među svojima te iako se nekad ne možemo sporazumijevati istim jezikom, itekako znamo govoriti srcem. Fra Massimo je izrazio i svoju zadivljenost povijesnim bogatstvom i značajem Samostana sv. Ante na Poljudu te je potaknuo braću da i dalje radošću svojega života naviještaju evanđeosku radost.  Fra Massimo je pritom iskoristio prigodu te je čestitao i gvardijanu fra Anselmu 75. rođendan i 50. godišnjicu misništva.

Po završetku objeda, generalni ministar obišao je braću bolesnike te se i s njima zadržao u kratkom razgovoru, a osobito je bio srdačan susret s fra Marijanom Mandacom budući da i general ima licencijat iz patrologije. Nakon pohoda starijoj braći, fra Massimo se susreo nasamo i s provincijalnim ministrima fra Andrijom Bilokapićem i fra Milanom Krištom, te fra Ivan Sesarom, delegatom Generalnog ministra za Albaniju i Provinciju sv. Jeronima.

U poslijepodnevnim satima, generalni ministar je na odlasku iz samostana još jednom pozdravio braću i srdačno zahvalio na susretu te sa svojom pratnjom krenuo prema sjedištu Hercegovačke franjevačke provincije – Mostaru.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi