Vijesti - Počeo kapitul Hrvatske provincije uršulinki

 

Počeo kapitul Hrvatske provincije uršulinki

Objavljeno: 02. 01. 2013 - 23:22

Prvoga dana kapitula Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije, koji se održava od 2. do 5. siječnja u Duhovnom centru Dom sv. Anđele uršulinskog samostana u Varaždinu, euharistijsko slavlje u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Na misi je sudjelovalo više desetaka uršulinki, od kojih su većina sudionice kapitula te brojni vjernici Varaždina i okolice, među kojima i "Prijateljice sv. Anđele" te drugi vjernici čiji su životi dotaknuti djelovanjem uršulinki u odgoju i obrazovanju na širem varaždinskom području. 

Sve je pozdravio duhovnik varaždinskih uršulinki preč. Franjo Biškup, posebice kardinala Puljića, kojem je zaželio srdačnu dobrodošlicu te čiji je dolazak nazvao velikim novogodišnjim darom, osobito uršulinskoj zajednici koja je tim misnim slavljem započela svoj kapitul. U uvodnoj riječi kardinal Puljić potaknuo je okupljene da mole Božji blagoslov za uršulinke kako bi i nadalje ostvarivale svoju karizmu te da Bogu zahvale za njihovo djelovanje u Crkvi u Hrvata. 
 
U propovijedi je kardinal istaknuo kako čovjek treba prepoznati što od njega Bog želi, podsjetivši kako je mnogo lakše izvršiti volju Božju, nego je otkriti. Govoreći uršulinkama da je njihova karizma odgoj, u ovoj Godini vjere postavio je pitanje kako prenositi vjeru i provoditi novu evangelizaciju. "Na Biskupskoj sinodi u Rimu rečeno je da nitko tko nije evangeliziran ne može evangelizirati. Trebamo dopustiti da nam Isusove riječi prodru do srca. Jer ne odgaja se riječima, nego srcem. Nažalost, u našem odgojno-obrazovnom sustavu sve se više izbacuje odgojnu komponentu. Više nema odgoja, počevši od obitelji u kojoj se sve manje ima vremena za dijete. A čovjek traži srce. Ne da razgovara, nego da doživi. Pogledajte kako se malo razgovara u kući, ne samo u obiteljskoj, nego u svim zajednicama. Premalo je razgovora da se doživi osobu. A "Riječ je Tijelom postala" da Boga doživimo. Zato je prevažno stvoriti ozračje odgoja tako da se istinski formira osobu koja će se znati odreći sebe i Božju volju staviti na prvo mjesto. Samo tada moguće je odgajati srcem. Jer ono što se srcem prenosi, to se srca hvata. A ono što se uhvati srca, to pokreće", istaknuo je, poručivši da evangelizirati znači prenijeti Božju ljubav na čovjeka. 
 
"Želim ovim svojim riječima izazvati na razmišljanje. Ne trebamo se bojati što nas nema mnogo, ali je važno da naša sol ne obljutavi jer malo soli, a ne mnogo, daje okus. Pozvani smo postati ta sol koja daje evanđeoski okus kršćanstvu koje je obljutavilo. Valja nam unijeti okus vjere da "Riječ koja je Tijelom postala" bude čitljiva i vidljiva, ne iz knjiga, nego iz naših osobnih svjedočenja o tome tko smo i što. To je ono što je bitno – da svatko od nas na svome mjestu traži i vrši volju Očevu", zaključio je kardinal u propovijedi. 
 
Na kraju mise provincijalka s. Jasna Lučić zahvalila je kardinalu Puljiću na pastirskoj skrbi i dolasku te su mu uršulinke predale prigodni dar. 
 
Kardinal Puljić istaknuo je kako bez plemenitih žena i velikodušnih majki nema obnove hrvatskoga naroda. Izrazio je radost što može pružiti podršku uršulinskoj zajednici u njihovu služenju Katoličkoj Crkvi u hrvatskom narodu te je na sve uršulinke i vjernike, koji podržavaju redovnice u ostvarivanju njihove karizme, kao i na sam kapitul, zazvao Božji blagoslov. 
 
Govoreći o održavanju kapitula u Varaždinu, provincijalka Lučić rekla je da je želja okupljenih redovnica na kapitulu pod geslom "Izvezi na dubinu!" koji se održava ususret Generalnom kapitulu u Rimu u rujnu, zajedno tražiti Božju volju, zajedno je prepoznavati u osobitim znakovima te se priupitati što može njihova zajednica donijeti ovom svijetu u ovom vremenu. Konkretno, što može danas donijeti djeci i mladima koje katehiziraju i s kojima rade na različitim odgojnim područjima, i to ne riječima, nego ljubavlju i svjedočkim primjerom. Na kapitulu sudjeluje 30 od ukupno 65 redovnica u provinciji, a okupile su se u najvećem i najbrojnijem samostanu u svojoj provinciji, gdje im je domaćica glavarica s. Nives Vlašić sa svojim susestrama. 
 
U četvrtak 3. siječnja u 12 sati euharistijsko slavlje predvodi gvardijan varaždinskoga franjevačkog samostana fra Lucije Jagec, u petak 4. siječnja u 12 sati duhovnik varaždinskih uršulinki preč. Biškup te posljednjeg dana kapitula u subotu 5. siječnja u 12 sati varaždinski biskup Josip Mrzljak. (ika)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi