Vijesti - Pismo prefekta Kongregacije João Braz Kard. De Aviz predsjednku HKVRPP-a

 

Pismo prefekta Kongregacije João Braz Kard. De Aviz predsjednku HKVRPP-a

Autor: hkvrpp
Objavljeno: 27. 06. 2013 - 23:48

Pismo prefekta Kongregacije João Braz Kard. De Aviz upućeno predsjedniku Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinku Mamiću ovdje donosimo u cijelosti.

Vatikan, 17.svibnja 2013.

Prečasni oče,
ovaj je dikasterij putem Apostolske nuncijature primio godišnje Izvješća o aktivnostima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) te Zapisnik s 44. godišnje skupštine, koja je održana u Lužnici (Zagreb) 22. i 23. studenog 2012.

Čitali smo s velikom pažnjom ta dva izvješća, iz kojih izlazi na vidjelo bogatstvo i životnost posvećenog života u Hrvatskoj. Želimo Vam zahvaliti za njihovu cjelovitost koja nam omogućuje sve bolje upoznati Vašu stvarnost i zajedno s Vama izraziti zadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Potičemo Vas da zauzeto i ustrajno nastavite na tome putu računajući na našu blizinu.

Drago nam je istaknuti neke točke iz jednog i drugog. Tema Skupštine je bila "Crkva i redovnički život pred izazovima sekularizacije"; zanimljiva je to tema i bremenita dubokim sugestijama.

Predavač mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Komisije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Hrvatske biskupske konferencije (HBK) s velikom je stručnošću obradio tu temu, objašnjavajući termine i razlučujući s dubokom pronicljivošću razlike koje ona u sebi sadrži. Izražavamo napose svoje slaganje s pozivom da se na stvarnost ne gleda pesimistički, da se ne zauzima obrambeni ili, još gore, borbeni stav, već da se radije treba usredotočiti na pozitivnu ulogu koju Crkva i redovnici mogu ostvariti u ovom svijetu. Sekularizacija je zasigurno veliki izazov za Crkvu i posvećeni život danas, ali je također izvanredna prilika za kairós, vrijeme čišćenja i milosti, kako bismo snažnije i djelotvornije svjedočili ljepotu i veličinu kršćanskog navještaja.

Postaje sve urgentnije da se svaka zajednica kao i svaki redovnik duboko i istinski zamisli nad vlastitim životom kako bi se prepoznalo one konkretne odluke, stavove ili dinamike odnosâ koji očituju, više no izraze vlastite vjere, stanoviti pragmatički i konzumeristički stav. Kultura slike i stanoviti relativizam lako se uvlače i u naše redovničke zajednice, pretvarajući se u površnost koja šteti zajedničkom životu. "Opasnost da se izgubi i same temeljne elemente gramatike vjere je stvarna, što ima za posljedicu da se upada u neko duhovno propadanje i neku prazninu srca, ili naprotiv u nadomjesne oblike redovničke pripadnosti i neodređenog spiritualizma. U takvom jednom scenariju, nova evangelizacija se predstavlja kao poticaj kojeg trebaju umorne zajednice kako bi ponovno otkrile radost kršćanskog iskustva, kako bi ponovno pronašle 'prvu ljubav' koju se izgubilo (Otk 2, 4), kako bi ponovno potvrdile narav slobode u traženju Istine" (Lineamenta za Biskupsku sinodu 2012., br. 6).

Crkva mnogo očekuje od današnjih redovnikâ i redovnicâ koji će, očišćeni od starih talogâ, opsluživanjem siromaštva, čistoće i poslušnosti biti znak jednog budućeg svijeta koji relativizira svako dobro ovoga svijeta. Poduprti i osnaženi kršćanskim iskustvom, neka i nadalje pružaju svoj dragocjeni doprinos životu i poslanju Crkve, također u ovim teškim vremenima.

Ovo je doba promjena i preobrazbi, doba koje traže i nadalje i još uvijek svjedoke i promicatelje nove evangelizacije, prema značajkama vlastite karizme.

U Izvješću o aktivnostima održanim tijekom godine izneseni su na vidjelo brojni pothvati u koje ste se upustili i izazove s kojima ste neprestano pozvani se hvatati u koštac. Želimo posebno istaknuti važnost pastorala zvanja, poglavito u ovim danima u kojima pogrešna interpretacija sekularizacije nastoji podrivati cjelovitost kršćanske vjere, udaljavajući nove naraštaje od evanđeoskog puta. Na tome polju, suradnje nikada previše! Uputno je zato ojačati i produbiti veze i zajedništvo ne samo s Biskupskom konferencijom, već također sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Cilj kojem se teži zahtjeva da se upregnu sve sile i snage; pozivamo vas da odlučno nastavite, ne obeshrabrujući se zbog neizbježnih teškoćâ.

I ostale inicijative zaslužuju pohvalu, odobravanje i poticaj; zbog toga Vam želimo zajamčiti zanimanje i blizinu ovog dikasterija za sve ono što pridonosi izgrađivanju Božjeg kraljevstva.

Na kraju, moramo istaknuti dobar ishod ovog iskustva ponovnog ujedinjenja dviju Konferencija. Jedinstvo, suradnja, zajedništvo – to je najbolji zalog za zajednički hod i ujedno svjedočenje dobrote i ljepote Kristova evanđelja.

Koristim prigodu da uputim srdačan pozdrav svim hrvatskim redovnicima i redovnicama koje od srca blagoslivljam.

João Braz Kard. de Aviz
Pročelnik

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi