Vijesti - Pismo pape Franje redovnicima i redovnicama za Godinu posvećena života

 

Pismo pape Franje redovnicima i redovnicama za Godinu posvećena života

Objavljeno: 28. 11. 2014 - 00:32

Očekujem da "probudite svijet" jer je proroštvo glavno obilježje posvećena života, ističe se u pismu pape Franje redovnicima i redovnicama za Godinu posvećena života, koja započinje 30. studenoga, odnosno na prvu nedjelju došašća.

U pismu Sveti Otac govori o ciljevima, očekivanjima i obzorima ove posebne godine koja završava 2. veljače 2016. godine.

Papa Franjo govori o tri glavna cilja u redovničkom životu, a prvi je "sa zahvalnošću gledati na prošlost" da se živim održi vlastiti identitet i svi vidici karizme. Drugi je pak "strasno živjeti sadašnjost", živeći Evanđelje u duhu zajedništva, a treći je "s nadom prigrliti budućnost", unatoč teškoćama koje se susreću u redovništvu, počevši od krize zvanja.

Papa potiče mlađe redovnike i redovnice da ne popuštaju napasti brojeva i učinkovitosti, te da se ne oslanjaju samo na vlastite snage. Mašta ljubavi ne poznaje granice, a potreban je polet da se Evanđelje nosi u kulture i razne društvene okvire. U zajednici radosno življena vjera čini Crkvu privlačivom, tvrdi papa Franjo.

Svjedočenje bratske ljubavi, solidarnosti i dijeljenja snaži Crkvu, koja bi trebala biti kovačnica proroka, kadrih iščitavati znakove vremena i tumačiti zbivanja, osuđujući grijeh i nepravde. Papa očekuje da osobe posvećenoga života "stvaraju mjesta" gdje se živi evanđeoska logika dara, bratstva, različitosti i uzajamne ljubavi.

Idealno mjesto za takav život jest redovnička zajednica. Papa želi da Godina posvećenoga života potakne suradnju raznih zajednica u prihvatu izbjeglica, blizini siromašnima, u naviještanju Evanđelja i u molitvi. Premda piše osobama posvećena života, Papa nije zaboravio važnu ulogu laika koji s posvećenim osobama dijele ideale, duh i poslanje, a potaknuo je biskupe da u redovničkim zajednicama podupiru izvorne karizme kako bi u Crkvi blistala ljepota i svetost posvećena života, izvještava Radio Vatikan. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi