Vijesti - Petsto i četrdeset godina franjevaca trećoredaca u Martinšćici na Cresu

 

Petsto i četrdeset godina franjevaca trećoredaca u Martinšćici na Cresu

Petsto i četrdeset godina franjevaca trećoredaca u Martinšćici na Cresu Autor: ika
Objavljeno: 30. 09. 2019 - 20:43

Dan Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša

Dan Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša proslavljen je 30. rujna, na svetkovinu sv. Jeronima, njezina zaštitnika, u samostanu i crkvi Sv. Jeronima u Martinšćici na Cresu, u povodu 540. obljetnice djelovanja redovnika u tome mjestu i zlatnoga svećeničkog jubileja fra Tomislava Kere, gvardijana i župnika u Martinšćici.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a koncelebrirali su provincijal fra Ivo Martinović, zlatomisnik fra Tomislav Kero, generalni vikar Krčke biskupije mons. Franjo Velčić te trideset i četvorica svećenika, među kojima su bili redovnici iz svih krajeva Provincije, desetak svećenika iz Creskoga i Lošinjskog dekanata, na čelu s dekanima vlč. Marijanom Kosićem i vlč. Robertom Zubovićem te fra Josip Petonjić iz samostana franjevaca konventualaca u Cresu i fra Diego Deklić iz franjevačkog samostana na Košljunu. U slavlju je sudjelovalo više od sedamdeset vjernika iz mjesta i okolice.

Pozdravivši biskupa Petanjka, fra Tomislava Keru, domaćina i slavljenika, i sve nazočne, provincijal je istaknuo da se radi, prije svega, o zahvalnom slavlju: za sva Božja dobročinstva u dugoj povijesti samostana, za dobročinstva u svećeničkoj službi fra Tomislava Kere i životu druge braće koja ove godine slave svoje redovničke i svećeničke jubileje. Podsjetio je da su samostan i crkva u Martinšćici podignuti po želji i na temelju imanja koja je franjevcima trećoredcima darovala plemićka obitelj Blaža i Urse Kolombis iz Cresa, da je gradnja započela 1479. g., da su redovnici došli u nedovršeni samostan 1482. g. te da su samostan i crkva završeni i posvećeni 1525. g.

Biskup je u uvodu čestitao jubileje braći Provincije i fra Tomislavu Keri, istaknuo vrijednost bratskog života redovnika te sve nazočne pozvao na rast u bratskoj ljubavi. U homiliji je prikazao osobu, djelovanje, posebnosti i doprinos svetog Jeronima, ističući među ostalim „da je imao dvije velike ljubavi: monaški život i studij Svetog pisma, kao oblik molitve“, da se borio da, unatoč svoje „žestoke naravi“, od sebe „učini čovjeka“ i da, „kao znanstvenik u današnjem smislu, bude koristan cijeloj Crkvi i društvu“. Njegova je velika zasluga, nastavio je, što je „povezivao vjeru i razum, Crkvu i državu, naravno i nadnaravno te što je bio svetac kontinuiteta između rimske civilizacije i prvih stoljeća Crkve“. Posebno je razložio kako se u životu sv. Jeronima pokazala istina da „milost koja od Boga dolazi ne uništava narav“, nego ju „oblikuje, pročišćava, uzdiže i dovodi do punine“. Podsjetio je zatim na njegovu slavnu rečenicu ‒ „Nepoznavanje Pisma nepoznavanje je Krista“ ‒ te sve pozvao da sa slavlja u život ponesu tu istinu jer je Sveto pismo doista „potrebno čitati, studirati i nad njim moliti“. U drugom dijelu homilije među ostalim je kazao: „Vjerujem da su mnogi redovnici, koji su kroz pet i pol stoljeća prošli ovim krajem, ušli u samostan jer su bili vođeni visokim evanđeoskim idealima, jer su izabrali redovnički pokornički život u Redu sv. Franje i jer su htjeli postići osobnu svetost, ali i jer su željeli služiti narodu na najbolji način“. Na kraju je u svoje ime i uime Biskupije zahvalio redovnicima na njihovu služenju u mjesnoj Crkvi i zaželio im novi procvat života i duhovnih zvanja.

Na završetku euharistije provincijal Martinović pročitao je imena četrdeset i jednog fratra koji su preminuli u Martinšćici u dugoj povijesti samostana te biskupu i fra Tomislavu u znak zahvalnosti predao prigodne darove. Uime župljana fra Tomislavu je čestitala i zahvalila Fides Deklić, a uime bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda i vjernika iz Ogulina, u kojem je on djelovao u posljednje vrijeme, Zora Belina i Biserka Magdić. Slavlje u crkvi završilo je pjesmom zahvalnicom i riječima zahvale fra Tomislava Kere. Na slavlju su posluživali fra Josip Dolić i fra Mirko Mišković, dan ranije zaređeni za đakone u zagrebačkoj prvostolnici, fra Anto Lukenda, redovnički brat iz samostana u Odri i Tomislav Sabađija, novak u samostanu franjevaca trećoredaca u Krku.

Zatim su se svi sudionici euharistijskog slavlja okupili na agapama, domjenku i susretu ispred samostana. Nakon toga, na prigodnom objedu u samostanu, na kojem su bili biskup Petanjak, članovi Provincije, svećenici s Cresa i Lošinja i suradnici Provincije u Martinšćici, provincijal je u svom govoru, zahvaljujući svima nazočnima, posebno zahvalio fra Tomislavu Keri, koji je slavio zlatni svećenički jubilej, „za sve što je činio za Provinciju, za Boga, Crkvu, narod Božji u svojoj jednostavnosti, samozatajnosti i predanju“, ističući njegovu „nesebičnu ljubav prema Provinciji i Crkvi“ i njegovu poniznost, koja se posebno očitovala u čestoj spremnosti da prihvati služenje u mnogim i različitim samostanima i župama.

Proslava je započela uz samostanski grob na mjesnom groblju molitvom za pokojne redovnike, koju je predvodio provincijal Martinović uz sudjelovanje subraće, biskupa Petanjka, svećenika i okupljenih mještana. Prigodom proslave župljanin Ivo Saganić je na temelju samostanskih i župnih spisa priredio i na župnoj oglasnoj ploči objavio popis gvardijanâ samostana u Martinšćici te popis kuratâ i upravitelja župe u Martinšćici, i dijecezanskih svećenika, i redovnika Provincije franjevaca trećoredaca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi