Vijesti - Papino pismo prigodom 500. obljetnice rođenja svete Terezije

 

Papino pismo prigodom 500. obljetnice rođenja svete Terezije

Objavljeno: 28. 03. 2015 - 20:51

Sveti Otac o sv. Tereziji Avilskoj

Molitveni putovi i metode koje nam je sveta Terezija ostavila – a koji mogu služiti i za obnovu redovničkog života danas – ne zatvaraju nas u same sebe te ne vode samo unutarnjem miru, već su autentična škola za rast u ljubavi prema Bogu i bližnjemu

Sveta Terezija Avilska – učiteljica molitve, obnoviteljica redovništva i utemeljiteljica zajedničkog života na bratskoj ljubavi – naglasci su Papina pisma upućena o. Saveriju Cannistru, vrhovnom poglavaru bosonogih karmelićana, prigodom 500. obljetnice rođenja svete Terezije, djevice i crkvene naučiteljice.

"Sveta Terezija bila je prije svega učiteljica molitve" – istaknuo je Papa, dodajući kako je središnje otkriće njezina molitvenog iskustva bila Kristovo čovještvo. Njezino je molitveno iskustvo jednostavno bio – prema svetičinim riječima – "odnos prijateljstva… s onim koji znamo da nas voli". Molitva ju je pratila čitav dan i u raznim okolnostima, a ne samo u povučenim trenucima. "Bila je uvjerena u vrijednost trajne molitve, čak i ako nije uvijek savršena" – napisao je papa Franjo a prenosi Radio Vatikan.

Molitveni putovi i metode koje nam je sveta Terezija ostavila – a koji mogu služiti i za obnovu redovničkog života danas – ne zatvaraju nas u same sebe te ne vode samo unutarnjem miru, već su autentična škola za rast u ljubavi prema Bogu i bližnjemu – objasnio je Sveti Otac.

Sa željom da služi Crkvi, usred velikih problema tog vremena, odlučila je, kako sama kaže – "činiti ono malo što ovisi o meni… to jest, slijediti evanđeoske savjete sa svom mogućom savršenošću i pobrinuti se da ove malobrojne sestre koje su tu čine to isto". Svetica je poticala svoje sestre da ne gube vrijeme „pregovarajući s Bogom" o "stvarima od male važnosti", dok je „svijet u plamenu". Ta je misionarska i crkvena dimenzija uvijek bila oznaka bosonogih karmelićanki i karmelićana – napisao je Papa.

Sveta je Terezija međutim znala da se ni molitvena ni misijska oznaka njihova života ne može održati bez vjerodostojnog zajedničkog života. "Ovdje se sve trebate voljeti, htjeti jedna drugoj dobro i međusobno si pomagati" – napisala je svojim redovnicama, utemeljujući tako svoje samostane na bratskoj ljubavi.

Zajednički se život, prema sv. Tereziji, "čitav ili skoro čitav sastoji u odricanju od samih sebe i svojih lagodnosti", kako bismo bili raspoloživi za druge. Zbog toga je svetica preporučala krepost poniznosti, a upozoravala na oholost kao izvor ispraznoga brbljanja, ljubomore i kritike koji ozbiljno škode odnosu s drugima – napomenuo je na kraju Papa. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi