Vijesti - Papa o redovništvu i daru života

 

Papa o redovništvu i daru života

Objavljeno: 02. 02. 2014 - 09:46

Svoj je nedjeljni nagovor Papa usredotočio na Dan Bogu posvećenog života. Prije toga je s predstavnicima redovničkih zajednica iz cijelog svijeta služio u Bazilici sv. Petra euharistijsko slavlje. Osvrnuo se i na Dan života, koji danas obilježava Crkva u Italiji kao i na svetkovinu Gospodinova prikazanja u hramu.

Isusovo prikazanje u hramu prema židovskim propisima je slika darivanja vlastitog života čistog, siromašnog i poslušnog Isusa, kojeg je posvetio Bog Otac – rekao je papa Franjo i primjetio kako se to tiče svakog kršćanina, jer smo krštenjem svi Bogu posvećeni te moramo – prema njegovim riječima – od naašeg života učiniti širokogrudni dar u obitelji, na poslu i u crkvenim službama djelima milosrđa. Tu posvetu života posebno proživljavaju redovnici, monasi i Bogu posvećeni laici, koji svojim zavjetima na poseban način pripadaju Bogu. Oni pružaju istinsko svjedočanstvo Evanđelja, jer stoje posvema na raspolaganju braći i donose Kristovo svijetlo u tamom obuhvaćena područja, šireći njegovu nadu u bezohrabrenim srcima. Papa, koji je i sam redovnik, smatra da su Bogu posvećene osobe Božji znak u raznim životnim sredinama i kvasac za razvoj pravednijeg i bratskijeg društva. Svaka Bogu posvećena osoba je – prema njegovom uvjerenju – dar Božjem puku na njegovom ovozemaljskom hodu. Zbog toga je neophodno potrebna njihova nazočnost, jer oni ojačavaju i obnavljaju obveze oko širenja Evanđelja, kršćanskog odgoja, karitativnih pothvata za siromahe ili kontemplativne molitve. Oni su veoma zaslužni i za ljudski i duhovni mladih i obitelji kao i za postizanje pravde i mira u ljudskoj obitelji. Crkvi i svijetu je potrebno to svjedočanstvo ljubavi i Božjeg milosrđa - istaknuo je Papa i primijetio kako je potrebno sa zahvalnošću vrednovati iskustva tih ljudi i produbiti razne karizme i duhovnost redovničkih zajednica. Pozvao je vjernike da se mole za mlade kako bi posvetili svoj život braći bez ikakvog materijalnog interesa. Zbog svih tih razloga odlučio je 2015. godinu posvetiti Bogu posvećenom životu, koju je stavio pod zaštitu Isusovih roditelja Josipa i Marije.

Osvrćući se na Dan života, što ga danas pod geslom "Stvarati budućnost" obilježava Crkva u Italiji, papa Franjo je potaknuo udruge, pokrete i kulturna središta da se još više zauzmu oko obrane i promicanja života. Svatko u vlastitoj sredini je pozvan ljubiti, služiti, prihvatiti, poštovati i promicati život, posebno kada je krhak i potreban i kada mu je potrebna njega od majčine utrobe do njegovog prirodnog ovozemaljskog svršetka. Primjetio je kako svako dijete predstavlja Gospodinovo lice i kao takvo Božji dar obitelji i društvu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi