Vijesti - Otvoreni 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika

 

Otvoreni 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika

Otvoreni 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika Objavljeno: 24. 01. 2013 - 07:55

(1. dan) – Dan službenice Božje Marice Stanković

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim službenici Božjoj Marici Stanković, misnim slavljem koje je predvodio dr. Vinko Mamić te otvorenjem izložbe portreta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ autorice Maje Vidović u Križevcima su u četvrtak 24. siječnja 2013. započeli 5. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave službenice Božje Marice Stanković započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravom župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te službenici Božjoj Marici Stanković posvećenom prezentacijom koju su osmislile i prikazale članice svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja, koji je utemeljila Marica Stanković.

Euharistiju je predvodio dr. Vinko Mamić, postulator za proglašenje blaženom Marice Stanković. Koncelebrirali su: župnik domaćin Soviček, župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražen Hladuvka, župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika te donedavni postulator Marice Stanković Milan Pušec, koji je duhovnik na zagrebačkoj bogosloviji.

U propovijedi je dr. Mamić rekao da je Marica Stanković vjerovala da ljudi koji su se posvetili Bogu, unatoč svojim slabostima, mogu utjecati na društvo u cjelini. No vjernici, da bi bili prenositelji vjere, najprije trebaju izgrađivati sebe, naglasio je dr. Mamić preporučivši Maricu Stanković kao uzor za današnje vjerničke izazove. „Ona se tada posvetila organiziranju katoličke akcije nasuprot liberalnih ideja onoga vremena, dok nam danas treba odgovor slične naravi jer današnje liberalne ideje nisu u intelektualizmu, nego u moći i vlasti“ -  naglasio je dr. Mamić te ispripovijedao da je nedavno nazočio Sinodi biskupa u Rimu gdje je istaknuto da je potrebno evangelizirati same kršćane, katolike, one koji već vjeruju u Boga, zato što sustav vrijednosti nije ujednačen kod kršćana kao što je bio nekad, kao da svatko ima svoju kršćansku etiku. „Zato pozivi na novu evangelizaciju, zato je Papa otvorio Godinu vjere“ - istaknuo je dr. Mamić posebno apostrofirajući Suradnice Krista Kralja koje je utemeljila Marica Stanković kako bi najprije evangelizirale sebe da bi Isusa Krista mogle navijestiti drugima. „Marica je dobro znala kako je mukotrpno odgajati za vjeru, i danas je tako“ - rekao je dr. Mamić zaključivši da su nam danas promjene nužne jer je Božje kraljevstvo povjereno nama kršćanima, a ako ga ne budemo pokazivali mi kršćani drugima, neće nitko. „Marica Stanković je svojedobno zaključila: 'Živjela kršćanska Europa' jer je znala da samo kršćanska Europa može opstati“ – završio je dr. Mamić nazvavši Maricu Stanković ženom koja se ostvarila u svetosti.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dali su bogoslovi duhovne grupe „Službenica Božja Marica Stanković“ pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe oltarnih slika „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Maje Vidović u tehnici akrila na drvu. Izložbu, koja će biti otvorena do 15. veljače, prati sadržajan katalog u kojem je estetsku analizu napisao Stanko Špoljarić, u njemu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te je prikazano svih deset portreta naših duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena 18. veljače u župi i samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

U svečanosti otvorenja sudjelovali su križevački gradonačelnik Branko Hrg, ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ koja je organizirala izložbu Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sama autorica. Umjetnički obol svečanosti dao je ansambl „Crisinus“ i glumac Dubravko Sidor. Kroz program je uime organizatora 5. dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi