Vijesti - Otvorena izložba fotografija “Majka Terezija – put do svetosti”

 

Otvorena izložba fotografija “Majka Terezija – put do svetosti”

Otvorena izložba fotografija “Majka Terezija – put do svetosti” Autor: ika
Objavljeno: 26. 08. 2016 - 22:29

Postav se može razgledati do 10. rujna, svakim danom u vremenu od 8 do 12 sati u samostanu misionarki ljubavi u Zagrebu

Izložba fotografija Zvonimira Atletića "Majka Terezija – put do svetosti" o njezinu životu i misionarskom djelovanju među najsiromašnijima otvorena je u petak 26. kolovoza u samostanu redovnica misionarki ljubavi u Zagrebu. Točno na dan kada je prije 106 godina u Skoplju rođena Majka Terezija izloženo je dvadesetak fotografija nastalih tijekom jednog desetljeća, između 1977. i 1987. godine, koje prikazuju ambijent s ulica Kolkate, portrete blaženice Majke Terezije, ali i dokumentaristički bilježe služenje sestara bolesnima i potrebitima. Sve su fotografije snimljene u crno-bijeloj tehnici, a izrađene su u dimenziji 60 x 80 cm.

Na svečanosti otvorenja bili su nazočni zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin, veleposlanik Republike Indije u Hrvatskoj Sandeep Kumar, a okupljene su pozdravili s. Ivana Karavanić, predsjednik udruge "Hrvatsko zajedništvo" dr. Nediljko Matić te predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić.

"Ono što je Zvonimir Atletić prenio i donio ponekad na filmovima, a kasnije na svojim memorijskim diskovima iz Indije sigurno je zauzeta i svjedočka baština Majke Terezije koja nadahnuje i danas. Atletić nije išao snimiti Majku Tereziju kako bi bila prva vijest na naslovnicama novina, po izboru kadrova vidi se da nije trčao ispred Majke Terezije da bi ju uhvatio kao veliku zvijezdu. On je samo dokumentirao rad, ono što je njega preobražavalo od prvog odlaska u Indiju i što ga je učinilo takvim kakav je danas: nenametljiv, samozatajan, onaj koji će uvijek drugome pružiti ruku i učiniti ono najbolje što može", kazao je otvarajući izložbu mons. Pintarić.

Autor fotografija Zvonimir Atletić kazao je da je riječ o maloj izložbi velikog formata, kao što je i Majka Terezija bila mala žena velikog srca: "To je neklasična izložba: nije postavljena u galerijskom prostoru; fotografije prate svetičine misli, a one će i nakon izložbe ostati kod sestara misionarki ljubaviukrašavati zidove njihove blagovaonice pučke kuhinje, gdje svakog dana dolazi 150 korisnika."

Izložba je postavljena prvoga dana devetodnevne priprave za proglašenje svetom bl. Majke Terezije u organizaciji udruge "Hrvatsko zajedništvo", Hrvatskoga fotografskog centra i župe sv. Blaža, uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba. Postav se može razgledati do subote 10. rujna, svakim danom u vremenu od 8 do 12 sati, nakon čega fotografije odlaze na izložbu u Banja Luku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi