Vijesti - Osvrt Isusovačke službe za izbjeglice u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

 

Osvrt Isusovačke službe za izbjeglice u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

Osvrt Isusovačke službe za izbjeglice u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica Autor: ika
Objavljeno: 14. 01. 2018 - 20:44

U povodu ovogodišnjeg 104. svjetskog dana selilaca i izbjeglica koji se obilježava 14. siječnja papa Franjo uputio je svoju poruku „Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice".

Tradicionalnom porukom Papa je ove godine želio skrenuti pozornost na zajedničku odgovornost svih dijelova društva na prihvaćanje, zaštitu, promicanje i integraciju migranata i izbjeglica. Pod prihvatiti papa Franjo zagovara veće mogućnosti migrantima i izbjeglicama za siguran i legalan ulazak u zemlju odredište. Slijedeći riječi pape Franje, Isusovačka služba za izbjeglice kroz proteklu godinu upozoravala je na više slučajeva u kojima je osobama koje su pristigle u Hrvatsku bilo onemogućeno pristupiti sustavu azila što je protivno Konvenciji o statusu izbjeglica te Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. Upravo ovakva kršenja ljudskih prava dovodila su do tragedija čije su žrtve bile najranjivije nezaštićene skupine kao što su maloljetnici i djeca. Papa Franjo također ističe kako protjerivanje migranata i izbjeglica nisu prikladna rješenja, naročito kad ih se vraća u zemlje koje ne mogu jamčiti poštovanje ljudskog dostojanstva i temeljnih prava. 

Zaštiti, prema riječima pape Franje, znači braniti prava i dostojanstvo migranata i izbjeglica, neovisno o njihovu pravnom statusu. Papa ističe kako izbjeglice u zemlji migracije moraju imati pristup pravdi i minimalna sredstva dovoljna za život. Sukladno svojoj misiji praćenja, služenja i zagovaranja prava izbjeglica, Isusovačka služba za izbjeglice svojom svakodnevnom nazočnošću u Prihvatilištima za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini te pružanjem potpore u integracijskom procesu osobama koje su dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, usmjerena je na zaštitu izbjeglica i poštovanje njihova dostojanstva. Upravo pružanjem pravne pomoći izbjeglicama, provođenjem edukativnih radionica s ciljem osnaživanja te zagovaračkim naporima i provođenjem kampanja, JRS aktivno radi na ostvarivanju njihovih prava i interesa te poboljšanju kvalitete njihova života u Republici Hrvatskoj. 

Kada govori o promicanju, papa Franjo ističe nužnost omogućavanja svim migrantima i izbjeglicama da se ostvare kao osobe u svim dimenzijama koje čine čovještvo. Pod time se podrazumijeva sloboda vjeroispovijesti, pravo na zapošljavanje i rad, učenje jezika i aktivno građanstvo. Upravo u kontekstu promicanja o kojemu papa Franjo govori, Isusovačka služba za izbjeglice poduzima odlučne napore jer smatra kako je nužno da osobe kojima je Hrvatska postala nova domovina imaju iste mogućnosti kao i ostali pripadnici našega društva: pravo na rad i pravo na obrazovanje, konkretnije na učenje hrvatskog jezika. Isusovačka služba za izbjeglice kroz zagovaračke aktivnosti kontinuirano se trudi podsjećati Republiku Hrvatsku na njezine zakonske obveze provođenja službenog tečaja hrvatskog jezika za izbjeglice. Simultano, aktivno Služba je angažirana i surađuje s određenim poslodavcima kako bi izbjeglicama pronašli posao i potaknuli njihovu financijsku neovisnost. 

Posljednji glagol koji papa Franjo ističe u poruci u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica je integrirati. On ga poima kao mogućnost za interkulturalno obogaćivanje koje migranti i izbjeglice pružaju svojom prisutnošću i koje se postiže poticanjem kulture susreta. Upravo interkulturne razmjene i promociju najboljih praksi integracije Isusovačka služba za izbjeglice potiče „jer smo svjedoci kako je upoznavanje tj. konkretan susret s čovjekom najbolji način za suzbijanje predrasuda". Ohrabreni ovim iskustvom, JRS provodi brojne akcije s ciljem povezivanja lokalnog stanovništva i izbjeglica, a nedavno završeni projekt „Božićni ručak s izbjeglicom" jedan je od najznačajnijih primjera iskazivanja dobrodošlice izbjeglicama. „Svake godine ovakva akcija je zapravo pokazatelj koliko su ljudi otvoreni prema strancu, prema izbjeglici. Kada usporedimo s prošlogodišnjim rezultatima, ove godine oni su udvostručeni, što samo pokazuje kako je lokalna zajednica senzibilizirana i voljna u svom domu, u svoju obitelj primiti izbjeglicu i podijeliti s njima toplinu svoga doma. Upravo ovakvi susreti koji se kasnije nastavljaju i razvijaju u prijateljstvo, konkretan su način iskazivanja dobrodošlice ljudima koji su do nedavno imali vlastiti dom, ali su zbog nasilja i rata, morali potražiti zaštitu u našoj zemlji. Naša je odgovornost prihvatiti te osobe, i sukladno riječima pape Franje, otvoriti se drugome i prihvatiti njihove pozitivne vrijednosti kako bismo se međusobno povezali i ostvarili miran suživot koji nam pripada", poručio je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi