Vijesti - Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije

 

Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije

Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije Objavljeno: 08. 02. 2013 - 21:37

U Zagrebu je od 5. do 8. veljače 2013. održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije. Tema koju su sabornici na poziv vrhovne uprave Salezijanske družbe promišljali, bila je: Svjedoci evanđeoske radikalnosti. Tri su vida te radikalnosti: mistici u duhu, proroci bratstva, sluge mladima.

U radu Sabora sudjelovalo je 26 predstavnika salezijanaca koji djeluju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Salezijanci rade u župama, školama, oratorijima, omladinskim centrima i drugim ustanovama koje imaju cilj pomagati mladima u njihovu ljudskom i kršćanskom razvoju.

Svrha je salezijanskog odgoja i pastorala evangelizirati i odgajati u vjeri, pomažući, osobito mladima, da usvoje autentične ljudske i kršćanske vrijednosti. Don Boscovim riječima to znači “postati dobri kršćani i pošteni građani”, a danas se to izriče geslom “odgajati evangelizirajući i evangelizirati odgajajući”, jasno razlikujući dva paralelna procesa – ljudskog i kršćanskog dozrijevanja, ali i istodobno promičući povezanost, nerazdvojivost i cjelovitost tih dviju dimenzija, osobito u današnjem društvu opterećenom relativizmom i agresivnim liberalizmom.

Salezijanci su, i ovim Saborom, još jednom izrazili svoju opredijeljenost za mlade, svoju spremnost služiti im kao mistici (znakovi i nositelji Božje ljubavi mladima), kao odgajatelji i evangelizatori koji im pomažu da u sebi izgrade ispravne stavove i usvoje autentične ljudske i kršćanske vrijednosti, i kao svjedoci i proroci bratstva koje u Kristu uključuje sve ljude pozvane na spasenje. Nadahnuće i snaga svakog djelovanja je povezanost s otajstvima spasenja koja Krist u svojoj neizmjernoj ljubavi daruje u sakramentima i molitvi. Iz toga izvire ljubav i radost koja je pokretačka snaga i znak Božje prisutnosti u svijetu. Sabor je raspravljao i o nekim pitanjima života i rada pojedinih zajednica i ustanova. (A.S.)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
21. svjetski dan bolesnika
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023. 
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi