Vijesti - Održano drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula Milosrdnih sestara Svetoga Križa

 

Održano drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula Milosrdnih sestara Svetoga Križa

Održano drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula Milosrdnih sestara Svetoga Križa Autor: ika
Objavljeno: 13. 11. 2022 - 16:08

Milosrdne sestre Svetoga Križa započele su drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula u srijedu 9. studenoga u Provincijalnoj kući u Đakovu.

Svečanu misu toga je dana u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić u zajedništvu s pomoćnikom rektora samostanske crkve mo. Ivanom Andrićem. Sestre sudionice Kapitula nazočile su euharistijskom slavlju zajedno sa sestrama zajednica u Đakovu, s novakinjama i kandidaticama. Na početku mise zazivom Duha Svetoga molile su za otvorenost i svjetlo u radu Provincijalnoga kapitula.

Biskup Ćurić, stavljajući na početku homilije slavlje otvorenja Provincijalnoga kapitula u ozračje liturgijskoga slavlja Posvete Lateranske bazilike, rekao je: „Pripravljajući se na euharistijsko sjedinjenje s Gospodinom, razmatramo svetopisamski navještaj koji nas upućuje da istinito, u pravom svjetlu razumijemo i prigrlimo otajstva svojega spasenja, zapravo svoj život u Kristu, u trajnom zajedništvu s njim. Na to nas upućuje i spomen današnjeg blagdana Posvete Lateranske bazilike, što ga slavimo u krilu sveopće zajednice Crkve. Većina je od nas, vjerujem, bila u tom lijepom i velebnom hramu u prigodi naših hodočašća u Rim − o slavljima jubileja ili u prigodi više zajedničkih nacionalnih hodočašća ili u prigodi beatifikacije utemeljiteljice, bl. majke Marije Terezije Scherer i drugih susestara vaše Družbe.“

Smještajući Kapitul u konkretno vrijeme Sinode, u kojem danas Crkva živi, mons. Ćurić rekao je sestrama da tu etapu redovničkoga sabiranja na Kapitulu prepoznaju kao jedan od trajnih oblika sinodalnoga hoda crkvene zajednice, ali i kao korak odaziva i poslušnosti Kristu koji poziva na budnost, na trajni put obraćenja i pročišćavanja. „Tako lako na mjesta svetosti, zapravo u naše živote, u naš poziv i zajedništvo, prodre ‚duh svijeta‘. To je opasnost na koju Isus upozorava, a ona ne dolazi iz činjenice što smo u svijetu, u kojem jesmo i kojemu smo poslani, nego kad zaboravimo – jer smo Kristovi učenici – da ‚nismo od svijeta‘. Kad živimo, pa to i sami osjetimo, kao da svijetu ne donosimo nikakvu novost, nikakvu alternativu. A predano nam je svjedočanstvo trajne ‚novosti života‘, radosti i utjehe Božje ljubavi u Kristu za sve ljude. To prepuštanje svijetu opasnost je o kojoj nam tako često progovara papa Franjo, kad govori o ‚duhovnoj svjetovnosti‘. ‚Riječ je o kulturi koja ne poznaje vjernost‘, veli Papa. Sâm „‚Isus moli da nas Otac očuva od kulture svjetovnosti (…), ona nije površna, ima duboke korijene; prevrtljiva je, mijenja se poput kameleona, u skladu s prilikama, ali bît je ista: to je prijedlog života koji se posvuda uvlači, čak i u Crkvu‘. Kad Kristove učenike zahvati taj duh, kršćanska je vjera u opasnosti da se ugasi, da postane posve neprimjetna i umrtvljena, naizgled nepotrebna čovjekovu životu“, kazao je đakovačko-osječki pomoćni biskup.

Osvrćući se na temu Generalnoga kapitula, biskup je naglasio: „Duhom Božjim pokrenute hrabro na putu.“ Kazao je sestrama da su tim riječima označile „gibanja“ na koje Družbu potiče Kapitul. „Uvijek nam je doživljavati se u krilu Crkve, kad god promišljamo o svojem pozivu, karizmama i službama, nikad ne zaboravljajući da Duh Božji prebiva u nama, da on potpomaže našu nemoć“, kazao je propovjednik.

„Govoreći u misi Dana posvećenoga života ove godine, papa Franjo, i sam redovnik, vrlo je snažnim i konkretnim porukama progovorio današnjim redovnicima i redovnicama, a s njima i cijeloj Crkvi: ‚Zapitajmo se, braćo i sestre, što pokreće naše dane? Koja nas ljubav potiče da idemo naprijed? Duh Sveti ili strast trenutka? Ponekad riskiramo da se raspršimo u tisuću stvari, ali središte svega je Krist (…)‘ Na kraju je nadodao: ‚Ako posvećenim osobama nedostaju riječi koje blagoslivljaju Boga i druge, ako nedostaje radosti, ako manjka zamaha, pravi je razlog tomu taj što naše ruke više ne grle Isusa. A, ako Krista dočekamo raširenih ruku, dočekat ćemo tako i druge ‚s povjerenjem i ponizno‘. To daje Duh Sveti. Drage naše sestre, od srca vas podupiremo na vašem putu i za vas danas molimo. Da obnovljena duha, s iskrenim i nježnim srcem, zagrlite Isusa, svojega Zaručnika i Zaručnika Crkve. Da svugdje, kamo vas i u današnjem svijetu povede vaše poslanje, budete znak i posrednice njegove blizine. I nama svima za svjedočanstvo i nama na blagoslov“, zaključio je biskup Ćurić.

Rad Kapitula započeo je u 9 sati uvodnom molitvom Duhu Svetomu, te pozdravom i govorom provincijalne poglavarice s. Valerije Široki. Na Kapitul je, kao gost, iz Ingenbohla u Švicarskoj, pozvana vrhovna savjetnica s. Lucila Zovak. Također, u radu Kapitula sudjeluje novoizabrana vrhovna savjetnica s. Rahela Lacković. Program Kapitula obuhvaća Izvješće s Generalnoga kapitula, Izvješća s pojedinih područja apostolata, rad na Dokumentu Ratio formationis, te izradu Duhovno-pastoralnoga programa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi