Vijesti - Održano drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula Milosrdnih sestara Svetoga Križa

 

Održano drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula Milosrdnih sestara Svetoga Križa

Održano drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula Milosrdnih sestara Svetoga Križa Autor: ika
Objavljeno: 13. 11. 2022 - 16:08

Milosrdne sestre Svetoga Križa započele su drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula u srijedu 9. studenoga u Provincijalnoj kući u Đakovu.

Svečanu misu toga je dana u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić u zajedništvu s pomoćnikom rektora samostanske crkve mo. Ivanom Andrićem. Sestre sudionice Kapitula nazočile su euharistijskom slavlju zajedno sa sestrama zajednica u Đakovu, s novakinjama i kandidaticama. Na početku mise zazivom Duha Svetoga molile su za otvorenost i svjetlo u radu Provincijalnoga kapitula.

Biskup Ćurić, stavljajući na početku homilije slavlje otvorenja Provincijalnoga kapitula u ozračje liturgijskoga slavlja Posvete Lateranske bazilike, rekao je: „Pripravljajući se na euharistijsko sjedinjenje s Gospodinom, razmatramo svetopisamski navještaj koji nas upućuje da istinito, u pravom svjetlu razumijemo i prigrlimo otajstva svojega spasenja, zapravo svoj život u Kristu, u trajnom zajedništvu s njim. Na to nas upućuje i spomen današnjeg blagdana Posvete Lateranske bazilike, što ga slavimo u krilu sveopće zajednice Crkve. Većina je od nas, vjerujem, bila u tom lijepom i velebnom hramu u prigodi naših hodočašća u Rim − o slavljima jubileja ili u prigodi više zajedničkih nacionalnih hodočašća ili u prigodi beatifikacije utemeljiteljice, bl. majke Marije Terezije Scherer i drugih susestara vaše Družbe.“

Smještajući Kapitul u konkretno vrijeme Sinode, u kojem danas Crkva živi, mons. Ćurić rekao je sestrama da tu etapu redovničkoga sabiranja na Kapitulu prepoznaju kao jedan od trajnih oblika sinodalnoga hoda crkvene zajednice, ali i kao korak odaziva i poslušnosti Kristu koji poziva na budnost, na trajni put obraćenja i pročišćavanja. „Tako lako na mjesta svetosti, zapravo u naše živote, u naš poziv i zajedništvo, prodre ‚duh svijeta‘. To je opasnost na koju Isus upozorava, a ona ne dolazi iz činjenice što smo u svijetu, u kojem jesmo i kojemu smo poslani, nego kad zaboravimo – jer smo Kristovi učenici – da ‚nismo od svijeta‘. Kad živimo, pa to i sami osjetimo, kao da svijetu ne donosimo nikakvu novost, nikakvu alternativu. A predano nam je svjedočanstvo trajne ‚novosti života‘, radosti i utjehe Božje ljubavi u Kristu za sve ljude. To prepuštanje svijetu opasnost je o kojoj nam tako često progovara papa Franjo, kad govori o ‚duhovnoj svjetovnosti‘. ‚Riječ je o kulturi koja ne poznaje vjernost‘, veli Papa. Sâm „‚Isus moli da nas Otac očuva od kulture svjetovnosti (…), ona nije površna, ima duboke korijene; prevrtljiva je, mijenja se poput kameleona, u skladu s prilikama, ali bît je ista: to je prijedlog života koji se posvuda uvlači, čak i u Crkvu‘. Kad Kristove učenike zahvati taj duh, kršćanska je vjera u opasnosti da se ugasi, da postane posve neprimjetna i umrtvljena, naizgled nepotrebna čovjekovu životu“, kazao je đakovačko-osječki pomoćni biskup.

Osvrćući se na temu Generalnoga kapitula, biskup je naglasio: „Duhom Božjim pokrenute hrabro na putu.“ Kazao je sestrama da su tim riječima označile „gibanja“ na koje Družbu potiče Kapitul. „Uvijek nam je doživljavati se u krilu Crkve, kad god promišljamo o svojem pozivu, karizmama i službama, nikad ne zaboravljajući da Duh Božji prebiva u nama, da on potpomaže našu nemoć“, kazao je propovjednik.

„Govoreći u misi Dana posvećenoga života ove godine, papa Franjo, i sam redovnik, vrlo je snažnim i konkretnim porukama progovorio današnjim redovnicima i redovnicama, a s njima i cijeloj Crkvi: ‚Zapitajmo se, braćo i sestre, što pokreće naše dane? Koja nas ljubav potiče da idemo naprijed? Duh Sveti ili strast trenutka? Ponekad riskiramo da se raspršimo u tisuću stvari, ali središte svega je Krist (…)‘ Na kraju je nadodao: ‚Ako posvećenim osobama nedostaju riječi koje blagoslivljaju Boga i druge, ako nedostaje radosti, ako manjka zamaha, pravi je razlog tomu taj što naše ruke više ne grle Isusa. A, ako Krista dočekamo raširenih ruku, dočekat ćemo tako i druge ‚s povjerenjem i ponizno‘. To daje Duh Sveti. Drage naše sestre, od srca vas podupiremo na vašem putu i za vas danas molimo. Da obnovljena duha, s iskrenim i nježnim srcem, zagrlite Isusa, svojega Zaručnika i Zaručnika Crkve. Da svugdje, kamo vas i u današnjem svijetu povede vaše poslanje, budete znak i posrednice njegove blizine. I nama svima za svjedočanstvo i nama na blagoslov“, zaključio je biskup Ćurić.

Rad Kapitula započeo je u 9 sati uvodnom molitvom Duhu Svetomu, te pozdravom i govorom provincijalne poglavarice s. Valerije Široki. Na Kapitul je, kao gost, iz Ingenbohla u Švicarskoj, pozvana vrhovna savjetnica s. Lucila Zovak. Također, u radu Kapitula sudjeluje novoizabrana vrhovna savjetnica s. Rahela Lacković. Program Kapitula obuhvaća Izvješće s Generalnoga kapitula, Izvješća s pojedinih područja apostolata, rad na Dokumentu Ratio formationis, te izradu Duhovno-pastoralnoga programa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi