Vijesti - Održani 38. Redovnički dani u Zagrebu

 

Održani 38. Redovnički dani u Zagrebu

Održani 38. Redovnički dani u Zagrebu Autor: HRK
Objavljeno: 23. 09. 2022 - 20:52

Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje

Molitvom trećega časa u petak 23. rujna, u franjevačkom Samostanu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi počeli su 38. Redovnički dani u Zagrebu.

Tema ovogodišnjih Redovničkih dana je „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“.

Nakon molitve časoslova, pozdravnu riječ dobrodošlice u svoje i u ime predsjednika Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavka Sliškovića nazočnima uputila je potpredsjednica s. Gordana Igrec. Pozdravivši sve prisutne, počevši od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška, osvrnula se na svrhu i temu Redovničkih dana.

Kazala je da je tema o kojoj će promišljati ova dva dana aktualna te se na poseban način uklapa u ozračje sinodskog hoda koji je započeo u listopadu prošle godine, a zaključit će se biskupskom sinodom u listopadu sljedeće godine.

„Sinodski hod u svojoj prvoj fazi obilježen je savjetovanjem s Božjim narodom kroz različite tematike koje su bile baza toga savjetovanja, a ujedno su i teme ovogodišnjih redovničkih dana: od uloge redovničkih zajednica u mjesnoj Crkvi, njihovog pravnog položaja u Crkvi i društvu, do zajedničkog slušanja Božje Riječi i slavlja vjere, osluškivanja periferija, razlučivanja i odlučivanja te odgoja za sinodalnost. Vjerujemo da su u tom procesu savjetovanja s Božjim narodom velik doprinos dali i nadalje daju i mnogi redovnici i redovnice na području mjesnih crkava, pa i naše zagrebačke Crkve, u kojoj živi i djeluje najveći broj redovnica i redovnika u našoj domovini“, rekla je s. Gordana.

Potpredsjednica HRK kazala je da je stoga posebno draga prisutnost zagrebačkog nadbiskupa, kojemu je tom prigodom čestitala 25. obljetnicu nadbiskupske službe. „Radosno i ustrajno sudjelujmo u poslanju ljubavi, zagledani u Isusa Krista, ikoni vjernosti Bogu Ocu i izvršenju njegove volje“, zaključila je te je izrazila dobrodošlicu svima prisutnima.

Kardinal Josip Bozanić zahvalio je za čestitku te je pozdravio sve nazočne. Kardinalov govor dostupan je na poveznici www.redovnistvo.hr/vijesti-hkvrpp/novosti/pozdravna-rijec-kardinala-bozanica-na-38.-redovnickim-danima

Program prvoga dana nastavio se predavanjem Redovničke zajednice u mjesnoj Crkvi: Širenje prostora razgovora u Crkvi i dijaloga u društvu zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška. Predavanje je dostupno na poveznici www.redovnistvo.hr/vijesti-hkvrpp/novosti/biskup-sasko-odrzao-predavanje-na-38.-redovnickim-danima-u-zagrebu

Sljedeće predavanje u prijepodnevnim satima održala je doc. dr. sc. s. Vinka Bešlić, članica Mostarske provincije Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Sestra Vinka je govoreći o temi Slaviti: Zajedničko slušanje Riječi i slavlje vjere osobito naglasila važnost šutnje i osluškivanja kao preduvjete za susret s Bogom u liturgijskim slavljima.

U popodnevnim satima predavanje Razlučivati i odlučivati: Transparentnost zajedničke poslušnosti Duhu održao je doc. dr. sc. o. Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Predavanje je dostupno na poveznici www.redovnistvo.hr/vijesti-hkvrpp/novosti/provincijal-o.-dalibor-renic-odrzao-predavanje-na-38.-redovnickim-danima-u

Nakon predavanja o. Dalibora Renića, predavanje je održala mr. sc. Marina Šijaković, donedavna voditeljica programa Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Predavačica se u izlaganju Osluškivati: Periferije u zajednici na osobit način fokusirala na moguće oblike manipulativnih ponašanja koji među ostalim mogu uzrokovati stvaranje perifernih ozračja u redovničkim zajednicama. 

U subotu 24. rujna predavanja su održali fra Ivan Ivanković dipl. iur. et mag. theol., član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda  i dr. sc. s. Ozana Krajačić, članica Družbe Kćeri Božje ljubavi. Fra Ivan je govorio o temi Suputnici: Pravni položaj redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu, a s. Ozana o temi Odgajati se za sinodalnost: Duhovnost zajedničkog hoda kao odgojno načelo. Predavanja će biti objavljena u časopisu Hrvatske redovničke konferencije Posvećeni život.

38. Redovnički dani zaključeni su euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Slaven Brekalo gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravi.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi