Vijesti - Održana svečana premijera HRT-ova dokumentarnog filma “Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina”

 

Održana svečana premijera HRT-ova dokumentarnog filma “Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina”

Održana svečana premijera HRT-ova dokumentarnog filma “Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina” Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 20. 01. 2016 - 14:24

Snažna prisutnost dominikanaca i dominikanki u svijetu i Hrvatskoj

U srijedu 20. siječnja 2016. u dvorani "Zvonimir Bajsić" Hrvatske radiotelevizije održana je svečana premijera HRT-ova dokumentarnoga filma "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" scenarista i redatelja Krešimira Čokolića. Na svečanosti, koju je suorganizirala Hrvatska dominikanska provincija, govorili su autor filma Krešimir Čokolić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić i urednik filma Mario Raguž.

Autor Čokolić ispripovijedao je kako je 2007. i 2008. s kolegom Ivicom Leskom snimao serijal o osnivačima crkvenih redova te da je tada upoznao život i djelo sv. Dominika, a da je ovaj dokumentarni film plod dobre suradnje s dominikancima, ponajprije s provincijalom Gavrićem koji je organizirao snimanje diljem Hrvatske dominikanske provincije. Izrazio je zadovoljstvo što je film sniman uz 800. obljetnicu reda i zaključio da je snimajući po dominikanskim samostanima proživio uzbudljivo putovanje kroz prostor i vrijeme.

Provincijal Gavrić je govorio o snažnoj prisutnosti dominikanaca i dominikanki u svijetu i Hrvatskoj, posebice u području obrazovanja. Podsjetio je da je još dominikanac bl. Augustin Kažotić osnovao katedralnu školu u Zagrebu, prisjetio se i osnivanja Sveučilišta u Zadru u okrilju dominikanskoga reda, govorio o ljubavi hrvatskoga naroda prema dominikancima o čemu je svjedočio još biskup Strossmayer. Dominikance je o. Gavrić nazvao snažnim društvenim reformatorima koji su uvijek unosili izazove tamo gdje su djelovali. Zato su, naglasio je dr. Gavrić, dominikanci nerijetko nailazili na razna osporavanja, redovito su bili avangarda i u Crkvi i društvu.

Dr. Gavrić je zaključio da su dominikanci redovito prisutni u medijima, zahvalio HRT-u na produkciji filma i na svakoj dosadašnjoj suradnji te zaželio još jaču prisutnost dominikanaca na nacionalnoj radioteleviziji u Hrvatskoj po uzoru na dominikance u Francuskoj i Belgiji koji na svojim nacionalnim radiotelevizijama vode religijski program. Urednik Raguž podsjetio je na sve što je HRT dosad učinio uz jubilej 800 godina dominikanaca te istaknuo da su 52-minutnim filmom za svaku godinu postojanja dominikanaca posvećene 4 sekunde.

Zahvalio je na svakoj suradnji provincijalu Gavriću nazvavši ga upornim baš kao što su uporni, samosvjesni i čvrsti tijekom prošlosti bili pojedini dominikanci koji nisu nikada odustajali. Mnogi su željeli izbrisati dominikansko ime, ali ti su tijekom prošlosti propali, a dominikanci su s nama i danas, završio je Mario Raguž zahvalivši Bogu na toj mogućnosti i radosti. U glazbenom dijelu program dominikanski napjev "Salve Regina" izveli su dominikanski bogoslovi, a voditeljica programa premijere bila je Ljiljana Vinković.

Svečanosti su pred prepunom dvoranom "Zvonimir Bajsić" nazočili zagrebački gradonačelnik Milan Badić, izaslanik kardinala Josipa Bozanića Nedjeljko Pintarić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, izaslanik Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Emilio Marin, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i kao domaćin glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Film "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" sniman je u svim samostanskim zajednicama Hrvatske dominikanske provincije i nekim zajednicama Kongregacije sestara dominikanki, donosi povijesni pregled nastanka Reda propovjednika i dolaska dominikanaca i dominikanki u Hrvatsku te mnogobrojne sadržaje kojima su dominikanci tijekom osam stoljeća, uz primarnu zadaću naviještanja Radosne vijesti, zadužili hrvatsku kulturu, obrazovanje i znanost te cjelokupno hrvatsko društvo. O tome u filmu govore sami dominikanci i dominikank. Bilježi se i djelovanje dominikanaca u Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Hrvatska televizija film "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" svojim će gledateljima prikazati u subotu 23. siječnja 2016. na 1. programu u 13.10 sati.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Novi broj “Vox...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi