Vijesti - Održana svečana premijera HRT-ova dokumentarnog filma “Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina”

 

Održana svečana premijera HRT-ova dokumentarnog filma “Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina”

Održana svečana premijera HRT-ova dokumentarnog filma “Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina” Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 20. 01. 2016 - 14:24

Snažna prisutnost dominikanaca i dominikanki u svijetu i Hrvatskoj

U srijedu 20. siječnja 2016. u dvorani "Zvonimir Bajsić" Hrvatske radiotelevizije održana je svečana premijera HRT-ova dokumentarnoga filma "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" scenarista i redatelja Krešimira Čokolića. Na svečanosti, koju je suorganizirala Hrvatska dominikanska provincija, govorili su autor filma Krešimir Čokolić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić i urednik filma Mario Raguž.

Autor Čokolić ispripovijedao je kako je 2007. i 2008. s kolegom Ivicom Leskom snimao serijal o osnivačima crkvenih redova te da je tada upoznao život i djelo sv. Dominika, a da je ovaj dokumentarni film plod dobre suradnje s dominikancima, ponajprije s provincijalom Gavrićem koji je organizirao snimanje diljem Hrvatske dominikanske provincije. Izrazio je zadovoljstvo što je film sniman uz 800. obljetnicu reda i zaključio da je snimajući po dominikanskim samostanima proživio uzbudljivo putovanje kroz prostor i vrijeme.

Provincijal Gavrić je govorio o snažnoj prisutnosti dominikanaca i dominikanki u svijetu i Hrvatskoj, posebice u području obrazovanja. Podsjetio je da je još dominikanac bl. Augustin Kažotić osnovao katedralnu školu u Zagrebu, prisjetio se i osnivanja Sveučilišta u Zadru u okrilju dominikanskoga reda, govorio o ljubavi hrvatskoga naroda prema dominikancima o čemu je svjedočio još biskup Strossmayer. Dominikance je o. Gavrić nazvao snažnim društvenim reformatorima koji su uvijek unosili izazove tamo gdje su djelovali. Zato su, naglasio je dr. Gavrić, dominikanci nerijetko nailazili na razna osporavanja, redovito su bili avangarda i u Crkvi i društvu.

Dr. Gavrić je zaključio da su dominikanci redovito prisutni u medijima, zahvalio HRT-u na produkciji filma i na svakoj dosadašnjoj suradnji te zaželio još jaču prisutnost dominikanaca na nacionalnoj radioteleviziji u Hrvatskoj po uzoru na dominikance u Francuskoj i Belgiji koji na svojim nacionalnim radiotelevizijama vode religijski program. Urednik Raguž podsjetio je na sve što je HRT dosad učinio uz jubilej 800 godina dominikanaca te istaknuo da su 52-minutnim filmom za svaku godinu postojanja dominikanaca posvećene 4 sekunde.

Zahvalio je na svakoj suradnji provincijalu Gavriću nazvavši ga upornim baš kao što su uporni, samosvjesni i čvrsti tijekom prošlosti bili pojedini dominikanci koji nisu nikada odustajali. Mnogi su željeli izbrisati dominikansko ime, ali ti su tijekom prošlosti propali, a dominikanci su s nama i danas, završio je Mario Raguž zahvalivši Bogu na toj mogućnosti i radosti. U glazbenom dijelu program dominikanski napjev "Salve Regina" izveli su dominikanski bogoslovi, a voditeljica programa premijere bila je Ljiljana Vinković.

Svečanosti su pred prepunom dvoranom "Zvonimir Bajsić" nazočili zagrebački gradonačelnik Milan Badić, izaslanik kardinala Josipa Bozanića Nedjeljko Pintarić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, izaslanik Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Emilio Marin, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i kao domaćin glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Film "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" sniman je u svim samostanskim zajednicama Hrvatske dominikanske provincije i nekim zajednicama Kongregacije sestara dominikanki, donosi povijesni pregled nastanka Reda propovjednika i dolaska dominikanaca i dominikanki u Hrvatsku te mnogobrojne sadržaje kojima su dominikanci tijekom osam stoljeća, uz primarnu zadaću naviještanja Radosne vijesti, zadužili hrvatsku kulturu, obrazovanje i znanost te cjelokupno hrvatsko društvo. O tome u filmu govore sami dominikanci i dominikank. Bilježi se i djelovanje dominikanaca u Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Hrvatska televizija film "Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" svojim će gledateljima prikazati u subotu 23. siječnja 2016. na 1. programu u 13.10 sati.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Novi broj “Vox...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi