Vijesti - Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

 

Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja

Održana sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja Autor: ika
Objavljeno: 24. 01. 2018 - 09:32

Redovita sjednica Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića održana je u srijedu, 24. siječnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije. Uz nadbiskupa Barišića i tajnicu Vijeća s. Danijelu Anić, ASC sjednici su nazočili rektori nadbiskupskih i biskupskih sjemeništa, povjerenici za pastoral zvanja i ministranata, vlč. Josip Ivešić tajnik Odbora za ministrante pri HBK, te povjerenici Povjerenstva za pastoral zvanja pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji.

Nakon molitve i pozdrava nadbiskupa Barišića prisutni su se osvrnuli na susret animatora za pastoral zvanja koji je održan, u rujnu prošle godine u Gromiljaku. Bio je to prvi susret održan na području Bosne i Hercegovine. U vrednovanju je istaknuta pozitivna dimenzija ovakvih susreta. Osim što su formativnog karaktera oni nose i kulturološko obogaćenje. Slijedeći takav susret predviđen je od 18. do 20. rujna ove godine u Šibeniku.

Na sjednici se razgovaralo i o nadolazećim susretima sjemeništaraca, bogoslova i odgojitelja. Na poseban način nadbiskup Barišić zahvalio je vlč. Josipu Ivešiću, svećeniku Đakovačko-osječke nadbiskupije, za njegov prinos u stvaranju temelja i umrežavanju Odbora za ministrante pri HBK s Međunarodnim savezom ministranata Europe. Ove godine od 29. srpnja do 4. kolovoza u Rimu se održava Međunarodno hodočašće ministranta na kojemu će sudjelovati i ministranti iz Hrvatske.

Također na sjednici se razgovaralo i o Nedjelji Dobrog Pastira za koju će se pripremiti prigodni materijali uz časopis "Susret".

Svjetski dan molitve za duhovna zvanja nije dan koji bi se trebao obilježiti samo jednom nedjeljom, jednim danom u kojem se intenzivno moli za zvanja, istaknuo je nadbiskup Barišić. Nužan je kontinuitet kroz godinu i umrežen rad svih subjekata u pastoralu. Potrebno je sve više rasti u svijesti svih zvanja, a zvanja dolaze iz obitelji. Tome u prilog ide i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Upravo geslo Nacionalnog susreta „Obitelj – izvor života i radosti" potvrđuje kako su zdrava obitelj, zdravo očinstvo i majčinstvo, klica zdravih i svetih zvanja u Crkvi, istaknuo je nadbiskup Barišić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi