Vijesti - Održana peta korizmena online tribina kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi

 

Održana peta korizmena online tribina kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi

Održana peta korizmena online tribina kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi Autor: ika
Objavljeno: 28. 03. 2020 - 12:57

Na petoj korizmenoj online tribini kod hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi u četvrtak 26. ožujka gostovao je franjevac Serđo Ćavar, organizator korizmenih tribina, a govorio je o ovih dana aktualnim pitanjima, poput pandemije koronavirusa, potresa, ispravnom vjerničkom stavu, slavljenju euharistije bez naroda.

„Potres sam osobno doživio kroz iskustvo straha i nelagode, zbilja apokaliptični prizori. Vjerujem da smo u ovoj korizmi mogli doživjeti da smo prah i da ćemo se u prah pretvoriti. Vlastitu sigurnost vjernik i čovjek ne može naći isključivo u sebi, potrebno je izaći izvan sebe. Mi to imamo u Gospodinu“, kazao je o. Ćavar istaknuvši da su ovi krizni dani prigoda da vlastitu vjeru utemeljimo na pravim istinama. 

Na upit mogu li se koronavirus i potres tumačiti kao Božja kazna, franjevac Ćavar je rekao da unatoč takvim tumačenjima naša spoznaja raste te možemo nadići takve ideje. Istaknuo je priliku za unutarnje obraćenje: „Osobno u ovoj situaciji mogu vidjeti što to u mojem duhovnom životu nije u redu, što je u mojem odnosu s Bogom i ljudima na klimavim nogama, gdje imam priliku obnoviti ‘ruševine’ svoje duše. A mi već živimo konačnost i smrt. Stoga nas ova korizma prožeta raznim izazovima poziva da se okrenemo drugima i da unatoč svemu prepoznamo tragove svjetla i nade u onima koji pomažu starijima, u medicinskom osoblju, kriznom stožeru.“

Da pred pitanjem patnje i stradanja nedužnih i sam kao svećenik zastane i zašuti, posvjedočio je franjevac Ćavar ističući da su vjernici – iako ponekad nemaju konkretnoga odgovora – pozvani slušati te dopustiti patnji da bude izrečena. „U duhovnom praćenju vjernika vrlo je važno dozvoliti vjernicima da se izreknu. Mi trebamo biti oni koji pratimo ljude, a ne samo oni koji nude rješenja ili nešto nameću.“

Franjevac Serđo Ćavar nametnute dane samoizolacije i svojevrsne karantene nazvao je milosnom prilikom u kojoj možemo obnoviti duhovni i obiteljski život, kvalitetno koristiti vrijeme i biti kreativni, a govoreći o slavljenju misa bez naroda istaknuo je važnost zagovorne molitve.

U samostanu hercegovačkih franjevaca u Dubravi od ponedjeljka 23. ožujka otvorene su dvije telefonske linije za duhovnu pratnju na brojevima 097/768 2370 i 097/768 1606 svakoga dana u vremenu između 16 i 18 sati, pa je fra Serđo Ćavar otkrio kako su pozivi koje su primili bili uglavnom vezani uz strahove ljudi, a poneki su i podijelili vlastito iskustvo vjere. Usto, od petka se uz duhovnu pratnju i savjetovanje pruža i psihološka podrška na broju 098/611 072 u istom vremenu.

Sljedećega četvrtka 2. travnja u 19 sati na posljednjoj korizmenoj tribini gošća će biti dr. Ivana Marić s Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu koja će govoriti o tome može li i kako kršćanin opstati u nekršćanskome svijetu ekonomije, gospodarstva i biznisa te otkriti što se krije iza pojma ekonomija zajedništva.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 29. svibnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi