Vijesti - Održana korizmena duhovna obnova za redovnice grada Zagreba

 

Održana korizmena duhovna obnova za redovnice grada Zagreba

Održana korizmena duhovna obnova za redovnice grada Zagreba Autor: HRK
Objavljeno: 22. 03. 2021 - 09:13

„Redovništvo i kušnje pandemije“

S temom „Redovništvo i kušnje pandemije“ u nedjelju, 21. ožujka u crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu održana je korizmena duhovna obnova za redovnice i redovnike grada Zagreba.

Nakon pozdravne riječi voditelja Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije fra Milana Krište i molitve Večernjih hvali, nagovor na temu obnove održao je vikar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i gvardijan svetoduškog samostana mr. sc. fra Tomislav Glavnik , OFMConv.

Uvodeći u temu, ukazao je na evanđeoski ulomak iz Lukina evanđelja 4, 1-13, te naglasio kako je to pravi prikaz onoga što kušnja jest i koju na najtankoćutniji način spoznajemo kad promatramo Kristov život. „To je egzistencijalna muka, preispitivanje samoga sebe u odnosu prema Bogu i sebi, stvaranje okvira za buduće djelovanje“, rekao je fra Glavnik. Usredotočujući se na riječi iz naslova, naglasio je kako je između riječi redovništvo i pandemija zadana riječ kušnja.  „Kad biste bili u situaciji odgovoriti nekome što bi to bila kušnja, što biste odgovorili? Iz onog naučenog iz teologije i vlastitog života znamo da je kušnja težina, svojevrsno mučenje, neko zavlačenje duše i tijela, osjećaja, misli, psihofizičkog stanja. Kušnji nije potrebno mjesto. Ulazi u nas gdje i kad god stigne, ne da nam mira. Gura nas ondje gdje ne želimo, a možda i želimo?!“ rekao je, te istaknuo, kako se kušnja kršćanina očituje i na psihološkom planu, gdje Bog ispituje srca i stavlja ih na kušnju.

Vraćajući misao na evanđeoski odlomak o Isusovoj kušnji, pojasnio je, kako nas „Isusovo iskustvo uči da nema ništa loše u tome ako smo iskušavani. Važno je kako na kušnju reagiramo, kako se postavljamo i što činimo! Zato i molimo: 'Ne uvedi nas u napast'. (...) Duhovni imunitet jačamo onda kad autentično živimo u vjeri, nadi i ljubavi. Jaki i djelotvorni duhovni imunitet imamo onda kad smo u milosti Božjoj; kad ljubimo Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao samoga sebe; duhovni imunitet jačamo kad iz čiste ljubavi služimo Bogu i ljudima. Nadalje, iskrenom poniznošću, svakodnevnom molitvom, životom u istini, vršenjem volje Božje, čitanjem i razmišljanjem o Božjoj riječi Svetoga pisma jačamo svoj duhovni imunitet. Sakramentalnim životom stvara se duhovni imunitet i štiti nas od zla i od Zloga“, posvijestio je fra Glavnik, te naglasio, kako je euharistija najbolja prevencija, zaštita, najbolji čimbenik duhovnog imuniteta. „Ona je također i najbolji lijek od svih bolesti, napose onih duhovnih koje nas udaljavaju od Boga i vode nas u propast. Euharistija je snaga za vjeru, nadu i ljubav, to je hrana vječnoga života. Redovnici se ne mogu smiriti i zadovoljiti činjenicom da nam je dobro, ugodno, bezbrižno. Već se borimo na svaki mogući način protiv uljuljanosti. Kad tako ne bi bilo značilo bi da nismo niti kušani, jer smo kušnju u sigurnosti svojih zajednica posve zaobišli. A znamo da je put svetosti i put prema svetosti popločan kušnjama i napastima. Zato kao Bogu posvećene osobe zahvaljujemo za muku i kušnju jer nam možda i nesvjesno daje novi put u novo, hrabrije, odlučnije, svjedočkije življenje vlastitog poziva i poslanja. Dakako da je svjedočenje vertikalno kroz duhovno težište, ali i kroz ono horizontalno prema braći i sestrama koji nas okružuju. (...) Pozvani smo da ove nevolje koje su nas zadesile prihvatimo kao priliku i poziv na obraćenje. Neka se to obraćenje dogodi, uz milost Božju, po slušanju Božje riječi, molitvi, duhovnom odricanju i slobodnom posluhu vjere ljubavlju djelotvornom. Preuzeti odgovornost je ključ u svakoj kušnji, kakav god ona predznak imala“, rekao je na kraju fra Glavnik.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi