Vijesti - Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Objavljeno: 03. 03. 2018 - 14:16

Pozitivni utjecaji u oblikovanju odgojitelja u katoličkom vrtiću

U organizaciji Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji u Dječjem vrtiću „Svetog Josipa“ u Zagrebu (Granešina) 2. i 3. ožujka 2018. održan je stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima. Skup je održan na temu: „Pozitivni utjecaji u oblikovanju odgojitelja u katoličkom vrtiću“. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, skupu se odazvao preko sto odgojitelja.

Prvo predavanje, u petak 2. ožujka, održao je teolog dr. Ivica Raguž, na temu „Pozitivni utjecaji u oblikovanju osobnosti odgojitelja u katoličkom vrtiću“. Dr. Raguž je istaknuo pet momenta koji su važni u oblikovanju osobnosti odgojitelja:

  1. Odluka za pozitivno, živjeti pozitivno, poput sv. Pavla koji je imao snažno iskustvo pozitivnoga, a to je biti u Bogu i s Bogom. Sva Pavlova snaga proizlazila je iz pozitivnoga iskustva – biti u Isusu Kristu.
  2. Autoritet i poslušnost. Danas se mnogo toga u našim životima svodi na dijalog, na raspravu da se ne mora ni za što vezati, preuzeti odgovornost, biti autoritet. Dijalog je samo jedan vid ljudskoga života. Krista na križ nije odveo dijalog, nego navještaj Božje riječi.
  3. Biti tijelo Kristovo  - Crkva. Vjera u Krista, njegovo tijelo, Crkvu oslobađa nas oholosti, samoljublja i upućuje na drugoga koji pati. Oni najbjedniji udovi Crkve trebali bi nam biti najvažniji. Predavač je odgojitelje pozvao da budu euharistijski kako bi bili Kristovi.
  4. Samoća. U vremenu prevelike komunikacije treba otkriti samoću, shvaćenu kao intenzivan odnos s Bogom. Ne možemo primati pozitivne utjecaje ako ne njegujemo samoću, ako nismo sposobni prekinuti komuniciranje s ovim svijetom. Zaboravili smo gestu spavanja, stalno moramo biti budni, uključeni, sve znati, IN.
  5. Učimo se biti slabi. Jaki smo tek kada priznajemo slabost. Jakost je u Bogu, a ne u nama. Zato treba veličati slabost koja nas dovodi do Boga.

Subotnja predavanja nakon uvodne molitve koju je pripremio DV „Blažene Marije Propetog Petković“, održala je prof. Vesna Gračner, psihologinja i suradnica Katoličkog radija. Njena tema je bila „Zašto biramo pozitivne poticaje“. Govorila je o tome kako naš mozak radi kao skladište što sve pohranjuje, kako bira i kako utječe na druge. Govorila je o tome kako naše društvo potiskuje osjećaje te ih često glumimo. Da bismo oslobodili osjećaje, moramo biti svjesni ranjenog djeteta u sebi i ne dopustiti da to utječe na našu komunikaciju s drugima. Također je mnogo govora bilo i o neverbalnoj komunikaciji, te kako ona zapravo odražava naše emocije više nego riječi koje izgovaramo.

Nakon prof. Gračner, predavanje je održala dr. sc. Suzana Vrhovski Peran na temu: „Kako birati pozitivne utjecaje“. Govorila je o tome kako prvo moramo biti svjesni sebe, kako bismo mogli postati svjesni drugih oko sebe. Tek tada možemo na pravi način prenijeti našu poruku. Spominjala je i važnost medija u prenošenju poruka, te kako izbjeći njihove negativne utjecaje. Potakla je odgajatelje da komuniciraju kao Isus - uzor komunikacije.

U nastavku programa slijedila je metodika glazbenog odgoja koju je vodila profesorica sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Josipa Kraljić. Pokazala je niz pjesmica i igara s pjevanjem, koje se mogu koristiti u radu s djecom.

Potom su ravnateljice katoličkih dječjih vrtića i voditeljice podružnica održale sastanak sa gđom. Zrinkom Jelačić koja ih je upoznala sa novim zakonskim propisima koji se tiču rada vrtića.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi