Vijesti - Održan humanitarni koncert „Gaju u čast” za Zakladu „Marija De Mattias”

 

Održan humanitarni koncert „Gaju u čast” za Zakladu „Marija De Mattias”

Održan humanitarni koncert „Gaju u čast” za Zakladu „Marija De Mattias” Autor: ika
Objavljeno: 14. 05. 2017 - 11:05

Koncert humanitarnog karaktera za Zakladu „Marija De Mattias" sestara Klanjateljica Krvi Kristove „Gaju u čast" održan je u nedjelju, 14. svibnja u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu.

Organizatori koncerta bili su Pučko otvoreno učilište Krapina i Hrvatska filharmonija u suorganizaciji Zaklade Marija De Mattias. 

U bogatom programu glazbenih brojeva, te budnica i tekstova iz doba Hrvatskog narodnog preporoda koje su izvodili Ansambl Hrvatske komorne filharmonije, koncertni majstor i solist Sergej Evseev, violina, Klasja Modrušan, sopran, Lea Bulić, mezzosopran, Alen Ruško, bariton, Lana Bradić, glasovir, Folklorna skupina „Viline" Krapina i Oliver Belošević, glasovir, te glumac Adam Končić. Tako su prisutni imali prilike čuti prigodni tekst Ljudevita Gaja, Kukuljevića Sakcinskog, Antuna Nemčića i Josipa Jelačića, te djela Vatroslava Lisinskoga, Ferde Livadića, Jurja Karla Wiesnera pl. Morgensterna, Ivana Zajca.

Publiku je posebno oduševio „Zbor Hrvatica" iz Opere Porin, te budnica „Još Hrvatska ni propala".

Solisti su bili odjeveni u ilirske nošnje, zahvaljujući posudbi kojom se u projektom donacijom uključio Muzej grada Zagreba.

Na kraju koncerta riječ zahvale je izrekla voditeljica razvoja programa Zaklade Marija De Mattias s. Cecilija Milković.

Obraćajući se glazbenicima s. Milković je rekla: „Prenijeli ste nam preporodnu poruku, misao i vrijednosti naroda o jedinstvu koja je uvijek aktualna, pa tako i danas u našem povijesnom trenutku. Poručili ste nam da se o idealima priča, o njima se piše, za ideale se živi. Ovu ste večer učinili humanitarnom za zakladu Marija De Mattias koja daje mali doprinos rastu solidarnosti. Vašim darom vraćate samopouzdanje mladim ljudima, studentima, obiteljima slabijeg imovinskog stanja, djeci i mladima s posebnim potrebama".
Kupnjom ulaznice za koncert dat je doprinos za djelovanje Zaklade Marija De Mattias koja u vjernosti karizmi utemeljiteljice Marije De Mattias teži unapređenju ljudskog i kršćanskog dostojanstva svakog čovjeka u društvu, a osobito ranjivih skupina. Ovo postiže financijskom potporom siromašnijim studentima i obiteljima u potrebi. Osim toga različitim programima i projektima senzibilizira građanstvo za humanitarno djelovanje i socijalnu osjetljivost, organizira različite preventivne i socijalizacijske programe za djecu, mlade, obitelji, starije i nemoćne i osobe s invaliditetom.

Glazbeno-scenskim prikazom „Gaju u čast" u Preporodnoj dvorani završili su „Dani Ljudevita Gaja i hrvatskog narodnog preporoda" manifestacije koja je u Krapini započela 11. svibnja. Manifestacija se sastojala od literarne manifestacije za učenike osnovnih i srednjih škola, filatelističke izložbe i koncerta „Gaju u čast" u Krapini i Zagrebu, a organizirana je u prigodi obilježavanja 145. godišnjice smrti Ljudevita Gaja (20. travnja 1872.).

Koncertu su nazočili i regionalna poglavarica Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove s. Ana-Marija Antolović, upraviteljica Zaklade Marija De Mattias s. Anita Ferketin, saborski zastupnik prof. dr. sc. Drago Prgomet, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi