Vijesti - Održan 17. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca

 

Održan 17. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca

Održan 17. provincijalni sabor Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca Autor: Tekst: don Dragutin Detić, foto: don David Leskovar
Objavljeno: 25. 04. 2019 - 07:40

„Kakve salezijance trebaju mladi današnjice?“

„Kakve salezijance trebaju mladi današnjice?“ bila je tema 17. provincijalnog sabora Hrvatske salezijanske provincije. Ovo pitanje obilježilo je razmišljanje 25 članova Sabora, ali i članova Pokreta salezijanske mladeži, koji su svoj doprinos dali u pripremanju Sabora. 

Rad Sabora započeo je na uskrsni ponedjeljak u Pastoralnom centru na Plitvicama. U bratskom ozračju salezijanci su razmišljali o pozitivnostima, poteškoćama i odabirima za tri područja: „Prioritet poslanja s mladima“, „Profil salezijanca danas“ i „Zajedničko poslanje salezijanaca i laika“. Potaknuti pozitivnim ostvarenjima u radu s mladima, ali i izazovima koji obilježavaju salezijanski rad i karizmu u današnjem vremenu, sabornici su svoja razmišljanja poslali kao doprinos 28. općem saboru Družbe, koji će se održati 2020. godine u Torinu.

Sabor je otvorio provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo. Među gostima koji su uputili riječi pozdrava sabornicima bila je s. Mojca Šimenc, provincijalka sestara Kćeri Marije Pomoćnice. Posebno je zahvalila za sve što salezijanci čine za sestre i poželjela da rad Sabora bude blagoslovljen od Gospodina.

Pozdrave je uputila i Antonija Marasović, predstavnica salezijanaca suradnika: „Hvala što nas podržavate, i onda kada napravimo krivi korak i što ne odustajete od nas. I mi promišljamo kakve salezijance suradnike treba današnje vrijeme. Vidimo da je došlo vrijeme promjena i čišćenja. Razmišljamo o identitetu suradnika. Potrebno nam je vaše praćenje i vodstvo, posebno duhovno.“

Predstavnica Udruženja Marije Pomoćnice Kristina Perić je ohrabrila sabornike: „Dragi sabornici, Udruženje vas prati svojim molitvama i želi blagoslov u poslu.“

U ime Pokreta salezijanske mladeži Sabor su pozdravili predstavnici Viktorija Kalić i Ivan Linardić. Ivan je u svom govoru istaknuo da su mladi u velikom traženju, ali u oratorijima i salezijanskim prisutnostima rade zajedno sa salezijancima i za plodonosan rad potrebna je pomoć salezijanaca i zajedništvo.

Regulator Sabora bio je don Damir Stojić. Provincijal don Tihomir Šutalo je na kraju Sabora, 25. travnja, zahvalio svima i izrazio želju da salezijanci uvijek budu u Crkvi mistici u duhu, proroci bratstva i sluge mladih.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi