Vijesti - Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju)

 

Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju)

Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju) Autor: ika
Objavljeno: 22. 11. 2020 - 23:26

U nedjelju 22. studenoga u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju) u Franjevački svjetovni red primljeno je osmero kandidata, a desetero kandidata zavjetovalo se na godinu dana.

Primljeni su: Anđa Antunović, Gornji Karin; Dragica Gluhak, Pridraga; don Ante Delić, Jasenice; Ana Marković, Gornji Karin; Anto Milić, Gornji Karin; Mara Milić, Gornji Karin; Josip Modrić, Obrovac; Marija Modrić, Obrovac. Primljen je i župnik Župe sv. Jeronima, Jasenice, don Ante Delić, veliki štovatelj sv. Franje Asiškoga i čest gost u Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela u Karinu, koji pastoralno surađuje s gvardijanom fra Petrom Klarićem.

Na godinu dana zavjetovali su se Marija Baković, Gornji Karin; Zrinka Klanac, Obrovac, voditeljica; Marija Šimunković, Gornji Karin; Mijo Šušnja, Gornji Karin; Zorica Šušnja, Gornji Karin; Ana Tuzlak, Gornji Karin; Đurđica – Ana Turkalj, Gornji Karin; Mato Turkalj, Gornji Karin; Ladislav Vojnić-Tunić, Gornji Karin i Mirjana Zubčić, Pridraga.

Službu duhovnog asistenta Mjesnoga bratstva OFS-a Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju) obnaša gvardijan i župnik fra Petar Klarić, OFM.

Misu je na svetkovinu Krista Kralja predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva Sv. Nikola Tavelić sa sjedištem u Zadru. U koncelebraciji su bili duhovni asistent župnik Klarić i don Ante Delić.

Fra Stipe je propovijedao o identitetu Franjevačkoga svjetovnog reda, o obredima (stupnjevima) uvođenja (primanja) i obredu obećanja evanđeoskoga života ili zavjetovanja u OFS-u te o aktualnosti poziva i poslanja svjetovne franjevke i svjetovnog franjevca u Crkvi, u društvu, franjevačkoj obitelji, osobno svjedočenje kršćanske i franjevačke duhovnosti unutar vlastite obitelji i župne zajednice te na radnom mjestu… Parafrazirao je Evanđelje koje se čita za svetkovinu Krista Kralja (Mt 25, 31 – 36). Ljudsko-kršćanska i franjevačka ljubav prema Bogu mjeri se uvijek i zauvijek ljubavlju prema čovjeku.

Poslije navještaja Riječi Božje i propovijedi pristupilo se najprije Obredu uvođenja, a zatim Obredu zavjetovanja. Kandidate/-ice za OFS kao i zavjete na godinu dana primio je područni duhovni asistent Ante Labor, a primanje je potvrdio fra Stipe Nimac.

Službu svjedoka za vrijeme obreda zavjetovanja vršili su Stanko Sudar, OFS, član Mjesnoga bratstva OFS-a Sv. Ivan Pavao II.-Mirlović Zagora, i Damir Braica, OFS, član istoga bratstva OFS-a, u Mirlović Zagori.

Na kraju slavlja područni ministar Ante uputio je čestitku svim članovima OFS-a Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju), voditeljici Zrinki Klanac i fra Petru, duhovnom asistentu. Čestitku je uputio i don Anti, župniku Jasenica te zaželio da mjesno bratstvo OFS-a Gospa od Anđela 2021. godine bude kanonski osnovano te postane znak mira i dobra u Karinu te aktivni subjekt i sudionik unutar Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva OFS-a Sv. Nikola Tavelić kojemu i pripada.

Klanac je zahvalila svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja, posebno fra Petru, glavnom inicijatoru osnivanja OFS-a u Karinu. Fra Petar zahvalio je Bogu, Gospi od Anđela i svetome Franji za dar OFS-a. Ono što karakterizira mjesno bratstvo OFS-a Gospa od Anđela jest da članovi nisu samo iz Karina nego i s cijeloga toga područja, a Franjevački samostan u Karinu je duhovno i kulturno središte toga kraja kroz šestoljetnu povijest pa i danas. Imamo članova u našem OFS-u također iz Obrovca i Pridrage, i iz Jasenica našega don Antu, župnika koji živi riječju i djelom franjevačku duhovnost. Računamo i na kandidate/-ice i iz drugih župa Novigradskoga dekanata i šireg područja. Doista mogu posvjedočiti da su članovi našega Bratstva OFS-a vrlo aktivni suradnici u župi i samostanu. Uz ove misli i poruke, želim zahvaliti područnom ministru Anti, članu mjesnoga bratstva OFS-a Uzvišenje Svetoga Križa-Krapanj-Brodarica i članovima mjesnoga bratstva OFS-a Sv. Ivan Pavao II. iz Mirlović Zagore koji su bili svjedoci za vrijeme obreda zavjetovanja na godinu dana. Posebno zahvaljujem fra Stipi za sve što čini za promižbu pastorala vjernika laika i OFS-a, rekao je fra Petar.

Fra Stipe je također uputio čestitku: Današnje slavlje doista je povijesni i evangelizacijski čin, jedan veliki znak gdje zorno vidimo koliko i vjernici laici mogu biti subjekti Crkve i kako se mogu mnogooblično kao organski dio Božjega naroda i Franjevačke obitelji uključiti u službu bogosluženja i čovjekosluženja unutar Crkve i društva u kojemu žive i djeluju. Odgovornost ne leži samo na nekim pojedincima ili samo na jednom dijelu naroda Božjega. Svi smo odgovorni, ovisno o mogućnostima i utjecaju. Isto tako, svi smo pozvani na svetost. Svaki član Božjega naroda, Crkve može postići svetost ako živi i djeluje po načelima Isusa Krista. Po zagovoru Gospe od Anđela, zaštitnice Vašega OFS-a i svetoga Franje Asiškoga, našega utemeljitelja, neka Vas dragi Bog čuva i prati na Vašem započetom putu, zaključio je fra Stipe.

Poslije slavlja svi zajedno, slavljenici i ostali puk Božji koji je sudjelovao na slavlju pohodili su samostansku grobnicu gdje počivaju zaslužni franjevci i izmolili „Molitvu za pokojne franjevce“. Molitvu je predmolio fra Petar. Poslije slavlja bio je Agape koje su pripremili članovi OFS-a Gospa od Anđela.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Blagdan Krista Kralja u...
Slijedeći članak:
Sjemeništarci Hrvatske...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi