Vijesti - Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju)

 

Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju)

Obred primanja i zavjetovanja u OFS-u Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju) Autor: ika
Objavljeno: 22. 11. 2020 - 23:26

U nedjelju 22. studenoga u Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju) u Franjevački svjetovni red primljeno je osmero kandidata, a desetero kandidata zavjetovalo se na godinu dana.

Primljeni su: Anđa Antunović, Gornji Karin; Dragica Gluhak, Pridraga; don Ante Delić, Jasenice; Ana Marković, Gornji Karin; Anto Milić, Gornji Karin; Mara Milić, Gornji Karin; Josip Modrić, Obrovac; Marija Modrić, Obrovac. Primljen je i župnik Župe sv. Jeronima, Jasenice, don Ante Delić, veliki štovatelj sv. Franje Asiškoga i čest gost u Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela u Karinu, koji pastoralno surađuje s gvardijanom fra Petrom Klarićem.

Na godinu dana zavjetovali su se Marija Baković, Gornji Karin; Zrinka Klanac, Obrovac, voditeljica; Marija Šimunković, Gornji Karin; Mijo Šušnja, Gornji Karin; Zorica Šušnja, Gornji Karin; Ana Tuzlak, Gornji Karin; Đurđica – Ana Turkalj, Gornji Karin; Mato Turkalj, Gornji Karin; Ladislav Vojnić-Tunić, Gornji Karin i Mirjana Zubčić, Pridraga.

Službu duhovnog asistenta Mjesnoga bratstva OFS-a Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju) obnaša gvardijan i župnik fra Petar Klarić, OFM.

Misu je na svetkovinu Krista Kralja predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva Sv. Nikola Tavelić sa sjedištem u Zadru. U koncelebraciji su bili duhovni asistent župnik Klarić i don Ante Delić.

Fra Stipe je propovijedao o identitetu Franjevačkoga svjetovnog reda, o obredima (stupnjevima) uvođenja (primanja) i obredu obećanja evanđeoskoga života ili zavjetovanja u OFS-u te o aktualnosti poziva i poslanja svjetovne franjevke i svjetovnog franjevca u Crkvi, u društvu, franjevačkoj obitelji, osobno svjedočenje kršćanske i franjevačke duhovnosti unutar vlastite obitelji i župne zajednice te na radnom mjestu… Parafrazirao je Evanđelje koje se čita za svetkovinu Krista Kralja (Mt 25, 31 – 36). Ljudsko-kršćanska i franjevačka ljubav prema Bogu mjeri se uvijek i zauvijek ljubavlju prema čovjeku.

Poslije navještaja Riječi Božje i propovijedi pristupilo se najprije Obredu uvođenja, a zatim Obredu zavjetovanja. Kandidate/-ice za OFS kao i zavjete na godinu dana primio je područni duhovni asistent Ante Labor, a primanje je potvrdio fra Stipe Nimac.

Službu svjedoka za vrijeme obreda zavjetovanja vršili su Stanko Sudar, OFS, član Mjesnoga bratstva OFS-a Sv. Ivan Pavao II.-Mirlović Zagora, i Damir Braica, OFS, član istoga bratstva OFS-a, u Mirlović Zagori.

Na kraju slavlja područni ministar Ante uputio je čestitku svim članovima OFS-a Gospa od Anđela-Karin (u osnivanju), voditeljici Zrinki Klanac i fra Petru, duhovnom asistentu. Čestitku je uputio i don Anti, župniku Jasenica te zaželio da mjesno bratstvo OFS-a Gospa od Anđela 2021. godine bude kanonski osnovano te postane znak mira i dobra u Karinu te aktivni subjekt i sudionik unutar Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva OFS-a Sv. Nikola Tavelić kojemu i pripada.

Klanac je zahvalila svima koji su pridonijeli organizaciji slavlja, posebno fra Petru, glavnom inicijatoru osnivanja OFS-a u Karinu. Fra Petar zahvalio je Bogu, Gospi od Anđela i svetome Franji za dar OFS-a. Ono što karakterizira mjesno bratstvo OFS-a Gospa od Anđela jest da članovi nisu samo iz Karina nego i s cijeloga toga područja, a Franjevački samostan u Karinu je duhovno i kulturno središte toga kraja kroz šestoljetnu povijest pa i danas. Imamo članova u našem OFS-u također iz Obrovca i Pridrage, i iz Jasenica našega don Antu, župnika koji živi riječju i djelom franjevačku duhovnost. Računamo i na kandidate/-ice i iz drugih župa Novigradskoga dekanata i šireg područja. Doista mogu posvjedočiti da su članovi našega Bratstva OFS-a vrlo aktivni suradnici u župi i samostanu. Uz ove misli i poruke, želim zahvaliti područnom ministru Anti, članu mjesnoga bratstva OFS-a Uzvišenje Svetoga Križa-Krapanj-Brodarica i članovima mjesnoga bratstva OFS-a Sv. Ivan Pavao II. iz Mirlović Zagore koji su bili svjedoci za vrijeme obreda zavjetovanja na godinu dana. Posebno zahvaljujem fra Stipi za sve što čini za promižbu pastorala vjernika laika i OFS-a, rekao je fra Petar.

Fra Stipe je također uputio čestitku: Današnje slavlje doista je povijesni i evangelizacijski čin, jedan veliki znak gdje zorno vidimo koliko i vjernici laici mogu biti subjekti Crkve i kako se mogu mnogooblično kao organski dio Božjega naroda i Franjevačke obitelji uključiti u službu bogosluženja i čovjekosluženja unutar Crkve i društva u kojemu žive i djeluju. Odgovornost ne leži samo na nekim pojedincima ili samo na jednom dijelu naroda Božjega. Svi smo odgovorni, ovisno o mogućnostima i utjecaju. Isto tako, svi smo pozvani na svetost. Svaki član Božjega naroda, Crkve može postići svetost ako živi i djeluje po načelima Isusa Krista. Po zagovoru Gospe od Anđela, zaštitnice Vašega OFS-a i svetoga Franje Asiškoga, našega utemeljitelja, neka Vas dragi Bog čuva i prati na Vašem započetom putu, zaključio je fra Stipe.

Poslije slavlja svi zajedno, slavljenici i ostali puk Božji koji je sudjelovao na slavlju pohodili su samostansku grobnicu gdje počivaju zaslužni franjevci i izmolili „Molitvu za pokojne franjevce“. Molitvu je predmolio fra Petar. Poslije slavlja bio je Agape koje su pripremili članovi OFS-a Gospa od Anđela.

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Blagdan Krista Kralja u...
Slijedeći članak:
Sjemeništarci Hrvatske...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi