Vijesti - Objavljena knjiga „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fi

 

Objavljena knjiga „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fi

Objavljena knjiga „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fi Autor: ika
Objavljeno: 07. 05. 2024 - 10:15

Knjiga „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom – Oblikujući utjecaji njezine duhovne fizionomije“ objavljena je u izdanju Glasa Koncila i Zaklade „Sveta Maravillas od Isusa“ španjolskog svećenika mons. dr. sc. Alberta Joséa Gonzáleza Chavesa, priopćili su 7. svibnja 2024. iz GK-a.

Knjiga u prijevodu na hrvatski jezik dolazi ususret 50. godišnjici smrti bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa (1891. – 1974.), redovnice koja je utjecala na očuvanje djela sv. Terezije Avilske u Crkvi nakon Drugoga vatikanskog sabora.

Na gotovo 700 stranica „knjiga progovara o jednoj viziji, kako izvanjskoj tako i unutarnjoj, putovanja majke Maravillas od Isusa, koja današnjemu čovjeku otkriva privlačnost duhovnoga života i nadmoć Apsolutnoga u odnosu na banalnost površnoga mišljenja“, istaknuo je u proslovu zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Napisao je i da je sveta Maravillas „svoj poziv kao bosonoga karmelićanka živjela u punini i prenosila ga svojoj braći i sestrama“ te da ju to čini „proročkim svjedokom kontemplativnoga života u Crkvi 20. stoljeća“.

Autor u knjizi najprije donosi svetičin biografski profil u sklopu kojega piše o njezinom izgledu, osobnosti i osnivateljskoj karizmi (osnovala je 11 samostana) te o njezinoj književnoj produkciji na temelju brojnih pisama iz kojih se uočava srž njezine duhovnosti: Krist je uvijek ista tema, na koju ona sklada razne varijacije.

U drugom djelu knjige detaljno analizira utjecaje na svetičinu duhovnu fizionomiju, počevši od obitelji i okoline, a zatim prelazi na utjecaje duhovnoga vodstva, terezijanske utjecaje, na utjecaje sv. Ivana od Križa te na brojne druge utjecaje.

Novoobjavljena knjiga još je jedan vrijedan doprinos dubljemu upoznavanju španjolske svetice, ali i karmelske duhovnosti, koju su prihvatili i brojni hrvatski vjernici te danomice svjedoče da po njezinu zagovoru zadobivaju mnoge milosti, prihvaćajući geslo: „Što Bog želi, kako Bog želi, kad Bog želi.“

Nova knjiga, uz ostalo, preko opisana djelovanja sv. Maravillas postaje i mali kompendij autentičnoga poimanja Drugoga vatikanskoga sabora i njegova odnosa prema redovništvu te postaje svojevrstan vodič kroz drevnu karmelsku duhovnost u suvremenosti. Knjiga približava živote brojnih hrabrih bosonogih karmelićanki u Španjolskoj i lucidnih svećenika/duhovnika s kojima je sv. Maravillas brusila svoju svetost.

Djelo „Sveta Maravillas – Naravno u nadnaravnom“ moglo bi se smatrati trećim dijelom trilogije na hrvatskom govornom području. Prvo veće djelo prevedeno na hrvatski jezik, svetičina biografija „Ako mu ti dopustiš…“, tiskano je 2020. te je doživjelo drugo izdanje. U njemu su autorice, redovnice i bosonoge karmelićanke iz Aldehuele, iznijele životopis svoje svete majke utemeljiteljice: od rođenja u Madridu, preko ostvarenja redovničkoga poziva i osnutaka novih samostana, do smrti u Karmelu u Aldehueli. Potom je 2022. objavljen prijevod na hrvatski jezik knjige „Mistični život majke Maravillas od Isusa“ u kojoj autor, stručnjak za proučavanje karmelske mistike, svećenik Baldomero Jimenez Duque (1911. – 2007.), rasvjetljuje i dugogodišnju tamnu noć kroz koju je prolazila svetica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi