Vijesti - Objavljena knjiga o sv. Dominiku

 

Objavljena knjiga o sv. Dominiku

Objavljena knjiga o sv. Dominiku Autor: ika
Objavljeno: 31. 12. 2020 - 11:21

Dominikanska naklada Istina, u suizdanju s Kršćanskom sadašnjošću, objavila je novu knjigu „Sveti Dominik: Crna legenda“.

Knjigu je s francuskoga preveo Stjepan Bagarić.

Dominik je jedan od slabo poznatih svetaca crkvene povijesti. Štoviše, o njemu je izneseno mnoštvo glasina što je potaklo autora da govori o „crnoj legendi“.

Michel Roquebert (1928. – 2020.), jedan od najboljih stručnjaka za povijest katarstva i veliki poznavatelj povijesnoga razdoblja u kojem je živio utemeljitelj dominikanaca, prikazuje portret s mnogim novim vidovima čovjeka koji je volio studij i mir.

Michel Roquebert ističe u predgovoru: „Pokušat ću jednostavno opisati svetog Dominika, oslanjajući se potpuno na podatke koje pružaju povijesni izvori, brižno ispitujući koliko je nešto moguće i dokazivo. Opisat ću ga ne baveći se tradicionalnim hagiografskim postupcima, ne pišući tisuću i prvi pobudni i zanosni životopis sveca kojemu je već posvećeno toliko pobožne literature. Jednostavno ću slijediti, iz godine u godinu, sudbinu čovjeka blistave inteligencije i čudesne volje, u borbi s najtežom duhovnom krizom s kojom se Crkva suočila prije reformacije. Čovjeka kojemu Crkva duguje stvaranje ‘modela’, uzora kakav prije njega nije postojao, uzora redovnika koji sjedinjuje ideal evanđeoskog života, govornika i propovjednika, s najvišom filozofskom i teološkom naobrazbom. Dakako, nije on u sebi utjelovio cijeli taj model. Nije on bio sveti Toma Akvinski. Ali, bi li uopće bilo svetog Tome bez njega?“

Proučavajući izvore iz prve ruke, Michel Roquebert ovdje donosi dokumentiran i uzbudljiv životopis svetog Dominika, širokoj javnosti jedva poznatog, koji je svojom težnjom za životom u samoodricanju od svega što nije zaista nužno pružio odgovor na pitanja koja je najveća duhovna kriza Crkve bila pobudila.

Tako je Red braće propovjednika postao mogućnost i izazov za Svetu Stolicu, koja će mu pružiti punu potporu. Taj savez će dobiti i svoje naličje: poslužit će crnoj legendi o nekom svetom Dominiku koji djeluje u svjetlu golemih lomača Inkvizicije, okrutne policijske i sudske ustanove povjerene njegovu redu. Ali, u stvarnosti, to je bilo dosta godina nakon njegove smrti.

Knjiga ima 300 stranica, 8 stranica ilustracija u boji, pet zemljopisnih karata, bibliografija, kazalo imena, kazalo mjesta, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi