Vijesti - Obilježena 20. godišnjica mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević, članice Družbe Kćeri Božje ljubavi

 

Obilježena 20. godišnjica mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević, članice Družbe Kćeri Božje ljubavi

Obilježena 20. godišnjica mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević, članice Družbe Kćeri Božje ljubavi Autor: s. M. Terezija Antunović, FDC
Objavljeno: 25. 09. 2016 - 09:28

U nedjelju 25. rujna u župi Kakanj obilježena je 20. obljetnica mučeničke smrti s. Danke Jurčević. Župljani, predvođeni svojim župnikom vlč. Žarkom Vujicom i sestrama Družbe Kćeri Božje ljubavi, kojoj pripada s. Danka i  koje djeluju na ovoj župi, organizirali su ovo obilježavanja u molitvenom duhu, duhu sjećanja iskazanim u obliku recitala, pjesme, crteža, recitacija, govora i u duhu međusobnog druženja.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, uz domaćeg župnika vlč. Vujicu,  i još sedmoricu svećenika, predvodio je mons. Pero Jukić, dugogodišnji župnik u Kaknju i živi svjedok nemilog događaja.

U svojoj propovjedi mons. Jukić je povezao proslavu Dana sredstava društvenog priopćavanja i njihovu ulogu u prenošenju istine i događaj ubojstva s. Danke, o kojemu upravo mediji, kao navjestitelji istine, događaj ne istražuju i istinu u javnost ne iznose. Uz iznošenje novih rasvjetljenja oko ubojstva s. Danke, kazavši između ostaloga da osuđenik nije izvršitelj ubojstva nego samo sudionik, mons. Jukić je, iznošenjem misli crkvenih otaca, kazao da su one „melem za naše rane. One nas upućuju da na ovaj događaj gledamo iz nebeske perspektive, one otvaraju perspektivu budućnosti, perspektivu vječnog spasenja.“

Nadalje je naglasio da je sestra Danka živjela „za siromašne, ožalošćene, uplašene. Posebno se istakla u radu s mladima, u organiziranju crkvenog pjevanja i ukrašavanju crkvenog prostora. Ništa joj nije bilo teško. Svi su je voljeli.“ Nakraju je posebno naglasio da je misijska agencija Fides i s. Danku Jurčević ubrojila među svjedoke vjere.

Uz velik broj župljana i rodbine s. Danke, na ovoj svetoj misi sudjelovale su kandidatice i postulantice te oko 50  sestara Kćeri Božje ljubavi predvođenih provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec. Nazočne su bile i sunovakinje s. Danke: s. Laureta Čagelj, s. Mihovila Kamber, s. Darka Rajič, s. Nedjeljka Zeko i s. Angelika Bošnjak. Ovoj generaciji pripada i s. Kelementina Augustini, koja  zbog velike udaljenosti nije mogla doći, i s. Dubravka Moharić, koja je preminula prije sedam godina. Posebnost u obilježavanju ove godišnjice bio je i dolazak veće skupine sestara iz Albanije. 

Poslije euharistijskog slavlja,  pod kojim su uz župni zbor pjevale postulantice i kandidatice Družbe Kćeri Božje ljubavi pod vodstvom s. Cecilije Horvat,  sve nazočne je pozdravila provincijalna glavarica s. Gordana Igrec. Svojim poticajnim mislima zahvalila je Bogu za svjedočanstvo vjere s. Danke, a sve okupljene pozvala na hrabrost i snagu življenja evanđeoskog duha, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo, jer to je smisao našeg življenja, a na to nas mučenička smrt i simbolično značenje imena s. Danke.

Poslije pozdrava Provincijalke mladi župe Kakanj izveli su kratki program pod vodstvom s. Angelike Bošnjak. Recitalom, pjesmom i pokretima zahvalili su Bogu na daru postojanja s. Danke i njenoj ljubavi koju je svojom krvlju zapečatila u ovoj župi.

Nakon misnog slavlja i programa mladih župe, vjernici su, predvođeni svećenicima i sestrama, pohodili mjesto mučeničke smrti s. Danke, pomolili se, a zatim su se svi uputili na molitvu na gradsko groblje gdje počivaju posmrtni ostaci s. Danke.

Potom je uslijedilo druženje za zajedničkim stolom, koje je zajedno sa župnikom organizirala s. Suzana Jakovljević, predstojnica zajednice u Kaknju. Bila je to prilika međusobnih razgovora, pozdrava, prisjećanja i prepričavanje nemilog događaja, ali i nastavak programa iskazanog u pokazivanju likovnih, literarnih i glazbenih umijeća u prisjećanju na s. Danku i vrijeme zahvale Bogu za njeno svjedočenje vjere.  Uz sudjelovanje djece i mladih župe Kakanj, ovaj su  program, koji je predvodila s. Lidija Kalfić, učenica s. Danke, svojom   pjesmom posebno obogatile i uveličale kandidatice i postulantice sestara KBlj sa svojom prefektom s. Teom Barnjak, pod vodstvom s. Cecilije Horvat.

Sestra Danka Jurčević rođena je 29. siječnja 1950. u Jardolu, župa i općina Vitez od roditelja Joze i Lucije r. Frljić. Doživotne redovničke zavjete položila je u Zagrebu 15. kolovoza 1970. u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi. Službovala je u Kaknju, Puli, Zapulju, Sarajevu, Derventi i ponovno u Kaknju gdje je mučki ubijena 30. rujna 1996.pokraj zgrade župnog Caritasa kod župne crkve u 20, 10 sati. Po svemu sudeći, ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je tijekom Mise zadušnice i obreda sahrane, uz sudjelovanje oko 8000 vjernika, sestru Danku nazvao našom novom mučenicom.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2023.)
Vijesti 2 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi