Vijesti - Obilježen spomendan rušenja karinskoga franjevačkog samostana u Domovinskom ratu

 

Obilježen spomendan rušenja karinskoga franjevačkog samostana u Domovinskom ratu

Obilježen spomendan rušenja karinskoga franjevačkog samostana u Domovinskom ratu Autor: ika
Objavljeno: 13. 02. 2017 - 23:58

Spomendan rušenja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća BDM u Donjem Karinu kod Obrovca prvi put ove godine svečano je obilježen u ponedjeljak 13. veljače na najvišoj crkvenoj i državnoj razini. To je 24. obljetnica spomena na stradanje u Domovinskom ratu, kad je samostan koji je zaštićeno hrvatsko kulturno dobro bio do temelja srušen i uništen. Tim je povodom svečano misno slavlje za domovinu i poginule hrvatske branitelje u samostanskoj crkvi predvodio fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Koncelebrirali su karinski gvardijan fra Petar Klarić, mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, nekadašnji provincijali mr. fra Žarko Maretić i dr. fra Željko Tolić, nekadašnji gvardijani karinskog samostana Šimun Čugura i Frane Samodol i definitori Provincije. Sudjelovali su bogoslovi, novaci i odgojitelji, redovništvo i brojni vjernici laici iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije i Hrvatske. 

Značaj i vrijednost toga događaja promatranoga i u okviru uspješnog oslobađanja Hrvatske od strane Hrvatske vojske potvrđuje i visoko državno i vojno izaslanstvo koje je nazočilo misi te su nakon mise održali prigodne govore. To su Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, Ante Deur, izaslanik predsjednice RH, saborski zastupnik Marko Vučetić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Domjan, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture RH pod čijim se vodstvom odvijala restauratorska obnova samostana, te zadarski župan Stipe Zrilić. 

Karinski samostan postojan šest stoljeća srušen je 13. veljače 1993. g. u srbijansko-četničkoj okupaciji kao odmazda za uspjeh Hrvatske vojske u oslobodilačkoj akciji Maslenica. Nakon oslobađanja Karina u Oluji, započela je desetogodišnja obnova samostana koji je posvećen 2. kolovoza 2006. g., od tada opet u službi Boga i naroda. „Kreatori pobune i uzbunitelji naroda svoju su zadovoljštinu našli u rušenju tog svetog zdanja koje je franjevcima Provincije Presvetog Otkupitelja kroz šest stoljeća bilo dom, oaza mira i tišine u koju su se povlačili svi potrebni darova Duha. Osim što su tim činom počinili kulturocid, pobunjeni Srbi odaslali su i jasnu poruku franjevcima i malobrojnom katoličkom puku u Karinu i oko njega, da im tu nema mjesta, budućnosti ni opstanka. Čin odmazde, osvete, posljedica neizlječive mržnje, nepomirljive svijesti i savjesti, nudi se kao prvi zaključak zbog čega je srušeno to sveto zdanje", rekao je provincijal Kodžoman u propovijedi, istaknuvši da je taj samostan i kao nekadašnja velika ruševina ostao neuništivo svjedočanstvo snage, vjere i besmrtnosti čovjeka koji gradi na tvrdoj stijeni, na kamenu koji se zove Isus Krist. "Modernost prožeta dnevnim društveno-političkim intrigama ponekad bi prešutjela zvjerstvo koje se tu dogodilo, drugi put bi s njima manipulirala, zaboravljajući da zbog nedovršenih sukoba iz prošlosti svako manipuliranje lako može dovesti do novih društvenih napetosti i nemira, koje nitko razuman ne želi. Ljudski se sjećati i zahvaljivati, ljudski je i kršćanski moliti za oprost i opraštati, nastojati oko stvaranja sigurnijih životnih uvjeta, kako se u budućnosti ne bismo suočavali sa sličnim iskušenjima", poručio je provincijal Kodžoman, istaknuvši da tragom tragične prošlosti „želimo izbjeći sve opasnosti koje bi se mogle nadviti nad našu zemlju i naš narod. Želimo biti samokritični prema sebi, ali i kritički prosuđivati namjere drugih. Mnogi tvrde da su im namjere poštene i časne, ali antagonizmi nikako da nestanu iz njedara ovdašnjeg čovjeka. Naša je povijest časnija od povijesti ijednog naroda u našem okruženju. Nikoga nikada nismo napadali, uvijek smo se napadnuti branili. Stoga, hrvatski nam ponos nitko neće moći oduzeti", istaknuo je propovjednik. 

Zločini se događaju iz zablude i mržnje kroz cijelu ljudsku povijest. „Čovječanstvo ne može birati između mogućnosti da živi daleko od svakog zločina ili s njim, može tek nastojati umanjiti njegovu količinu i učestalost, jer dobro i zlo nadmeću se od postanka do danas", rekao je provincijal, dodavši da je rušenje samostana u Karinu 1993. g. obilježilo povijest tog mjesta i kraja. „Neka Gospodin udijeli miran počinak svima koji su položili živote na oltar domovine. Neka mirno počivaju i naši fratri čiji su posmrtni ostaci sahranjeni u samostanskoj grobnici, a koju su 'braća' na svirep način dinamitom raznijeli. Neka svima nama koji koračamo stazama života udijeli mudrost, ljubav i poštovanje prema svom i tuđem životu, prema svom i tuđem narodu, prema svojoj i svačijoj tuđoj vjeri", potaknuo je provincijal Kodžoman. 

Podsjetio je da su 26. kolovoza 1991. g. oko 18.30 sati karinski franjevci, uz prijetnju oružjem, morali napustiti samostan koji je opisao i temeljem dokumenata iz arhiva Provincije. Koliko je u tom samostanu svatko mogao čuti prijateljsku riječ, osjetiti dobrodošlicu i duhovni mir, potvrđuje i svjedočanstvo Vladimira Garića, paroha u pravoslavnoj crkvi Sv. Save u Parizu, koji je u Karinu službovao u II. svjetskom ratu. Misleći na stanovnike samostana, napisao je kako su sve vrijeme teškog rata svi bili bliski jedan drugome, pomagali se, u nevolji tješili. „Fratri su me, tek izbjeglog iz Vrlike, od početka duhovno i materijalno pomagali, a ja sam im za njihovu dobrotu i iskrenost svesrdno uzvraćao. Dva puta sam odvratio da se manastir ne pretvori u ruševine i pepeo. Svih se rado sjećam, a naročito gvardijana fra Krune. Želja mi je da o obljetnici njegove mučeničke smrti objavim članak u našoj srpskoj štampi, da je i pored mraka koji je vladao u našim krajevima za vrijeme teškog rata, bilo i luči koje su gorjele i nisu se dale ugasiti" (30. kolovoza 1974.). 

Fra Alberto Marić, posljednji gvardijan karinskog samostana do početka srbijanske agresije, sa subraćom je prošao psihičke torture, strah i neizvjesnost. S vrećicom u ruci napustio je samostan i pješačio do Pridrage. Zapisao je kako su ga 31. srpnja 1991. g. na povratku u samostan kod naselja Kukavice zaustavili martićevci. Poduže ispitivanje završilo je riječima: „Seli iz samostana, nemaš tu što raditi. Samostan će biti srušen i poravnat sa zemljom. Na samostan je upereno devet cijevi a i sam si već tri put bio na nišanu. Seli ća, narod želi!" Gvardijan je upitao: "Koji narod, pravoslavni? Pa oni su radili u samostanu. Pitajte sve Srbe od Đevđelije do Triglava, kako smo ih mi fratri primali?" 

U ponedjeljak 26. kolovoza 1991. g. fra Alberto je ujutro služio misu kad je odjeknula prva detonacija, zatim rafalna paljba po samostanu. „Iz maslinika je zaredalo 12-tak tromblonskih mina po samostanu. U kloštru je dimilo a na krovu se lomila cigla. Skamenjeni čekali smo sat vremena da se smiri", zapisao je gvardijan fra Anselmo. I tada su mu martićevci rekli: „Uklonite se odmah i spasite glavu, jer ćemo samostan sravniti sa zemljom!". Oko 18.30 sati rečeno im je da uzmu osobne stvari i idu pješice prema Pridragi. „Uz dopuštenje, otišao sam pred oltar u pratnji naoružanih ljudi, klečeći izmolio jednu Zdravomariju, poljubio oltar i zavapio: 'Isuse i Marijo, zbogom, čuvajte samostan' i prolio suzu. Zatražili su od mene sve ključeve samostana, da ne bi obijali brave, rekoše. Samo su govorili 'Žurite, žurite'. Ostavili smo sve, prognani od 'braće'", zapisao je fra Anselmo. 

Provincijal Kodžoman istaknuo je i pismo francuskog časnika iz UNPROFOR-a upućeno Ordinarijatu u Zadru i Provincijalatu u Splitu, prije njegovog rušenja. Časnik je bio stacioniran u kampu u Karinu nasuprot samostana; 21. travnja 1992. g. zamolio je da se u njemu smjesti s vojnicima, kako bi ga „zaštitio od pljačkaša koji svaki dan dolaze" i obnovio što je moguće. Samostan je bio opljačkan, „u bijednom stanju", svetohranište provaljeno, inventar ukraden, knjige porazbacane, crkvena roba profanirana. „Kao katolički časnik, bio sam jako uzbuđen nad tim prizorom beskrajne žalosti i sotonskog barbarstva", napisao je. 

Provincijal Kodžoman vojno-redarstvenu oslobodilačku akciju Maslenica naveo je kao primjer „iskrenoga domoljublja i hrabrosti sudionika" koju su izveli hrvatski vojnici i policija na širem zadarskom zaleđu. U zahvali za sudionike te prekretnice u Domovinskom ratu koja je ujedinila prepolovljenu Hrvatsku, fra Joško je rekao: „S posebnim se pijetetom na ovom svetom i simboličnom mjestu sjećamo svih 127 poginulih domoljuba, svih koji su u tim danima zadobili tjelesne i duševne rane, nestalih i preminulih branitelja. Hvala svoj našoj braći čije trude uživamo". Zahvalio je Bogu i ljudima za dar slobode i vjere, za dar domovine izborene krvlju, kao i svima koji su prepoznali značaj samostanskog mjesta i pomogli njegovu obnovu: Vladi RH, Upravi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na čelu s tadašnjim provincijalom Tolićem, bivšem gvardijanu Samodolu, Ministarstvu kulture - Konzervatorskom odjelu u Zadru, osobito Miljenku Domjanu i brojnim dobročiniteljima. 

Spomendan rušenja karinskog samostana inicijativa je gvardijana fra Petra Klarića i ubuduće će se obilježavati svake godine 13. veljače, na dan kad je 1993. g. srušen. "Organiziramo ovaj spomen-skup s namjerom da se kroz naraštaje ponavlja kao osobni i kolektivni napor srca i uma; da se trajno sačuva spomen na rušenje samostana i crkve u Karinu i kao memorija na žrtve najizvrsnijih sinova hrvatskog naroda. Želja nam je da franjevački samostan bude riznica nacionalne i vjerničke memorije koju ćemo obnavljati svake godine. Nadamo se da će naraštaji za nama crpsti snagu iz ovog trezora svetih uspomena i uzeti najbolje i najljepše što hrvatski narod baštini", rekao je gvardijan Klarić uvodno na misi. Fra Petar je polovicom studenoga 2016. g. pokrenuo ideju za taj spomendan, potaknut danima sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Tada je pomislio da s obilježavanjem treba započeti i u Karinu kao dio cjelokupne memorije na hrvatsko stradanje u Domovinskom ratu. Događaj su organizacijski priredili gvardijan fra Petar i fra Ivan Nimac koji trenutačno djeluju u samostanu, general bojnik Mladen Fuzul i suradnici. „Sjećamo se što je bilo, ali imamo i pogled u budućnost. Samostan je obnovljen, idemo radosni u budućnost, ali ne zaboravimo što se dogodilo. Pripremamo se za 600. obljetnicu ovog samostana iz 15. st. koja će biti 2029. g. To je znak našeg uzleta za budućnost u hrvatskom narodu, državi i svima koji u njoj žive. Ovaj narod je zaslužio da živi bolje i ljepše", rekao je fra Petar. 

U Karinu živi 700 vjernika, u poraću su ga naselili Hrvati prognani i izbjegli iz BiH, Slavonije i Vojvodine. Ljeti je u njemu više tisuća ljudi, Karin ima i turistički potencijal. Franjevci puk duhovno i kulturno podižu. 

Dr. fra Željko Tolić rekao je da je ono vrijeme bilo gorko i ponosno. „Mržnja, pijanstvo i zakrvavljene oči srušili su samostan, ali ga je ljubav franjevačka i hrvatska izgradila. Opet smo u svom samostanu i Hrvatskoj. Zato zahvaljujemo dobrim ljudima koji su nam omogućili da imamo to prekrasno zdanje", rekao je Tolić. Kao provincijal, 2003. g. zatekao je taj samostan sazidan samo do vrata. „Govorilo se, nije prioritet. Međutim, meni kao provincijalu je bio prioritet, religiozni, franjevački i nacionalni. Jer sam znao: Dok ne dođe fratar u Karin, neće biti ni hrvatskog barjaka u Karinu. A to je neophodno da bude u Karinu, fratar i barjak", poručio je Tolić. Zato se dao na njegovu obnovu, „slobodan od ičije članske iskaznice, kao slobodan čovjek u slobodnoj Hrvatskoj". 

Zahvalio je Vladi RH na čelu s Ivom Sanaderom „koji je prepoznao duhovnu i političku situaciju da samostan tu mora biti". Tolić je najavio i da će samostan dobiti vrijednu galeriju slika. U Argentini živi Luka Anić, rodom iz obližnjeg Kruševa, emigrant nakon II. svjetskog rata. Tamo je okupljao umjetnike i slikare. „Sve je slike ostavio da budu stalna galerija u samostanu u Karinu. To je zadatak provincijala Kodžomana, da temeljem oporuke donese slike u samostan", rekao je Tolić. 

Na misi su se okupili i predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vlasti, civilnih i kulturnih institucija i braniteljskih udruga i dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra. Pjevala je klapa HRM-a Sv. Juraj. 

Program je počeo hodnjom Hrvatske vojske, braniteljskih udruga i pridošlih od raskrižja u Donjem Karinu do samostana. Prije mise, kod grobnice na ulazu u samostansko dvorište gdje su tijekom stoljeća pokapani franjevci, a Srbi su je također bili minirali, fra Petar je predvodio molitvu za pokojne a državna, vojna i civilna izaslanstva položila su cvijeće i svijeće. 

Nakon mise sve je sudionike u velikom šatoru koji je podigla Hrvatska vojska na polju pokraj samostana, HV počastila grahom koji su priredili i na taj način darujući sebe sudjelovanjem u tom svečanom crkvenom i narodnom događaju.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi