Vijesti - O. Rukavina predvodio korizmenu duhovnu obnovu u remetskom svetištu

 

O. Rukavina predvodio korizmenu duhovnu obnovu u remetskom svetištu

O. Rukavina predvodio korizmenu duhovnu obnovu u remetskom svetištu Autor: ika
Objavljeno: 18. 03. 2021 - 10:47

U svetištu Majke Božje Remetske u četvrtak 18. ožujka održana je korizmena duhovna obnova koju je predvodio o. Tomislav Rukavina, DI.

U svetištu Majke Božje Remetske (Česmičkoga 1, Zagreb) u korizmi se održavaju korizmene duhovne obnove četvrtkom. Ovogodišnja tema je „Vjera u vremenima kušnja“. Svakog četvrtka program počinje misom, slijedi duhovni nagovor, te sve završava klanjanjem pred Presvetim. U četvrtak je duhovnu obnovu predvodio o. Tomislav Rukavina, DI.

U nagovoru na korizmenoj duhovnoj obnovi koji je uslijedio nakon mise o. Tomislav Rukavina je govorio na temu milost nakon kušnje. Ustvrdivši u uvodu da je Bog stalno prisutan istaknuo je da nije dovoljno znati da je on prisutan nego to treba iskusiti. Bog najprije govori u srcu i uvijek govori u srcu jer je srce stvoreno, zato imamo samo jedno srce, zato jedino tamo možemo i čuti i to isto mjesto mora koristiti i drugi čovjek i đavao i svi ostali jer je to jednostavno određeno, to je tako, ne možete jednim srca slušati đavla, a drugim Boga, uvijek se to događa u istome srcu. Srce je mjesto u kojem prepoznajem Božju prisutnost.

U knjižici duhovnih vježbi sveti Ignacije u razmatranju „Kako da postignemo ljubav“ u drugoj pripravnoj molitvi kaže da molim ono što želim. Tu ću moliti za unutarnju spoznaju tolikih dobročinstava što sam ih primio od Boga da ih u zahvalnosti potpuno priznam te uzmognem u svemu uzvratiti tu ljubav i služiti njegovom božanskom veličanstvu.
O. Rukavina nastavno je naveo kao primjer svetoga Josipa primijetivši kako on za razliku od Gideona, Mojsija i nekih drugih starozavjetnih ličnosti nije tražio nikakve provjere. On je bespogovorno slušao Božji glas i ponizno mu se pokoravao jer je imao potpuno povjerenje u Boga. Zašto on ne sumnja?, zapitao se o. Rukavina te odmah odgovorio: zato što mu je važniji susret s Bogom nego opasnost. On ništa ne razmišlja. Zašto? Zato što mu je važnije to što je susreo Boga nego teškoće koje idu nakon toga.

O. Rukavina je u nastavku upozorio kako smo mi ljudi skloni kad dobijemo neku Božju milost uhvatiti se za dar i zaboraviti darovatelja. Zato sveti Ignacije kaže molim za unutarnju spoznaja tolikih dobročinstva što sam ih primio od Boga da ih u zahvalnosti potpuno priznam te uzmognem u svemu uzvratiti tu ljubav, jer đavao neće odustati. Ako ste nekakvu kušnju strpljivo podnosili i ostali ponizni i kad je ona prošla i dogodila se nekakva milost Božja, dogodio se neki Božji ushit, prijeti opasnost da podlegnemo oholosti da se uhvatimo za dar i zaboravimo darovatelja. Ključno je dakle da kad se dogodi milost ne ostati usmjeren na sebe radi radosti i uslišanja do kojeg je došlo nego ostati usmjeren na Boga baš kao i kad je trajala kušnja, kad si ga tražio i pitao: Bože, gdje si?, jer mi imamo problema u životu koje nikada nećemo riješiti i ja ne poznam čovjeka koji nema tako nešto. I mi smo skloni onda tražiti rješenje i nije to loše ali ovo je važnije: Gdje si, Bože u tome trenutku muke ili tjeskobe ili teškoće ili što god to bilo, važnije je u tome naći Boga nego riješenu stvar jer što će ti riješena stvar ako nemaš Boga. U nama treba postojati poniznost kada Boga tražimo isto kao kad se dogodi trenutak da se Bog iz nekog razloga smiluje.

U jednom i u drugom samo gledaš gdje je Bog i ne daš strahu da te svlada i da budeš usmjereni na sebe samoga i na Božji dar ili na teret, muku koji su te snašli nego samo trebaš gledati gdje je Bog jer tamo gdje je on tamo mora biti dobro. Gdje je Bog u tome, to je ključno. Takva milost nakon teškoće služi tome da pokaže da je On sada tu isto kao što je bio i muci i da nas ne prevari neprijatelj koji svaku situaciju pokušava skrenuti da se okrenem od Boga nego nam valja ostati usmjerenima na Boga i njega tražiti. Sve stvari koje postoje govore o Bogu. Jedan je biskup napisao: kad govorim o tim stvarima i ljudima i bićima koja govore o Bogu ma nitko me od njih ne laže nego svako o tebi kaže samo ono malo što zna i može. Svako stvorenje govori o Bogu onoliko koliko je Bog dao. Ali samo ako ga tražiš. A ponavljam Bog nije netko na nebu koji je informiran o nama nego je tu sada, kao zrak recimo, nismo svjesni zraka kad počne puhati vjetar svjesni smo toga ako ne puše pa potrči čovječe, uzmi lepezu, reci: tu si Božje, daj mu da te nađe. I kad se on sakrije to nije zlo, to je milosni trenutak da ga još više tražiš i kad se smiluje i pokaže ti se ti si malo dublje zaronio u svoje srce. Dakle Bog kada dà dar ne hvatamo se za dar nego se hvatamo za darovatelja i u svim stvarima koje su nam dane ili oduzete tražimo samo lice njegovo, to znači istinska poniznost, istinsko pokajanje, istinska pokora jer sve naše vježbe služe samo jednom: da nas dovedu pred lice Božje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi