Vijesti - O. Jakov Milić slavio mladu misu u Mariji Bistrici

 

O. Jakov Milić slavio mladu misu u Mariji Bistrici

O. Jakov Milić slavio mladu misu u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 07. 05. 2023 - 21:07

Karmelićanin o. Jakov od Križa (Milić), OCD proslavio je mladu misu u nedjelju 7. svibnja u samostanu bosonogih karmelićanki u Mariji Bistrici.

Koncelebrirao je vlč. Dragutin Kučan, redoviti misnik bistričkog Karmela, a u asistenciji je sudjelovao karmelićanin br. Hrvoje od Bogorodice Marije.

U propovijedi se o. Jakov osvrnuo prvenstveno na temu vjere koja se provlači kroz sva misna čitanja pete vazmene nedjelje. Između ostalog, istaknuo je da „put vjere nikad ne prestaje biti taman put“, kao što je to izrekla sv. Edith Stein. „Vjera podrazumijeva jednu nejasnoću i nemogućnost verbaliziranja onoga što vjerujemo, ali ta i takva vjera nam daje jednu sigurnost koju nam racionalna spoznaja neće moći dati“, protumačio je. U kontekstu drugog čitanja (1Pt 2) potaknuo je vjernike da vjeruju ljubavi Božjoj, da vjeruju da su već voljeni. Sama ova vjera je ono što nas potiče na odgovor ljubavlju na ljubav: „Što više budemo spoznavali Božju ljubav i što više budemo rasli u ljubavi za Gospodina, to ćemo imati i jaču želju gorjeti za njega“, rekao je.

Osvrćući se na Evanđelje u kojem Isus poručuje: „Neka se ne uznemiruje srce vaše. Vjerujte u Boga i u mene vjerujte“, o. Jakov je nastavio razlagati temu vjere kroz dopuštanje Bogu da nas vodi i preko tame: „Bog je taj koji nas pozva iz tame u svjetlo, dopusti mu da te povede onda kad od tame ne znaš gdje zakoračiti. Učini taj skok vjere, slijepo vjeruj Onomu koji te ljubi bezgranično. Samo vjeruj i onda kad ne razumiješ.“

Na završetku koncizne propovijedi jednostavno je zaključio: „Moraš li razumjeti da vjeruješ, ili si spreman hoditi u tami povjerenja? Jesi li se spreman probijati kroz oblak neznanja da bi došao do spoznanja u onostranosti? Dopusti si ne znati sve. Dopusti si da ne moraš sve izvagati da bi vjerovao. Samo vjeruj. I ne brini.“ Time je jednostavno i sažeto, kroz prizmu vjere protumačio nedjeljna čitanja, ali i blago istaknuo pristup karmelske duhovnosti vjerničkom i molitvenom životu.

Po završetku misnog slavlja, o. Jakov podijelio je vjernicima i karmelićankama mladomisnički blagoslov. Proslava njegove mlade mise u samostanu bosonogih karmelićanki bila je ujedno uočnica proslavi 125. rođendana bl. Alojzija Stepinca (8. svibnja 1898.), zaštitnika samostana.

Proslava mlade mise nastavila se prema običaju radosnim bratsko-sestrinskim susretom u govornici samostana.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi