Vijesti - O. Bojan Bijelić o svom isusovačkom pozivu

 

O. Bojan Bijelić o svom isusovačkom pozivu

O. Bojan Bijelić o svom isusovačkom pozivu Autor: ika
Objavljeno: 29. 09. 2022 - 17:02

U sklopu promocije duhovnih zvanja programom iDOM-a (Ignacijevske duhovne obnove za mlade) "Možda baš isusovac?" SKAC Palma objavila je na mrežnim stranicama svjedočanstvo poziva svoga novog duhovnika o. Bojana Bijelića.

O. Bojan Bijelić, DI, godine 2018. zaređen je upravo u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj gdje ga je nova služba ponovno vratila. Dva mjeseca je proveo u Africi, točnije u Keniji, u isusovačkom kampu za izbjeglice, te je završio studij Moralne teologije u Bostonu, SAD.

Kako ste doživjeli poziv?

Iskreno, u svojoj mladosti nikada nisam razmišljao biti svećenik, osobito zato što sam rođen u obitelji koja nije prakticirala vjeru, nije se spominjao Bog, i samo bi se slavio Božić i Uskrs. No, od malena sam bio oko Crkve. Išao sam na vjeronauk u osnovnoj i srednjoj školi, mada u srednjoj nisam više uopće išao na misu.

Tek kada sam bio apsolvent na Građevinskom fakultetu u Osijeku, počele su mi se javljati misli o pozivu. Jedan prijatelj s kojim sam studirao pozvao me na hodočašće u Međugorje s karizmatskom zajednicom Maranatha iz župe Siget. Rekao sam: „Ajde dobro, idem turistički, pa da vidim što će biti.“ To je bilo jedno živo svjedočenje Boga, pogotovo u Međugorju. Doživio sam mir i puninu, nešto što nikada do tada nisam. Nije se dogodilo ništa veliko, ni čudesno, ali jedna punina, punina života, živi Bog u ljudima, jedna prihvaćenost, osjetilo se da je živi Bog prisutan među nama. Rekao sam: „Bože, ja želim to živjeti, želim živjeti svoju vjeru u punini.“

Vrativši se u Osijek, sve češće sam krenuo ići na misu te počeo ministrirati kod kapucina. O pozivu sam razmišljao u sakristiji dok bih se pripremao za misu. Dok nikoga nije bilo postajao je mir i tišina, osjećao sam da je tu moje mjesto. Nakon što sam obavio duhovne vježbe u svakodnevici, bio sam otvoren za dvije opcije, ili svećeništvo ili brak. Bilo je zanimljivo vrijeme razlučivanja o pozivu i znao sam imati trenutke gdje nisam imao snage prihvatiti to gdje me Bog zove. Jednom sam u kutiju stavio papiriće gdje sam napisao različite redove i obiteljski život, te sam rekao Bogu da što izvučem, tako će i biti. Pomolio sam se, izmiješao dobro i izvukao ‘isusovce’. Prvo sam pomislio: „Kud baš isusovci, tu je formacija 10 godina“. Vratio sam papirić nazad, opet se pomolio i izvukao papirić na kojem su ponovno pisali ‘isusovci’.

Kada sam prihvatio da je svećeništvo moj poziv, sljedeći veliki problem je bio kako to komunicirati roditeljima. Za njih je to bio veliki šok i u početku to nisu mogli prihvatiti. Oni su htjeli da pričekam još godinu, dvije, ali mene to nije nikako puštalo. Nakon obavljanja tih duhovnih vježbi u svakodnevici svidjela mi se ta duhovnost i znao sam da to želim. Tu osjećam mir i tu bih htio ići. Još me privukla i rečenica koju je rekao general Družbe Isusove Pedro Arrupe: “Isusovac se treba znati dobro šaliti, a ponajviše na svoj račun.”

Radost teških odluka

Je li Vas nešto odvlačilo od poziva?

Prije svega bili su to roditelji jer sam znao da ću ih s time razočarati i ražalostiti. U to vrijeme već sam se i zaposlio te sam znao kako očekuju da se sad oženim, a oni da imaju unuke. Tim odabirom ne bih ih mogao tako obradovati. S druge strane, moramo gledati na što nas Bog zove i koji je naš put, pa nekad moramo donijeti i te teške odluke. I ja sam donio tu odluku i zaista sam radostan. U ovih 13 godina stvarno nisam požalio. Najveći pokazatelj da nisam donio krivu odluku je to što sam puno rastao u svemu tome, otvorio sam se jer sam kao osoba bio malo povučeniji i nesigurniji u sebe.

SKAC-ovska brižna prisutnost i davanje u cijelosti

Trenutačno ste duhovnika SKAC-a. Koje su točno Vaše zadaće i odgovornosti?

To i ja saznajem u hodu. Moj zadatak je da svemu onome što se događa u SKAC-u, projekti, formacije, mise mladih i eksperimenti, budem potpora. Da budem potpora mladim ljudima koji sve to organiziraju i da budem onaj koji će dati savjet, usmjeriti, prepoznati dobar ili loš put. Osobito da budem u uredu SKAC-a onaj koji će se brinuti oko zajedništva i pozivati na molitvu. Onaj koji će biti tu za ispovijed i duhovni razgovor. Jedna prisutnost. Da budem onaj koji će biti tu za druge.

Što za Vas znači isusovačko geslo „Sve na veću slavu Božju“?

Rekao bih da je to ono što bismo svi mi trebali živjeti. Uvijek dati cijeloga sebe u svemu onome što radimo i mislimo. Bilo to u molitvi, radu, odnosu s drugima i u odnosu na druge. Dati sebe i sve ono što imam. Potpuno se predati drugima u službi s Bogom. Nije smisao da se iscrpimo, već da damo sve, cijeloga sebe na službu Bogu. Dati ono najbolje od sebe, ma koliko god ono bilo veliko ili malo. Koliko god netko od nas ima talenata. Netko ima jedan, netko pet, a netko deset. Evo ja imam jedan talent, pa barem da ga udvostručim. I kada dođe Gospodin, da mu mogu reći: „Evo Gospodine, jedan talent si mi dao, dva ti vraćam“.

I dok je trenutačno u SKAC-u,  proveo je i dva mjeseca u Africi, u isusovačkom kampu za izbjeglice. Bilo je to iskustvo koje će pamtiti cijeli život. Ljude je opisao kao srčane, otvorene, tople i prijateljske, a s nama je podijelio i mnoštvo anegdota. Posebno mu je ostalo u pamćenju kako su ga u početku djeca gledala s čuđenjem i nazivala ‘Muzungu’ što na svahili jeziku znači “bijelac”.

Avantura koja te mijenja uz Božju milost

Što je bitno za one koji razmišljaju o pozivu?

Bitno je da osluškuju svoje srce, budu otvoreni, dopuste da ih Bog iznenadi i daju se voditi, pa čak i tamo gdje se ne bi usudili krenuti. Daju se voditi tamo gdje ih Bog zove, čak i ako nemaju hrabrosti za to. Odlučiti se na poziv, bio to brak, svećenički ili redovnički poziv, ako je od Boga, ne boj se. Kada ideš s Bogom, to je jedna avantura. Avantura koja te mijenja. Samog razlučivanja ne treba se bojati jer je to proces u kojem te Bog formira i priprema za velike stvari. A to je da Njemu služiš. I Bog će ti za to dati milost. Kako mi to i molimo kada dajemo zavjete: „Kao što si mi dao da to zaželim, daj mi molim te i milost da to izvršim“.

“Čovjek velikih želja”

Koje su poželjne karakteristike za isusovca?

Da bude čovjek, kako bi to Ignacije rekao, velikih želja. Čovjek koji se ne boji sanjati, koji se ne boji velikih stvari. Čovjek koji je spreman živjeti i otkrivati Božju blizinu u svakom trenutku, u svakoj prilici ili neprilici. Čovjek koji je prilagodljiv jer se od isusovaca traži da budu prilagodljivi svakoj situaciji. Da bude pokretljiv, otvoren i spreman kako će danas biti na jednom mjestu, a već sutra na nekom drugom.

Imate neku poruku za dečke za kraj?

Ne boj se! Budi hrabar! Kada Bog zove, On te neće prevariti. On te zove u pravu stvar. Na tebi je samo da budeš hrabar i da napraviš taj pokret povjerenja u Božju volju, bio to brak, redovništvo ili svećeništvo. Koji god korak učinio, ako je s Bogom, nećeš požaliti.

Prijavnica za prvi ovosezonski susret – vikend kušanja “Možda baš isusovac” od 21. do 23. listopada nalazi se na LINKU

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Zagreb, Vrhovec 29)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 26. veljače 2024. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi