Vijesti - Nuncij Lingua predvodio euharistijsko slavlje svetkovine sv. Vinka Paulskog kod milosrdnica

 

Nuncij Lingua predvodio euharistijsko slavlje svetkovine sv. Vinka Paulskog kod milosrdnica

Nuncij Lingua predvodio euharistijsko slavlje svetkovine sv. Vinka Paulskog kod milosrdnica Autor: ika
Objavljeno: 27. 09. 2020 - 20:25

Euharistijsko slavlje u povodu svetkovine sv. Vinka Paulskog u nedjelju 27. rujna u crkvi Sv. Vinka u Zagrebu kod sestara milosrdnica predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Osvrnuvši se na prispodobu o milosrdnom Samarijancu, nuncij Lingua je u homiliji poručio kako ta prispodoba upućuje na samog Isusa. “On nas uči kako ljubiti bližnjega i kako treba živjeti”, naveo je nuncij istaknuvši kako je i sv. Vinko Paulski dobro razumio tu poruku.

“Za njega ljubiti bližnjega nije bilo samo socijalno djelo, već kontemplacija. I vi ste u današnjem časoslovu pročitale onaj čuveni odlomak u kojemu on piše: Neka vas ne mori tjeskoba u misli niti pomisao na grijeh zbog toga što ste propustili molitvu poradi služenja siromasima. Ne zanemarujemo naime Boga ako se radi Boga od njega udaljimo, to jest ako propustimo jedno Božje djelo da bismo na taj način izvršili drugo. Stoga, kad ostavite molitvu da izađete u susret nekom siromahu, sjetite se da je to također služba koja se iskazuje Bogu. Ta ljubav je veća od bilo kakvih propisa, i njoj mora sve težiti. Ona je uzvišena gospodarica, pa valja izvršavati što naređuje“, rekao je nuncij Lingua i nastavio: “Za sv. Vinka bilo je očito da je Bog u siromašnima do te mjere da nije smatrao propustom ostaviti molitvu radi djela ljubavi. To nije prekid jedinstva s Bogom, već njegovo nastavljanje na drugačiji način.”

Uz to nuncij je tijekom homilije također zahvalio Družbi za sestre koje služe u nuncijaturi. “Poput dobrog Samarijanca, i one se brinu za siromašne nuncije koji su, ako putem baš nisu upali među razbojnike, i dalje su stranci, često s teškoćama u međusobnom razumijevanju zbog jezika, različitih kultura i ukusa, ponekad slabog zdravlja. Uvijek potrebni razumijevanja i ohrabrenja. Vaše sestre služe ne štedeći svoju energiju, ne gledaju na sat, uvijek na raspolaganju i vrlo pažljive. Od srca zahvaljujem i u ime svojih prethodnika”, naveo je nuncij.

Osvrnuo se i na 175. obljetnicu od dolaska prvih sestara milosrdnica u Zagreb koja je obilježena 5. rujna. “Pandemija je uvelike poremetila prvotne planove i završna svečanost je zbog toga bila dosta skromna. Ali ono što su sestre milosrdnice kroz sve te godine značile i učinile na području školstva i zdravstva, dakako i s posebnom brigom za siromahe, ostaje kao trajni spomenik u Crkvi u Hrvatskoj. Molimo da baklja Vinkove karizme i danas svijetli nepomućenim sjajem i da dalje donosi vrijedne plodove u Crkvi i društvu, nastavljajući kao i uvijek do sada stavljati u središte služenje siromasima, pomažući svima, ne tražeći osobne dokumente ili uvjetujući pomoć: tko je u potrebi, tko god on bio, neka bude prihvaćen kao drugi Isus, kao njegovo tijelo”, rekao je nuncij Lingua.

Za kraj je čestitao sestrama veliki jubilej i zahvalio na svim dobrim djelima koje su činile i koje nastavljaju činiti danas. “Sve je to zapisano kod Gospodina u knjizi života. Neka vas Bog i dalje blagoslivlje obilnim milostima i obdari novim vrijednim zvanjima, da karizma sv. Vinka zasja novim sjajem i donosi vrijedne plodove u budućnosti!”

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi