Vijesti - Nuncij Lingua pohodio časne sestre

 

Nuncij Lingua pohodio časne sestre

Nuncij Lingua pohodio časne sestre Autor: ika
Objavljeno: 28. 06. 2021 - 18:22

Susret u Đakovu

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua pohodio je u ponedjeljak 28. lipnja Samostan Milosrdnih sestara Svetoga Križa u Đakovu i Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj.

U nuncijevoj pratnji bili su tajnik Nuncijature vlč. Alfred Rayan D’Souza, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i nadbiskupov tajnik vlč. Domagoj Lacković. Nakon dobrodošlice i pozdrava uputili se u samostansku crkvu Presvetog Srca Isusova gdje je goste pozdravila provincijalna poglavarica s. Valerija Široki, i kratko predstavila karizmu Reda. Rekla je da je većina sestara prisutnih u tom samostanu na neki način promijenila svoju vrstu apostolata u molitvu i žrtvu, napomenuvši da bolesne sestre prate susret preko razglasa u svojim sobama. Ukratko je iznijela djelo o. Teodozija i povijest Družbe, te trenutno stanje Hrvatske provincije. Spomenula je također blaženice: bl. majku M. Tereziju Scherer, bl. sestru Ulriku Nisch i bl. sestru Zdenku Schelingovu. Obećala je da će sestre pratiti molitvom djelovanje mons. Lingue u Crkvi u Hrvatskoj.

Nuncij je sestrama uputio svoju poruku i blagoslovio ih. Poručio je da mu u pamet dolaze različite misli. „Trebam sestre koje razumiju Križ“ (riječi o. Teodozija). „To je jako velik izazov jer razumjeti do kraja križ praktički je nemoguće. Želim nešto iznijeti što me prati u ovim danima, u mojim meditacijama i dok pripremam svoje propovijedi. Svi smo povezani i imamo stalno posla s Kristovim križem, na osobit način s jednom dimenzijom križa, a to je Glava Kristova.“

Primijetio je da sestre štuju Srce Isusovo, te im je stavio im na srce, uz tu pobožnost, modernu pobožnost koja je komplementarna pobožnosti Srcu Isusovu: Glavi Isusovoj, te im je darovao tiskane molitve. Zaželio je da sestre njeguju ovu pobožnost i budu širiteljice te pobožnosti.

Usporedio je vrijeme kad je njihova Kongregacija bila osnivana s današnjim vremenom u kojem je prisutna diktatura relativizma. „Dok smo svjedoci te konfuzije, zbog diktature relativizma, trebamo pravu Kristovu riječ. Jedna stvar, koja nimalo nije laka, a to je osjećati kao Krist i misliti kao Krist. U toj sam pobožnosti otkrio kako oblikovati svoju misao i svoje osjećaje.“

Nuncij se, zajedno s pratnjom i sestrama, pomolio pred Križem i slikama blaženica u crkvi. Zatim su sestre u prostorijama samostana predstavile svoj život i djelatnosti. Nuncij je s pratnjom posjetio i Dječji vrtić „Sunčev sjaj–Nazaret“ i Udrugu za psihosocijalne potrebe „Amadea“.

U popodnevnim satima nuncij Lingua s pratnjom je posjetio zajednicu sestara Karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Uz srdačan doček samostanske zajednice, poglavarica s. Emanuela Režek uputila je pozdravne riječi predstavivši ukratko povijest zajednice koja seže od osnivanja Karmela sv. Male Terezije u istarskim Juršićima 1964. do osnutka Karmela sv. Josipa na području današnje Đakovačko-osječke biskupije u Šarengradu 1988. godine te, nakon ratnih zbivanja u kojima je i šarengradski Karmel bio prognan, povratak u matičnu biskupiju 2001. u mjesto Breznicu Đakovačku.

Upoznavši mons. Linguu sa sadašnjošću te karmelske zajednice i njenim planovima, zahvalila mu je i za blagoslov kamena temeljca novog Karmela u Gospiću kojeg, uslijed brojnosti domaće zajednice, utemeljuju sestre karmelićanke iz Breznice Đakovačke. Nuncij Lingua zahvalio je zajednici karmelićanki za svjedočanstvo njihove jednostavnosti i radosti te molitvenom životu kojim prate svetu Crkvu i, na osobit način, Svetoga Oca koji ima veliko povjerenje u snagu molitve te je zajednici u ovoj posebnoj godini za povjerenje u Božju Providnost istaknuo primjer sv. Josipa, koji je ujedno i zaštitnik tog Karmela.

U nastavku susreta svaka sestra osobno se predstavila nadbiskupu Lingui, a on je, zajedno sa svojim tajnikom, ukratko iznio osnovne crtice svog života te je, u neformalnom razgovoru koji je uslijedio, najviše govora posvetio kanonizaciji bl. Alojzija Stepinca, što je najviše zanimalo sestre karmelićanke, budući da hrvatski Karmel tog blaženika osobito štuje kao svog utemeljitelja.

„Gospodin nam šalje znakove da bismo sazrijevali zajedno. Budući da ovaj proces kanonizacije kasni, to samo znači da će iz ovoga izići neko veće dobro. Kad Bog bude htio, sve će ići naprijed! Ne treba stoga brinuti, jer Istina će pobijediti u pravi trenutak“, izrekao je nuncij, potičući karmelićanke sv. Josipa i nadalje na ustrajnu molitvu i predanje Bogu u radosti, kojom su svoje goste i srdačno ispratile.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi