Vijesti - „Noć knjige“ u župnoj knjižnici sv. Petra na Vidicima

 

„Noć knjige“ u župnoj knjižnici sv. Petra na Vidicima

„Noć knjige“ u župnoj knjižnici sv. Petra na Vidicima Autor: ika
Objavljeno: 23. 04. 2021 - 23:00

Manifestaciji „Noć knjige“ u petak 23. travnja priključila se župna knjižnica sv. Petra na Vidicima u Šibeniku.

Župnik fra Ivan Penava predstavio je preuređeni prostor knjižnice i održao radionicu u kojoj je predstavljena knjiga „Psihologija duhovnog života“ autora Mihály Szentmártonija.

Govoreći o ljekovitoj moći knjige, što je tema ovogodišnje „Noći knjige“, fra Ivan je iz vlastitog iskustva opisao kako nova znanja skrivena u ovoj knjizi mogu biti izgrađujuća i ljekovita za duhovni život svakog vjernika. U knjizi psiholog i teolog Szentmártoni iznosi kliničku sliku osam psiholoških profila ličnosti i zatim kroz primjere osam svetaca međusobno posve različitih psiholoških profila pokazuje kako je svatko od njih kroz svoje psihološke karakteristike i možda upravo zbog njih postigao svoj stupanj svetosti.

Jedan od primjera koji je tu večer bio istaknut jest i sv. Ivan Kapistran čiji profil ličnost autor opisuje kao agresivnu ličnost koja ima aktivno-neovisnu konstituciju ličnosti. Kapistran je i sam sebe opisao kao tvrdu i umišljenu osobu, onoga tko traži svoju istinu. Bio je u nekim trenucima života neposlušan svojim nadređenima i zato će Szentmártoni zaključiti: „Da je postupio po receptu spomenutog kardinala, ne samo da ne bi dobio bitku protiv Turaka, nego vjerojatno ni Ivan ne bi dobio bitku za životnu svetost, jer bi djelovao protiv svoje naravi“.

Za predavača je ovaj primjer kao i još mnogi drugi iz ove knjige dokaz kako svetost ne možemo postići ako se ukalupimo slijedeći slijepo primjere drugih osoba već svatko od nas treba prepoznati svoj psihološki profil ličnosti, upoznati svoje mane i vrline i upravo po njima postići svoje susret sa živim Bogom. Zato je pozvao posjetitelje da se učlane u knjižnicu i čitajući ostale izložene knjige zapravo još više upoznaju sebe i tako izgrađuju svoj odnos s Bogom.

Događa je bio uživo emitiran preko facebook stranice župe sv. Petra, a sadržaj knjižnice se može pronaći i na internet stranicama župne knjižnice: https://svetipetar.wordpress.com/zupna-knjiznica/

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi