Vijesti - Nedjelja Dobrog Pastira

 

Nedjelja Dobrog Pastira

Nedjelja Dobrog Pastira Autor: ika
Objavljeno: 02. 05. 2022 - 18:38

Poruka nadbiskupa Marina Barišića

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputo je poruku za Nedjelju Dobrog Pastira koja se slavi 8. svibnja 2022.

Draga braćo i sestre!

1. Svake godine Četvrta uskrsna nedjelja predstavlja nam Krista Gospodina kao Dobrog Pastira. Crkva na svom zemaljskom hodu moli Dobrog Pastira da ohrabri postojeća i daruje nam nova duhovna zvanja. Ovu molitvenu i pastoralnu inicijativu uveo je papa Pavao VI. 1964. godine. Dobri Pastir ne prestaje pozivati u svojoj Crkvi osobe koje će biti znak njegove milosrdne i spasonosne ljubavi na slavu Božju i na spasenje ljudi.

2. Braćo i sestre, Kristovi vjernici, pridružimo se ovogodišnjoj molitvi za duhovna zvanja, prije svega u našim sredinama, a isto tako molimo i za navjestitelje Radosne vijesti Krista Raspetoga i Uskrsloga na svim kontinentima da mogu ostvarivati želju Emanuela – Boga s nama, koji reče: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode… I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.“ (Mt 28, 19-20).

3. Crkva Kristova je sinodalna i na našem hodu zajedništva, sudjelovanja i poslanja, molitva i pastoral duhovnih zvanja čini nas dionicima ove trajne su-odgovornosti. Sinodalnost se očituje u obitelji i u župnim zajednicama koje su mjesto klijanja i rađanja duhovnih zvanja, u raznim oblicima poziva i karizmama služenja u Crkvi.

4. Svima nama u Crkvi: roditeljima, članovima pokretâ i župnih zajednica, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama, odgojiteljima… potrebna je svijest, ohrabrenje i iskustvo uskrsloga Gospodina koji nam govori: „Ne bojte se, ja sam s vama!

5. Na osobit način pozdravljam sve naše mladiće i djevojke koji su na putu izbora svoga zvanja u našem društvu, a osobito sve one koji osjećaju sigurnost kao i nesigurnost duhovnog poziva da u sinodalnom hodu Crkve osobno čuju, razumiju i prihvate riječi uskrsloga Gospodina: „Ne bojte se, ja sam s tobom!“.

6. Srdačan pozdrav upućujem svim ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima koji su se po prvi put i na nov način susreli s Prijateljem – Isusom Kristom, sa željom da potpomognuti svojim roditeljima, kumovima, vjeroučiteljima i župnicima, sve više otkrivaju radost i blizinu uskrsloga Krista koji je došao: „da imamo život, u izobilju da ga imamo“ (Iv 10, 10).

7. Zahvaljujem svim članovima Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja na pripremi materijala za ovogodišnju proslavu Nedjelje Dobroga Pastira koji će nadam se biti na pomoć svim moliteljima i pastoralnim djelatnicima novih duhovnih zvanja u našoj Crkvi.

Svima želim mir i blagoslov uskrsloga Gospodina!

✠ Marin Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup

Predsjednik Vijeća HBK
za sjemeništa i duhovna zvanja

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi