Vijesti - Nedjelja Dobrog Pastira i 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja u Dubrovniku

 

Nedjelja Dobrog Pastira i 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja u Dubrovniku

Nedjelja Dobrog Pastira i 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja u Dubrovniku Autor: ika
Objavljeno: 22. 04. 2018 - 13:53

Na Nedjelju Dobrog Pastira i 55. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, 22. travnja, dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je koncelebrirano euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike na kojem se molilo za nova, ali i za postojeća, duhovna zvanja. Na misi je sudjelovao i dio dubrovačkih bogoslova, a pročelnik Vijeća za pastoral zvanja Dubrovačke biskupije i katedralni vikar don Marin Lučić najavio je seminar koji može pomoći mladima u razlučivanju toga koje je njihovo životno zvanje i područje u koje ih Bog zove djelovati.

Tri značajke dobrog pastira izdvojio je iz nedjeljnog evanđelja i više o njima govorio u propovijedi biskup Uzinić. To su: dobri pastir je onaj tko polaže svoj život za ovce; dobri pastir je onaj tko poznaje ovce i ovce poznaju njega te dobri pastir je slobodan činiti ono što čini, ništa ne čini zato što mora nego zato što hoće a pri tom ga ne motivira interes nego ljubav.

Objašnjavajući evanđeosku prispodobu o dobrom pastiru u koju je i sam Isus uveo primjer suprotan od primjera dobrog pastira a to je primjer najamnika, biskup je kazao: „I pastir i najamnik čine isti posao, ali način na koji to čine je različit. Pastir to čini tako da su mu važnije ovce nego on sam sebi. Najamnik to čini zato što je važan sam sebi, a ovce su samo sredstvo. Kada dođe vuk odnosno opasnost najamnik bježi, a pastir ne bježi, on daje život. On je hrabri pastir, onaj koji se ne boji darovati, onaj koji želi služiti, njegov interes nije plaća nego dobro ovaca."

Tumačeći drugu značajku, biskup je kazao kako ta slika poznavanja pastira i ovaca preneseno na odnos crkvenih pastira i vjernika nije tek prepoznavanje koje se temelji na sjećanju i dobroj memoriji poput međusobnog prepoznavanja crta lica, imena ili životne situacije nego je to prepoznavanje po ljubavi. „Pastir prepoznaje ovce svoje jer ih ljubi", istaknuo je biskup Uzinić, govoreći dalje u terminima evanđeoske slike pastira i ovaca, „i zato osjeća i suosjeća s njima, zna njihove potrebe, osjeća njihove žalosti i radosti. 'Ovce' osjećaju da su ljubljene. Zato i 'ovce' prepoznaju pastira."

Treća značajka povezuje prve dvije i čini jedinstvenu sliku dobrog pastira, a to je sloboda u kojoj pastir sve to čini. On želi biti dobri pastir i želi se dati do kraja za svoje ovce. Biskup je to povezao s Kristovim vazmenim otajstvom muke, smrti i uskrsnuća te kazao kako dobri pastir kroz svoje bezgranično davanje onima kojima se daje potiče i njih da sami sebe darivaju drugima. 

Ove tri značajke najbolje opisuju Isusa koji za sebe kaže da je dobri pastir, ali je to i model za one koji su pozvani biti dobri pastiri, kazao je biskup. Slika dobrog pastira je prvenstveno model za one koji su u Crkvi pozvani nastaviti Isusovo poslanje kroz duhovni poziv bilo kao svećenici bilo kao posvećene osobe. Zato molitva za duhovna zvanja „ne uključuje samo molitvu za još više duhovnih zvanja" jer se ne smijemo zaustaviti samo na brojkama, naglasio je dubrovački biskup, nego u molitvu trebamo „uključiti molitvu za one koji jesu i oni koji žele biti duhovno zvanje - da svi oni u Isusu Kristu vide model prema kojemu će oblikovati svećenički i redovnički život". Da ne budu bilo kakvi pastiri nego da budu dobri pastiri u davanju i žrtvovanju sebe u ljubavi kako je Isus, Dobri Pastir, to činio. 

Biskup Uzinić također je pozvao vjernike da mu se pridruže u molitvi za takva svećenička zvanja. „Bolje da nas nema nego da budemo bilo kakvi pastiri ili da budemo najamnici umjesto da budemo dobri pastiri", kazao je, uz ostalo, dubrovački biskup. Slika dobrog pastira nije samo model za svećenike, redovnike i redovnice nego i model prema kojemu svaki kršćanin treba oblikovati svoj život dajući se iz ljubavi drugima oko sebe, a o čemu govore i tri objašnjene značajke.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi